Muusikapäev ERRis: ülekanded muusikaauhindade jagamiselt, e-viktoriin ja hulk erisaateid

3 minutit

Eesti Rahvusringhäälingu programmid tähistavad 1. oktoobril rahvusvahelist muusikapäeva terve hulga teemasaadete ja kontsertidega, õhtul näeb ja kuuleb otseülekandes muusikapreemiate pidulikku üleandmist.
Klassikaraadios on taas tulekul populaarne muusikapäeva e-viktoriin. Veerandsaja küsimusega viktoriinist saab osa võtta 1. oktoobril kell 7-12 Klassikaraadio koduleheküljel. Viktoriin on jõukohane kõigile muusikasõpradele, ka õpilastele, sobides muusikapäeva tähistamiseks koolides. Küsimuste vastused on valikvariantidega, seega on loogiliselt mõeldes võimalik õigesti vastata ka siis, kui täpset vastust ei tea. Tulemused selguvad saates “Delta” samal päeval kell 13.05. Osalejate vahel lähevad loosi muusikalised ja ka magusad auhinnad.
Kell 11-13 on Klassikaraadio eetris “Muusikatuba” – Anne Prommik ja Sakarias Leppik lähevad stuudioseinte vahelt välja, et teha saadet ühest vanalinna kohvikust, kus vesteldakse muusikasõprade ja muusikutega.
Kell 14 on on Klassikaraadio mikrofonid Jaani kirikus, kus esinevad Ellerhein, Robert Jürjendal, Helen Lokuta, Aare-Paul Lattik jt. Muusikapreemiate üleandmise piduliku kontserdi toob Klassikaraadio kuulajateni kell 19.
Vikerraadio otse-eetris on laulmas käinud paljud muusikud, muusikapäeval kell 6-20 kuuleb igas tunnis üht valitud lugu. Esinevad C-Jam, Estonian Voices, Mari Kalkun, Luisa Värk, Tõnu Raadik, Uku Suviste, Vaiko Eplik ja mitmed teised.
Kell 10.05 algavas “Huvitajas” räägitakse filmimuusikast. Lugudest, mis on spetsiaalselt loodud filmidele, samuti neist, mis on elanud enne oma elu, kuid saanud filmis uue tähenduse. Milline on üldse muusika roll filmis ja kuidas on režissöörid muusikat kasutanud. Krista Taime külaline on filmiekspert Lauri Kaare.
Kaubanduskeskustes kõlava muusika peamine ülesanne ei ole meeldimine, vaid klientide võimalikult vähene häirimine. Saates “Stuudios on Sten Teppan” kell 16.15 tulebki jutuks, kes ja kuidas valdab kunsti ostlejaid poes muusikaga “õigel” kursil hoida.
Lisaks on muusikapäeva puhul Vikerraadio stuudios ka kitarr. Kes sellel mängib, on üllatus!
Raadio 2 hommikuprogrammis on külas Jaan Pehk, et luua otse-eetris kuulajate abiga ja koos saatejuht Madis Aesmaga täiesti uus muusikateos. Elav muusika jätkub Erik Morna saates, kuhu tuleb külla pärimusmuusika ansambel Rüüt. Maris Kõrvits teeb “Draivis” kahetunnise kokkuvõtte kuulajaküsitlusest “Millise eesti laulu mängiksid esimesena oma välismaalasest sõbrale?”
Raadio 4 eetris kõlavad terve saatepäeva jooksul otselülitused muusikapäeva sündmustelt Tallinnas. Alustatakse kell 8.45 kooride hommikutervitusega Vabaduse väljakult. Õhtul kell 20-22 kuuleb muusikapäeva eriprogrammi, mis on pühendatud Eesti riiklikule sümfooniaorkestrile.
ETV otse-eeter lülitub kell 19 Estonia kontserdisaali, et näidata muusikapreemiate pidulikku üleandmist. Rahvusvahelisel muusikapäeval annavad Eesti muusikanõukogu ja Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapital üheskoos üle iga-aastased muusikapreemiad. Kontserdisaali täidavad pidulikkusega Eesti riiklik sümfooniaorkester dirigent Arvo Volmeri juhatamisel, harukordne vetemäng ja elav loodus – publikut ootab ees muinasjutulise veealuse maailma ja muusika sümbioos. Kontsertetenduse lavastaja on Veiko Tubin, õhtujuhid Mari ja Mikk Jürjens.
Algusega kell 22.10 saab ETVst näha galakontserti “Hollywood Viinis”, kus austatakse helilooja James Hornerit. Oma 30-aastase loominguperioodi jooksul kirjutas Horner muusika enam kui sajale filmile, ka Hollywoodi suurtele kassatükkidele “Titanic”, “Avatar”, “Star Trek”, “Kartmatu” ja paljudele teistele.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp