Eesti Rahva Muuseumi avamiseni on jäänud 400 päeva

2 minutit

19. augustil 2015 jääb Eesti Rahva Muuseumi avamiseni tema uues tegevuspaigas ja hoonetes Raadil veel ainult 400 päeva. Muuseum avatakse piduliku tänuõhtuga 22. septembril 2016 ja sellest teeb otseülekande Eesti Rahvusringhääling.
Viimane tegevushooaeg enne uues kvaliteedis avanemist omaniku, Eesti rahva, ja kaugemate külaliste jaoks on muuseumile erakorraline. Põhifunktsioonide ja –teenuste pakkumine on ajutiselt peatatud. Juulist suleti uurijatele ja muudele huvilistele ERMi enam kui miljoni museaaliga kogude kasutamine, samuti on suletud erialaraamatukogu.
Samal ajal on muuseum asunud demonteerima, korrastama ja pakkima ka 1994. aastast muuseumi näitusemaja sisustanud püsinäitust „Eesti. Maa, rahvas, kultuur“ ning näitusemajas (Kuperjanovi 9) on võimalik külastada veel vaid ajutisi näitusi, millest Kärt Summataveti „Traditsioon. Inspiratsioon“ on avatud augusti ning Jaana Ratase ja Riina Rammo „Pronksspiraalidest vaselisteni“ oktoobri lõpuni. Kooskõlas sellega kahaneb miinimumini ka näitustega seotud õppeprogrammide pakkumine ning nende läbiviijad keskenduvad juba uue maja ja püsiekspositsiooniga seotud programmide arendamisele.
Tavapärasel režiimil töötavad näitusemajas ainult kohvik, auditoorium ja muuseumi pood, kuhu kõik on ikka oodatud. Muutusi ei ole ERMi koosseisu kuuluvate Postimuuseumi ja Heimtali muuseumi, samuti Raadi mõisapargi töös.
Olulised üksikssündmused hooajal 2015/2016 järjepidevuse tagamiseks siiski toimuvad. XIII dokumentaalfilmide festival Maailmafilm leiab Tartus aset 28. märtsist 2. aprillini 2016. Oma sünnipäeva 14. aprillil tähistab ERM rõõmupeoga üle maa. ERM võtab osa rahvusvahelisest teadlaste ööst (25.09), keskendudes konserveerimisteemale, sest 30. septembril 2015 tähistavad muuseumi konservaatorid 50 aasta möödumist tegevuse algusest konverentsiga Tartu Pauluse kirikus, mis oli okupatsiooniaastail ka üheks muuseumi tegevus- ja hoiupaigaks.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp