Näitus “Libavetel – On Ghost Waters” Telliskivi Loomelinnakus

2 minutit

Sel reedel, 11. septembril 2015 avatakse Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus Ivo Lille ja Ülo Josingu näitus “Libavetel – On Ghost Waters”
Sillerdavalt voolav jõgi moondub hüljatud industriaalkeskkonnas hõbelevalt tontlikuks libajõeks. Kallastel toretsev klaas ja veepinnal värelevad peegeldused meelitavad virvatuledena vetesügavusse, heites räämas seintele pikki värvilisi varje. Libavetel seilates kaob kõle reaalsus avades tee mütoloogilisse fantaasiamaailma, kuid nagu libavetel kombeks – vaid esimese kukelauluni …
Näitus toimub Telliskivi Loomelinnakus Vabalava kõrval asetsevas Punases saalis. Tegemist on 650 m2 mahajäetud tööstushoonega: http://telliskivi.eu/ruum/punane-saal/ .
Nii käesolevat näitust kui ka Ivo Lille loomingut üldse on inspireerinud VESI – voolava vee heli, ilu ja dünaamika. Tõsi küll, tegemist on olnud looduslike veekogudega.
Seekord on näitus rajatud kontrastile ja “libaveed” tungivad hüljatud tööstushoonesse.
Näituse kujundaja Praha kvadriennaalil peapreemia võitnud teatrikunstnik Maret Kukkur on sündmuse lavastanud vee äärde.  Ruumi on rajatud 120m2 tehisveekogu ehk „libajõgi“.  Vanutatud puidust kallastele on eksponeeritud Ivo Lille klaasskulptuurid, mis peegelduvad veepinnal. Seintel on võib näha fotograaf Ülo Josingu suuremõõtmelisi fotosid samadest töödest, mis on pildistatud kaunis tegelikus looduskeskkonnas.
2013 aastal toimunud Ivo Lille personaalnäitus Kunstihoone Galeriis vabaduse väljakul lõi 5 492 külastajaga publikurekordi. Just seetõttu tekkis autoril soov pakkuda publikule oma töödest uut väljapaneku hoopis uues ja erilises võtmes, lootes, et ka mitteakadeemilises keskkonnas, leidub huvilisi piisavalt.
Näituse avamisega kaasneb raamatu Ivo Lill – Cool Glass esitlus. Raamatus antakse ülevaade kunstniku loomingust, klaasi külmtöötlustehnoloogiast ning klaasobjektide eksponeerimisvõtetest.  Just nende küsimuste vastu on klaasisõbrad ja kollektsionäärid huvi tundnud.
Raamatu fotograaf on Ülo Josing. Raamat on eesti ja inglise keeles.
Näituse avamine ja raamatu „IVO LILL – Cool Glass“ esitlus 11. sept. kl 18.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp