Luksuselemb valitsus

2 minutit

Meie uus koalitsioon armastab luksust. Ei mingit kapitali- või teemaksu, vaid ikka igaühele sama vitsaga – kütuse­liiter liitri haaval.

Aktsiiside kiirendatud tõstmine on põhimõtteliselt muidugi üks võimalus kompenseerida muude maksude alandamist, aga miks valitsus nii kiivalt selle otsuseni viinud arutluskäiku (või lausa oma kurikuulsat Exceli tabelit) avalikkuse eest varjab, jääb igal juhul arusaamatuks.

Arutelu ja arvutused ju ometigi eelnesid otsusele?

Jah, meie valitsusele meeldib luksus, sealhulgas privileeg kriitikavabale sajale päevale. Sirbis on igal nädalal arvustamisel 10+ teost, mille avalikustamisest teine kord paari nädalatki möödunud pole, ja keegi justkui ei pahanda. Otse vastupidi, toimetajad saavad kurje kirju, kui arvustus piisavalt kiiresti lehte ei jõua, sest nurga taga ei taha (ja ei saa seda luksust endale lubadagi) ükski kunstnik tegutseda (olgu, mõni erand vahest ikka on). Miks on valitsus selles osas nii eriline?

Millal siis härrade valitsejate arvates on ühe koalitsiooni esietendus: pärast esimese riigieelarve kinnitamist, koalitsioonilepingu kõikide punktide täitmist (ehk mitte kunagi) või lausa järgmiste valimiste ajal? Ja millega on siis sinnamaani tegemist, kas prooviperioodiga?

Kui valitsus tahab tõesti järgmised neli aastat (eeldusel, et koalitsioon nii kaua vastu peab) katseajal olla, tasub ka meeles pidada, et töölepingu seadus lubab katseajal töötaja lepingu päeva pealt üles ütelda. Valijatel see õigus ju tegelikult puudub (tõsi, president saab mingitel tingimustel erakorralised valimised välja kuulutada).

Seega tuleb valitsusele täitsa siiralt soovitada kunstnikelt õppust võtta selles osas, kuidas tagasisidet vastu võtta. Rääkige nendega ja saate teada sedagi, et kõige kriitilisemad on oma kolleegi suhtes tavaliselt hoopis teised kunstnikud, sest nemad tunnevad stambid ja laiskuse ära märksa paremini kui kriitikud. Teisisõnu: koalitsioonipartner ei peagi olema lepinguga suukorvistatud takkakiitja, vaid just esimene, kes kriitikanoole õhku heidab, sest tema teab kompromisside hinda ja kirjutamata kokkuleppeid kõige paremini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp