Lotmani konverentsil keskendutakse võimu semiootikale

2 minutit

5.-7. juunil toimub Tallinna Ülikoolis seitsmes Juri Lotmani konverents, mis sel aastal kannab pealkirja “Võimusemiootika: vägivald ja autonoomia / Semiotics of Power: Violence and Autonomy” ja võtab vaatluse alla võimu ja selle toimimisega seotud tähendusmehhanismid. Konverentsi korraldajad on Tallinna Ülikool ja SA Eesti Semiootikavaramu.
Konverentsil osalevad teadlased Saksamaalt, Iisraelist, Itaaliast, Poolast, Venemaalt, Ukrainast jm aga ka Tallinna ja Tartu Ülikoolist. Peakõnelejateks on Müncheni Ülikooli slavistikaprofessor Aage Hansen-Löve, kes räägib vägivalla esteetikast modernistlikus kirjanduses ning Tallinna Tehnikaülikooli riigiteaduste professor Wolfgang Drechsler, kes seob Lotmani viimaseid ideid nutika linna mõistega ning maalikunstnik Ambrogio Lorenzetti hea ja halva valitsemise allegooriatega.
Lotmani konverentsid tõukuvad Juri Lotmani mõttepärandist ning toovad sellest esile selle, mis seostub oluliste ja aktuaalsete küsimustega praegusel ajahetkel. Konverentsi ühe peakorraldaja, TLÜ Eesti Humanitaarinstituudi võrdleva kirjandusteaduse lektori ja SA Eesti Semiootikavaramu juhatuse liikme Piret Peikeri sõnul huvitasid võimuküsimused Lotmanit kogu tema teaduskarjääri vältel: “Näiteks on ta kirjutanud kultuuri iseloomustavate võimudiskursuste seostest selle üldise enesepildiga, indiviidi suhtestumisest ühiskondliku autoriteediga. Tema viimased perestroika perioodi akadeemilised teosed haakuvad otseselt nende kaasaegsete ühiskondlike sündmuste dünaamikaga, samuti avaldas Lotman siis päevakajalisi poliitilisi protsesse mõtestavaid ajakirjandusartikleid.”
Konverents on kõigile huvilistele avatud, töökeelteks on vene keel ja inglise keel.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp