Kaks uurimuslikku näitust Kadrioru kunstimuuseumis

3 minutit

Reedel, 27. märtsil kell 16 avatakse Kadrioru kunstimuuseumis kaks uurimuslikku näitust: Greta Koppeli kureeritud „Ehe kunst või petukaup?” ja muuseumi 15. aastapäevaga seotud „Kunstiteos lähivaates”, mis pakub külastajale võimaluse vaadata teoseid teise nurga alt, näha maalide taha ja neist läbi, kogeda skulptuuride füüsilist olekut ja tehnilist ülesehitust.
Avatavad näitused tegelevad erinevate teemadega, kuid täiendavad teineteist – üks pühendub originaali, koopia ja võltsingu omavahel põimuvatele probleemidele, teine aga kunstiteose tehnilisele ja tunnetuslikule küljele.
Näitus „Ehe kunst või petukaup?” tõstab fookusse originaalide, koopiate ja võltsingute keerulise ja mitmetähendusliku probleemistiku, hõlmates 63 Kadrioru kunstimuuseumi ja Mikkeli muuseumi püsiekspositsiooni kunstiteost ja tutvustades nende näitel teema pikka ja värvikirevat ajalugu, nende mõistete tähendust ning rollimuutust ajas. „Olgugi et mõistete tasandil tunduvad originaal, koopia ja võltsing üksteisest selgelt eristuvat, on konkreetsete teoste näitel sageli raske nende vahele piiri tõmmata. Originaalist või koopiast võib ajaloo käigus saada võltsing, võltsinguks peetud teos aga võib osutuda originaaliks,” võtab kuraator Greta Koppel kokku näituse ellu kutsunud avastused ja tähelepanekud.
Väljapanek „Kunstiteos lähivaates” tutvustab valitud näidete põhjal teekonda, mille läbivad kunstiteosed enne muuseumisaalidesse jõudmist: restaureerimist, tehnilisi uuringuid, kunstiajaloolase töömeetodeid ja -vahendeid ning teose loomise konteksti rolli selle mõistmisel. Vaataja näeb, kuidas auklikust mustunud lõuendist saab värviküllane meisterlik kunstiteos.
Eraldi saalis on loodud eriline skulptuuride väljapanek, mille loomisel on silmas peetud eelkõige nägemispuudega inimesi. Selle autoriteks on kuraator Tiina-Mall Kreem ja kujundaja-restauraator Isabel Aaso-Zahradnikova. Need, kes kujusid silmaga näha ei saa, võivad antiikmeistrite ja nende eeskuju järginud 18.–19. sajandi kunstnike tööde marmor- ja pronkskoopiaid kinnastatud kätega katsuda ja lugeda punktkirjas lugusid kunstnikest ja nende teostel kujutatud antiikjumalatest.
Näitus „Kunstiteos lähivaates” on osa Kadrioru kunstimuuseumi 15. tegutsemisaastat tähistavast programmist „Kunst kõnetab kõiki”, mille eesmärk on vanade meistrite kunsti tänapäeva vaatajale lähemale toomine. Programm hõlmab peale näituse ka loominguliste kohtumiste sarja „Kõnelused kunstist”, kus kunstist ja muuseumikogemustest räägivad erinevate eluvaldkondade esindajad – näitlejad, kokad, poliitikud, teadlased, kirjanikud jt. Toimuvad programmid puuetega inimestele ning koolitused kõigile Eesti muuseumitöötajatele, mille eesmärk on muuta muuseum lähedasemaks ja avatumaks ka neile, kes vajavad erilist lähenemist.

Näitus „Ehe kunst või petukaup?” 28.03.–04.10.2015
Kuraator: Greta Koppel
Kujundaja: Kätlin Tischler

Näitus „Kunstiteos lähivaates” 28.03.–04.10.2015
Kuraatorid: Greta Koppel, Aleksandra Murre, Tiina-Mall Kreem
Kujundajad: Tuuli Aule, Isabel Aaso Zahradnikova
Konservaatorid: Jelena Jurjeva, Alar Nurkse, Hilkka Hiiop, Isabel Aaso-Zahradnikova, Aleš Zahradnik

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp