Andres Sütevaka isikunäitus „Pintura de la ceramica“ Barcelonas

Andres Sütevaka isikunäitus „Pintura de la ceramica“ Barcelonas
2 minutit

sytevakaLaupäeval, 15. augustil avatakse Barcelonas Kataloonia Keraamikute Liidu (Associació Ceramistes de Catalunya) galeriis ACC Andres Sütevaka isikunäitus „Pintura de la ceramica“.
Eesti kunstnik Andres Sütevaka elab alates 2014. aasta algusest Hispaanias, kuhu suundus Erasmuse programmi toel, eesmärgiga täiendada end nii skulptuuri kui keraamika alal. Võimalikuks on see saanud tänu õpingutele Tartu Kõrgemas Kunstikoolis.
Senini on Sütevaka loomingus kõneldud esmajoones kolmest pealiinist: jõulise koloriidiga abstraktsest ja figuratiivsest maalist, n-ö koduveini projektist ja poliitpornoteemalisest popkunstist. Hispaanias on aga kunstniku tähelepanu pöördunud keraamikale, mille tulemusena on kujunenud uus ja eraldiseisev peatükk, nn Hispaania periood.
„Pintura de la ceramica“ („Maalikunstist keraamikasse“) on teine Andres Sütevaka personaalnäitus Barcelonas. Sütevaka looming on alati olnud vastandlik ja ka antud ekspositsioonis avalduvad erinevad tahud. Ühelt poolt näeb range ja minimalistliku disainiga lauavaase, kuid teiselt poolt on kunstnik väljunud klassikalisest keraamika põhiolemusest ning väljendab end esmajoones läbi värvi: ekspressiivsete maalingutega kaussidel või abstraktseid konstruktivistlikke vorme komponeerides. Viimased on riputatud seintele nagu lõuendid, milledes on äratuntavad Sütevaka abstraktsetele ja suuremõõtmelistele maalidele omane koloriit ning kompositsioon. Sütevaka looming on läbi aastate olnud vastuoluline, kuid moodustab arusaadavate seoste rea, kui jälgida seda tervikuna ja paralleelselt kunstniku elulooga.
Andres Sütevaka sõnul pole ta kunagi varem nii intensiivselt töötanud ja Hispaania on mõjunud talle inspireerivalt. Sellele viitavad ka mitmete teoste pealkirjad, mis justkui dokumenteerivad kunstniku rännakuid: „Drive to Torreciudad to meet God“, „My flight to Spain“, „Drive to Montserrat to meet the Black Lady“ jne.
Lisaks suurele produktiivsusele on Sütevakast saanud Kataloonia keraamikute liidu liige ja tema tööd on jõudnud La Rambla (Córdoba) rahvusvahelisele keraamikavõistluse finaalnäitusele „Contest of Design and New Forms in Ceramic“.
Andres Sütevaka õpinguid Hispaanias ja näitust „Pintura de la ceramica“ on toetanud Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit, SA Archimedes (Erasmuse stipendium) ja Tartu Kõrgem Kunstikool.
Näitus jääb avatuks kuni 04.09.2015.
Associació Ceramistes de Catalunya
www.ceramistescat.org
Gallery ACC
Carrer Doctor Dou 7, El Raval

Rohkem informatsiooni: www.sytevaka.com

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp