Filmi- ja jutuõhtu „Ekspeditsioonid soome-ugri rahvaste juurde: vepslased ja Tatarstani marid“

1 minut

14. oktoobril kell 17 toimub ERMi näitusemajas (Kuperjanovi 9) jutu- ja filmiõhtu, kus räägitakse hiljutistest käikudest hõimurahvaste juurde ning tutvustatakse ekspeditsioonide raames valminud filmimaterjale.
2015. aasta varasuvel käisid vepslaste juures Eesti Rahva Muuseumi filmitegijad Indrek Jääts ja Maido Selgmäe. Ekspeditsiooni sihiks oli koguda materjali dokfilmiks, mis vaatleb Vepsamaad 50 aastat pärast seda, kui seal käisid eesti etnograafid Ants Viires ja Aleksei Peterson. Filmitegijate sihiks oli külastada samu paiku, et uurida, mis on jäänud samaks, mis muutunud.
Õhtu teises pooles linastub mari filmimehe Aleksei Aleksejevi etnograafiline dokumentaalfilm  „Lõikuspüha“, mis tutvustab Tatarstanis elavate marilaste kodumaad ning mari põllumehe tähtpäevi. Tatari marid tähistavad lõikustänupüha iga aasta 2. augustil. Sel päeval toovad marid aiasaadusi ja põlluande, mis asetatakse pühitsetud lauale. Pärast lõikuspüha jagatakse  toodud toiduained abi vajavatele vanuritele, suurperedele või teistele, kelle toidulauda need rikastavad. Nii jutustavad armastusega kingitud aiasaadused nähtaval viisil lugu mari jumala headusest ja lahkusest.
Filmi esitlusel teeb kaasa Tatarstani maride ansambel Kna Vel.
Üritus on tasuta.
ERMi uue hoone avamiseni on jäänud 345 päeva.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp