Imme Viidalepp 16. IV 1947 – 7. IV 2006

2 minutit

Polnud siis ime, et noorel inimesel tekkis huvi kirjandusliku loomingu vastu, mis viis ta koos Leelo Tungla ja teiste tänapäeval tuntud loojatega kirjanike liidu noortekoondisse.

Oma sünnilinnas käies, astus Imme Viidalepp alati ka üle Tartu ülikooli kunstikabineti lävepaku. Tollal oli see paik kujunenud praktiliste kunstiainete õpetamise kõrval ka kõigi vabameelsete ja kultuurijanuliste üliõpilaste kooskäimise kohaks.

Seal tegutses kunstirühmitis Visarid, seal sai tutvuda kõige moodsamaid kunstiküsimusi käsitleva võõrkeelse kirjandusega, seal anti välja ka poolpõrandaaluseid omakirjastuslikke tõlkekogumikke. Üheks abiliseks viimaste kokkuseadmisel ja agaramaks levitajaks Tallinnas oli Imme Viidalepp, ta oli ka ajakirja Hees toimetaja.

Pärast perekonna Tartusse naasmist asus Imme Viidalepp tööle kunstikabineti laborandina, läbis selle õppekava täieliku kursuse kahe aastaga ja astus 1972. aastal Tartu Kunstikooli. Pärast kunstikooli lõpetamist töötas ta ülikoolis kujunduskunstnikuna, kuid põhiliseks töökohaks kujunes ikkagi Tartu Lastekunstikoolis graafikatehnikate õpetamine. Oskusi ja teadmisi graafika ja kirjakunsti alal on temalt saanud 16 lendu õpilasi. Tema juhendatud õpilased on pälvinud rahvusvahelistel lasteloomingu näitustel hulgaliselt auhindu.

Vaatamata sellele, et Imme Viidalepp hakkas graafikaloominguga näitustel esinema alles 1991. aastast, jõudis ta suurepäraste tulemusteni. Isikunäitusi on olnud Eestis (Tallinnas 1994, Tartus 1996 ja 1999, Viljandis 1996) ja ka välismaal (Austrias Grazis 1991 ja Oberwartis 1995). Omamoodi üllatav on, et just ta viimaste aastate küllaltki suuremõõtmelistes akvatinta tehnikas loodud värvilistes töödes, mida eksponeeriti 2004. aastal Kastellaanimaja galeriis Tallinnas, lõi ta muidu nii tagasihoidlik isiksus suure jõulisusega särama. Nendest teostest õhkub loomingurõõmu ja elutarkust.

Ta oli Eesti Vabagraafikute Ühenduse (1996), Tartu Kunstnike Liidu (1997) ja kirjakunstnike ühenduse (1986) liige. Helge mälestus Imme Viidalepast, andekast kunstnikust ja suurepärasest õpetajast, ei kustu kunagi.

 

Eesti Kunstnike Liit,

Eesti Vabagraafikute Ühendus, Tartu Lastekunstikool, Tartu Ülikool

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp