Eesti keele õpe kõigile rahvuskaaslastele

2 minutit

Välismaal elab ligikaudu 200 000 eestlast. Täpset arvu ei ole võimalik määrata ja arvandmete täpsust mõjutab pendelränne, hargmaisus ja inimeste sulandumine sihtriigi ühiskonda.

Haridus- ja teadusministeeriumi juhitav rahvuskaaslaste programm on mõeldud toetama välismaal elavate eestlaste haridus- ja kultuuritegevust, sest emakeeleoskus on üks võtme-eeldusi Eestisse tagasipöördumisel, õpingute jätkamisel Eestis ning siinses kultuuriruumis toimetulekul.

Praegu õpib rohkem kui 80 õpetuskohas eesti keelt ligikaudu 3500 last. HTM toetab püsivalt umbes 50 õpetuskohta. Eesti keele õpet toetatakse ka haridusprojektide konkursside kaudu, lapsed ja noored saavad oma keeleoskust parandada suvistes eesti keele ja meele laagrites ning õpetajad on oodatud Tartu ülikooli korraldatud suvekooli.

Suvekoolide ja välimaal peetud keelepäevade põhjal võib öelda, et keeleõpetajatel on ühised mured ja rõõmud. Õpetajatele teevad rõõmu innukad õpilased ja toetavad lapsevanemad. Seejuures on ka tõsiseid muresid. Kuna igal pool ei ole eesti keele õpetajaks vastava haridusega inimene, võib õpetaja olla ebakindel õppematerjalide valikul ja tunnis. Õpetamise teeb keeruliseks ka õppijate erinev keeletase, sest tunnis on nii sõja eel, ajal ja järel Eestist põgenenute järeltulijaid kui ka hiljuti Eestist lahkunud perede ja segaperede lapsi. See omakorda tähendab, et õpetaja peab pakkuma eritasemelist huvi- ja võimetekohast tegevust.

Eesti Vabariigi eesmärk on kaasata rohkem rahvuskaaslasi eesti keele õppesse, selleks laiendatakse eesti keele õppe võimalusi ja soodustatakse kultuuritegevust.

Üha olulisem on internetipõhise keeleõppe laiendamine, kuna välismaal elab väga palju nn hajaeestlasi, kelleni kogukondades leiduvad võimalused ei ulatu. Ligi 30 000 kasutajaga eelmise aasta keeleteoks tunnistatud algtaseme eesti keele õppe kursus „Keeleklikk“ ootab praegu järge. Soomes on alustatud „Üleilmakooli“ loomisega, lisaks keeleõppele arendatakse selles ka Eesti ajaloo kursust.

Sellest, et eesti keelt välismaal elades oluliseks peetakse, annab tunnistust ka möödunud laulupeol noorte väliseestlaste T-särkide rinnaesisele trükitu: „I speak Estonian – what’s your superpower?“.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp