Rahvusvaheline näitus „Aegvõte“ Tallinna Kunstihoones

2 minutit

Kuraator Anna Laarits pöörab rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnike abiga pilgu fotograafiale kui vahendile ja sellele, kuidas fotograafia abil kujutatud reaalsus aitab märgata aja suhtelisust.
Näitusel osalevad: Talia Chetrit (US), David Claerbout (BE), Daniel Gustav Cramer (DE), Moyra Davey (CA), Haris Epminonda (CY/DE), Alicja Kwade (PL/DE), Maanantai Collective (FI), Jüri Okas (EE), Ats Parve (EE/DE), Agnieszka Polksa (PL/NL)
Näituse avatakse 7. oktoobril kell 18.
Tallinna Fotokuu põhiprogrammi kuuluv näitus toob esile, kuidas fotograafia mõjutab meie ajataju, pingestades seoseid ja vastuolusid aja voolavuse kogemuse ning hetkeliste katkestuste vahel. Foto annab tähenduse väga lühikesele ajahetkele, mida oleks päriselus võimatu kogeda.
Aegvõte (time lapse) on fotograafias tehnika, milles pildistatakse üks kaader kindla ajavahemiku tagant. Tulemuseks on mingit liikumist kiirendatult esitav kaadrite järgnevus, kuna suurem osa ajast „lõigatakse välja“. Fotograafias saavutatakse kontroll väga lühikese ajahetke üle, mida me päriselus ei taju tähenduslikuna.
Näituse töödest on suur osa selgelt kontseptualistlikud ja viitavad oma esteetikaga 1970. aastatele, mil fotograafia sai avalikult tunnustatud kui kaasaegse kunsti tehnika. “Tänaseks on kaasaegne kunst meediumijärgses olukorras – erinevate väljendusvormide piirid on muutunud hägusaks ja teoseid on võimatu jagada selgetesse kategooriatesse nagu foto, video või skulptuur,” selgitab fotokuu kunstiline juht Kristel Raesaar. „Näitus toob esile fotograafia kui eelkõige kontseptuaalse kunstilise vahendi, mis pöörab tähelepanu iseenda materjalide ja tehnika omadustele.“
Nii on Ats Parve lasknud värvifoto paberil reageerida valgusega, kuid ei ilmuta ega kinnita säritatud paberit. Kanada kunstnik Moyra Davey saadab oma fotod ilma ümbrikusse panemata postiga ja paberile tekkinud jäljed ja kahjustused märgivad selle postiteekonda. David Claerbout Belgiast loob suuri foto ja filmi vahepeale jäävaid videoinstallatsioone, milles olulise tabamiseks jääb vaataja alati natukene hiljaks.
Igal laupäeval kell 14 tutvustavad laupäevaste ringkäikude  sarjas näitust kunstnikud ja kuraator. Osavõtt näituse piletiga.
Näituse kujundaja on Dénes Farkas, graafiline disainer Jaan Evart ja Viktor Gurov ning Fotokuu haridusprogrammi viivad läbi Liis Kalmet ja Darja Nikitina.
Anna Laarits (snd 1984) on kunstiteadlane ja vabakutseline kuraator. Õppinud de Appeli kunstikeskuses Amsterdamis.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp