Sel reedel Sirbis

Sel reedel Sirbis
4 minutit

Sel reedel Sirbis suvi! Järgmine Sirp ilmub 3. juulil.

Sirbi vahel Diplomaatia nr 6.

MERCA: Suvi ja kõik temas

Magaks ju veel ja veel edasi … Aga perse helistab. Kuram, tal on siin ka levi!

„Vaiki, perse!“ sisistan. „Tahad, et jätan siin kõik nüüd pooleli?“

Perse taltub. Vajutan unenäo pausinupult. Jätkan. Sealt, kust pooleli jäi. Või, noh, enam-vähem. Minu unedes on pea alati suvelaadne toode, ehk mõne meeldejääva erandiga: bikiinisoe talv inimesekõrguste hangedega, valged lumetirtsud siristamas jahutust oma laulust. Nujah, vaevalt jõuan seiklusil sarvist haarda, kui perse uuesti helistab.

PILLE-RIIN LARM: Kõige paremat nõu saab ikka iseendalt

Tallinna tehnikaülikooli tsirkusest kostuv lärm on teenimatult varjutanud ühe teise, samuti haridus- ja teadusministeeriumi tiiva alla kuuluva asutuse juhi hiljutise valimise. Sündmus kandis pealkirja „Riigi teadus- ja arendusasutuse Eesti Kirjandusmuuseumi teadusnõukogu kuulutab välja avaliku konkursi Eesti Kirjandusmuuseumi direktori ametikoha täitmiseks alates 01.07.2015 tähtajaga viis aastat“.

LAURI SOMMER: Marjul

Vastu jaanipäeva tuli selline vaba õhtu ja ma mõtlesin, et lähen korjan sealt välult lastele maasikaid ja enne vaatan natuke niisama metsa. Nyyd Sa ytled, et milleks minna metsa maasikale, kui meil olid kõik põlluääred neid täis. Õige, aga sellel asjal on ka tagakylg. Sealt välu maasikad said natuke hiljem valmis, aga olid magusamad kui avamaal kasvanud. Ju seal oli midagi maa sees, mis selle maitse selliseks tegi. Kas kellegi hea inimese haud või mõni soodus aine mullas. Ja maitses sisaldus muidugi ka sinna minek.

JAAK KILMI. Võtsime koos

Muljeid Sevastopoli filmifestivalilt „Võitsime koos“

– „Nad lõikavad mul kõri läbi, kui sa minuga kaasa ei tule.“

– „Helista neile, ma räägin nendega, et nad ei lõikaks.“

– „Sellest pole kasu, nad niikuinii mõtlevad, et ma tahan neid petta. Nii et ma ei saa sind välja lasta. Sa pead minuga kaasa tulema.“

Istun armeenlasest taksojuhi Armeniga kuskil Simferopoli äärelinnas valuutavahetuse putka taga taksos. Olen olnud pool tundi Krimmis ja juba on päris huvitav.

LINNAR PRIIMÄGI: Meie, eurooplased

Põgenikest-pagulastest räägitakse viimasel ajal palju kohalikes seostes: kas ja kui palju neid Eestisse võtta, kuhu panna, kes maksab jne. Aga probleemi saab vaadata ka globaalses kultuurikontekstis.

Rahvad on kogu aeg rännanud. Siiski ei ole Euroopa mitte pidevalt imestanud. Kui üritasime omastada Püha Maad, polnud imestada midagi. Kui vallutasime Ameerika, oli see meile loomulik. Sama Siberiga. Asumaadega. Rahvad voorisid edasi ja tagasi.

MEELIS PÄRTEL: Elurikas Eesti

Elurikkus – see ilus emakeelne sõna on vaste bioloogilisele mitmekesisusele. Elurikkus tähendab mingis kohas koos esinevate liikide, ökosüsteemide või genotüüpide hulka. Mõnikord nähakse elurikkuses takistust majanduse arengule – jälle need looduskaitsjad keelavad midagi ära! Kas oleme aga kindlaks teinud, et mida elurikkus meile tähendab ja miks on elurikkus meile oluline?

LEONHARD LAPIN: Millest kõneleb must ruut?

Näitus „Musta ruudu metamorfoosid. Malevitši tõlgendused Eesti kunstis“ Kumus.

Musta ruudu sümbolit võib kohata juba Eesti Kunstnikkude Ryhma maalijate Jaan Vahtra, Arnold Akbergi ja Märt Laarmanni töödes. Et kunstnikud ka selle avangardi tähtsaima sümboli tähendust mõistsid, tõestas mulle ühes eravestluses Märt Laarmann, et tal oli tellitud El Lissitsky välja antud ajakiri Veš. 1950ndail rahapuuduses vaeveldes müüs meie konstruktivistide ideoloog selle maha.

JAAN-EIK TULVE: Suvi

Suvi seostub juba kooliajast eelkõige puhkusega, kuigi paljud ei saa ka siis seda luksust enestele lubada. Puhkus omakorda seostub ajaga, mil ei pea töökohustusi täitma, nendele isegi mitte mõtlema.

Kevadnäitus: infantiilsuse ja seniilsuse paraad

Teadlase karjäärimudel. Milleks, kellele ja kuidas?

Antidepressant väikelinnale, „EV 100“ programmi „Hea avalik ruum“ võistlus Valgas Rapla linnaruumi võistlus

Arvustamisel

Rahvuslikud koomiksid: „Kalevipoeg“ ja „Andres & Pearu“

Tõnu Õnnepalu „Lõpetuse ingel“

Maarja Kangro „Hüppa tulle“

Taani kuninglik klassika: Leonora Christina „Memuaarid“

Kuidas toota tapvat kasumit? Mängufilm „Juuraajastu maailm“

Krista Möldri ja Helena Tulve näitus „Sina/sina“

Marko Mäetamme ja Raymond Pettiboni näitusepaarik „Kodus ja võõrsil“ Kumus

Tallinna Linnateatri ja Von Krahli teatri „Vanamees ja meri“, Tallinna Linnateatri „Melujanu“

Vanemuise „Naeru akadeemia“

Nargeni festivali avakontsert

Ansamble U uusim plaat

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp