Ilusad ja koledad

2 minutit

 

9. – 16. I oli Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonnas välismaiste õppejõudude juhendamisel järjekordne workshop. Sedakorda olid kohal Kaisa Lassinaro Soomest ja Bart de Baets Hollandist.

Tudengitele tehti ülesandeks viie päeva jooksul luua esikaas ajalehele The Tallinn ’91 Onwards. Noori ärgitati mõtlema selle ajavahemiku tähendusele nende endi jaoks ning 15 aasta muutustele üldiselt. Igaüks pidi leidma sobiliku vaatenurga. Valminud esikaaned pandi kokku üheks ajaleheks ja trükiti ära.

Nagu õppejõud Bart de Baets üllitist esitledes ütles, on tal väga hea meel, et tulemus sai pigem poeetiline kui poliitiline. Lehte sirvides võib leida nii üleskutse tulla Tallinnasse magama kui uurimuse peldikuseinte kirjutiste kohta, tundmatu terrorirühmituse manifesti ja “Eurovisiooni” võitjate galerii.

Küsimusele, mispärast valiti väljundiks just ajaleht ning miks ajaleht kui meedium on viimasel ajal saanud üldse mõtleva disaineri lemmikuks, vastasid Kaisa Lassinaro ja Bart de Baets, et ilmselgelt on ajaleheformaadil mitmeid võluvaid omadusi. Esiteks suurus, mis võimaldab lõpuks ometi pääseda väiketrükistega peale surutud postkaardimõõdus piltide painest, odavus ja kiirus tootmisel ning ka teatav “tõeväärtus”, mida ajaleht lugeja- vaataja silmis kannab. Viimane aga avab võimaluse mitmeteks kontekstilõhkuvateks mängudeks.

Ajalehe leiab kunstiakadeemiast ning valitud aknalaudadelt üle kogu linna.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp