MUUSIKAMAAILM

26 minutit

Maailma muusika päevad, seekord Poolas

Rahvusvahelise nüüdismuusika ühingu kümmet maailmamuusikapäeva (International Society for Contemporary Music, World Music Days, 3.–12. X) alustati maineka instrumentaalansambliga Klangforum Wien ja Peter Eötvösi ooperiga „Inglid Ameerikas“ („Angels in America“) – Wrocławi Filharmoonia saalis ja Wrocławi Ooperis. Paari päeva pärast oli ooperilaval juba Krzysztof Penderecki „Kaotatud paradiis“ („Paradise Lost“), seejärel Zygmunt Krause „Lõks“ („The Trap“). Põnevad kavad esitasid National Forum of Music Choir (kavas ka leedulanna Rita Mačiliunaitė ning Mirjam Tally teosega „Animalistic Hymn“), Camerata Silesia (lätlanna Gundega Smite, klassikud Messiaen, Ligeti, A. Panufnik), Cantores Minores Wratislavienses laulis Arvo Pärdi „Virgencita’t“, kavas „Strings+“ kõlas Pärdi „Fratres“, Austria Leopoldinumi Kammerorkestri kavas oli ka Justina Janulytė Leedust, vanal turuplatsil esitati Sławomir Kupczaki II sümfoonia 100 mootorattale, viiel päeval pidas ISCM sealses muusikaakadeemias ka konverentsi (sh peaassambleed). Suure orkestri kava andis vaid Kielce SO („Püha Risti Filharmoonia“), pidusarja lõpetas meilgi käinud prantsuse kammergrupp Court-circuit Julien Leroy juhatusel, nimetagem ka nende autorid: Mithatcan Ocal (Türgi), Philippe Hurel (Prantsusmaa), Cezary Duchnowski (Poola), Cristian Lolea (Rumeenia) ja Karlheinz Essl (Austria). Viiel päeval pidas ISCM sealses Muusikaakadeemias ka oma konverentsi (sh peaassambleed), Eestit esindas heliloojate liidu esimees Märt-Matis Lill, peaassambleel valiti ISCMi auliikmeks Arvo Pärt.

Hakkab silma, et peaaegu kogu suure programmi oma jõududega sisustanud, olid Poolas esinemas suursündmuseks eraldi moodustatud uued koondkollektiivid, n.ö rahvuslikud foorumid nii koori- kui orkestrimuusika väljatoomiseks.
2015. aastal korraldab ISCM selle festivali Sloveenias. Eesti Heliloojate Liit saatis sel kuul ISCMi žüriile festivalikavasse valimiseks kuus teost: Tõnu Kõrvitsa „The Night is darkening around me” (2010) segakoorile, Kristo Matsoni „Üle tüüne vee” (2013) noortekoorile, Ülo Kriguli „Section Music” (2014) saksofonikvartetile, Páll Ragnar Pálssoni „Supremacy of Peace”(2012) keelpilliorkestrile, Helena Tulve „Südamaa” (2012/2014) klaverile ja sümfooniaorkestrile ning Tatjana Kozlova-Johannese „Valge lind” (2013) fagotile ja 5-le keelpillile.

http://worldmusicdays2014.pl/en/program/

Venezia 58. muusikabiennaal

Venezia biennaali (58th International Festival of Contemporary Music, La Biennale di Venezia) muusikaprogrammid (kunstiline juht helilooja Ivan Fedele) tehti teoks tänavu kahes jaos, 20.-21. septembril ning 3. – 12. oktoobril. Avasari pühendati Steve Reichile, kellele biennaal omistas seekordse Kuldse Lõvi auhinna muusika alal tema elutöö eest. Maestro sai auhinna kätte pidulikult Venezia Teatro alle Tese’s 21. septembril, mil ettekandel olid tema „City Life“ ja „Triple Quartet“. Järgnev programm oli külluslik, sh 20 uue teosega, mille autoriteks olid enamjaolt alla 30 aasta vanused heliloojad. Biennaalil tähistati ka Peter Maxwell Daviese 80. sünnipäeva.

Oma regiooni muusikat tutvustasid Eco Ensemble Berkeley’st (USA), Orquesta Sinfónica de Euskadi Baskimaalt, Meitar Ensemble Tel Avivist, Albaania traditsiooni tutvustav polüfooniline koor, Anatoolia muusikat ansamblid Violinat ja Lapardhase, kultuuride ristteel (Türgi, Iraan, Süüria, Armeenia) elavat muusikat Galata elektroakustiline orkester jmt. Kavades astusid üles ka tuntumad ansamblid Intercontemporain, Divertimento, Contempoarte.

http://www.labiennale.org/en/music/news/10-04m.html

Tunnustusi ja preemiaid

Rheingau muusikapreemia 2014 Saksamaalt on väärinud omal ajal silmapaistva pianistina ka rea konkursse võitnud, praegusaja nimekamaid saksa dirigente Christoph Eschenbach, tänane National Symphony Orchestra (USA, Washington) ja Washingtoni Kennedy Keskuse (Center for Performing Arts) muusikadirektor.

Michel Tabachniku järel, kes on toredat koostööd teinud ka Eesti Rahvusmeeskooriga Taanis (Schönbergi „Gurrelieder“), asub aastal 2015 Brüsseli Filharmooniaorkestri peadirigendi ametikohale prantsuse maestro Stéphane Denève, praegune Stuttgarti Raadio SO (SWR) muusikajuht ja värskelt Philadelphia Orkestri peakülalisdirigent. Samas asub Denève juhtima ka Brüsselis avatava Centre for Future Orchestral Repertoire’i tegevust.

Samal 2015. aastal lahkub Luxembourg’i FO eest prantslane Emmanuel Krivine ja tema järglaseks saab hispaania dirigent Gustavo Gimeno. Krivine tegi äsja Lauri Vasaraga solistina Barcelona L’Auditoris kolm menukat Fauré „Requiemi” ettekannet.

Stuttgardi kuulsa Bachakademie’ juht Hans-Christoph Rademann sai tänavuse Dresdeni kunstipreemia – ta on Dresdeni kammerkoori asutaja, koorijuht ja professor Dresdeni Kõrgemas Muusikakoolis.

Leipzigi Ooper pikendas teatri muusikajuhi dirigent Ulf Schirmeri lepingut aastani 2020. Schirmer on töötanud selles ametis 2009. aastast. Samuti pikenes tema leping Müncheni Raadio orkestri ees aastani 2017, kus ta on tegutsenud juba 2006. aastast.

Justin Browni lepingut Badisches Staatstheateri GMDna Karlsruhes on pikendatud aastani 2018. Teatri orkestrile ja temale on Wolfgang Rihm usaldanud oma kahe uusteose esiettekande: „Capriccio“ klaverile orkestriga (Brown on ise klaverisolistiks) ning orkestrioopus „Über die Linie VIII“. Orkester ja Brown on valitud Saksamaa presidendi iga-aastas heategevuskontserdi järgmiseks esinejaks 2015. a juunikuul.

Legendaarne poola Chopini interpreet, pianist Krystian Zimerman pälvis Ruhri klaverifestivali tänavuse preemia. Zimermanil on ka Deutsche Grammophoni eluaegne eksklusiivleping.

Rootsi helilooja Jesper Nordin sai Brandenburgi biennaali heliloojapreemia, Da Capo preemia samast väärisid Britta Byström (Rootsi) ja Sakiko Kosaka (Jaapan). Auhinnad andis 6. korda välja Brandenburgi SO. Teosega „Frames in transit“ on Nordin ka tänavuse Põhjamaade Nõukogu muusikapreemia nominent.

Eesti jazzmuusiku Maria Fausti album „Maria Faust Sacrum“, mis on valdavalt inspireeritud eesti rahvamuusikast, nomineeriti Taani muusikaauhindadele kahes kategoorias: „Jazzcomposer of the year“ ja „Special release of the year”. Võitjad selguvad 24. novembril.

19. Leipzigi Bachi konkursi parimad pianistidest: I – 18aastane Hilda Huang (USA), II – 25aastane Schaghajegh Nosrati (SLV) ja III – 20aastane Düsseldorfi Robert Schumanni KMKs õppiv Georg Kjurdian (Läti). Hilda Huang on võitnud 2010. a Würzburgi Bachi konkursi ning Rosalyn Turecki Bachi konkursi New Yorgis. Klavessinistide parim oli Jean-Christophe Dijoux (Prantsusmaa), viiuldajate kolm parimat: I Seiji Okamoto (Jaapan), II Marie Radauer-Plank (Austria), III Niek Baar (Holland).

33. Hans Gabori „Belvedere” lauljate konkursi võitjad Viinist: I ja publikupreemia – sopran Irina Tšurilova (Venemaa), II – bariton Siyabulele Ntalale (Lõuna-Aafrika), III – bass Il Do Song (Lõuna-Korea).

Esmakordsel Gustav Mahleri lauljate kammerkonkursil (Gustav-Mahler-Liedwettbewerb) Hamburgis tuli võitjaks ja sai ka eripreemia Hamburgi KMTKs õppiv sopran, ka tšellistidiplomiga Maria Lapteva (sünd 1986 Peterburis) duos pianist Claire Schwobiga.

SLVs Mainzis väljaantava Schneider-Schott Musikpreis’i värske laureaat on viiuldaja Caroline Widmann, kes saab auhinna kätte 11. XI.

Saksa noor harfist Lena-Maria Buchberger on Ritter-Preis’i tänavune laureaat (15 000 eurot). Auhinda rahastab Otto ja Vera Ritteri Fond, see anti kätte 7. oktoobril Hamburgi Laeiszhalles, kus laureaat esitas oma preemiakavas kümme teost, sh sonaadid ja sümfoonilised poeemid harfiseades. Noori muusikuid toetavale Ritteri fondile oli see korraldada juba 396. kontsert.

Rodion Štšedrini kammermuusikapreemia, mida annab välja preemia fond Münchenis, võitis Tatarimaalt Kaasanist pärit ja Münchenis elav pianist, tänavu kevadel ka Carnegie Halli debüüdi teinud Anna Gourari.

21. Jeunesses Musicales’i flöödikonkursi (Jeunesses International Flute Competition Dinu Lipatti) Bukarestis võitis Carmineluigi Amabile (Itaalia), kes õpib Detmoldi KMKs; II koha sai Son Sojeong (Lõuna-Korea).

Mõnest kaotusest

*Saksa ooperi- ja kontsertlaulja, Wagneri ja R. Straussi interpreedina tuntud Hanna Ludwig (96), kelle aktiivseim esinemisaeg oli 1950ndatel (debüüdid Bayreuthis ja La Scalas, sh 1959 Kölnis Nicolas Nabokhovi ooperi „Grigori Rasputini surm“ esietendusega), 1963 tegi ta debüüdi Salzburgi festivalil ja oli pikka aega Salzburgi Mozarteumi professor.

*Uus-Meremaa helilooja, klarnetist ja professor John Ritchie (93), Walter Pistoni õpilane Harvardi ülikoolis USAs. Ta asutas 1958 John Ritchie String Orchestra, millest hiljem sai Christchurchi Sümfooniaorkester.

*Zagrebist pärit, ka Prantsusmaal ja Norras tegutsenud helilooja ja dirigent Kresimir Sipusch (84), kelle abikaasaks oli nimeka norra helilooja Klaus Egge lauljatarist tütar, sopran Guri Egge. 1976-1996 tegutses Sipusch Norra riikliku ooperikooli kunstilise juhina Oslos.

*Saksa ooperiintendant ja kultuuritegelane, muusikateadlasena diplomeeritud Werner Rackwitz (84), kes oli pärast Joachim Herzi pealavastaja Harry Kupferi kõrval Berliini Koomilise Ooperi intendant.

*Itaalia sopran Anita Cerquetti (sünd 1931), kelle särav karjäär kestis vaid kümme aastat, debüüdist Spoleto festivalil 1951 kuni aastani 1961, mil ta tervise pärast pidi lavalt lahkuma. Siiski jõudis ta esineda mainekatel lavadel Barcelonas, Chicagos, Méxicos, Hollandis, New Yorgis ja Philadelphias.

*Itaalia tenor Ottavio Garaventa (80), kelle repertuaaris oli 113 tenoripartiid. Sai Firenzest akadeemiku tiitli 1981, asutas ja juhtis noori ooperilauljaid toetades Savignone’i muusikafestivali.

*Briti dirigent nii klassikalises kui popžanris Frank Shipway (79) hukkus autoõnnetuses Inglismaal. Ta oli John Barbirolli õpilane ning Herbert von Karajani assistent, viimastel aegadel pidevalt São Paulo Riikliku SO külalisdirigent Brasiilias. Oli seotud veel Torino, Brüsseli ja Zagrebi orkestritega, juhatas ka Rootsis ja Soomes (oktoobrisse oli planeeritud kontsert Kuopios).

*Tšehhi muusik ja filmihelilooja Petr Skoumal (76). Eriti põnevad on tema viimasel paaril aastakümnel väljaantud lastemuusika albumid.

*Saksa päritolu hollandi helilooja ja kirjanik Konrad Boehmer (73), K. Stockhauseni õpilane, tegutsenud peamiselt muusikaajaloo professorina Hollandis Utrechtis ja Haagis.

*Filipiinide helilooja ja dirigent Francisco Feliciano (73), kes oli õppinud ka Yale’i ülikoolis K. Penderecki juhendamisel. Dirigendina esinenud Jaapanis, Malaisias, Taiwanil ja Singapuris, Chicagos ja Moskva Riikliku SO ees. Feliciano oli Samba-Likhaani fondi ühendõppeasutuse Asian School of Music, Worship and the Arts president.

*Rootsi tšellist ja dirigent Mats Rondin (54), õppinud ka Ralph Kirshbaumi ja Mstislav Rostropovitši käe all, laiahaardelise repertuaaariga tšellokunstnik. Rondin valiti 2003 Rootsi Kuningliku Muusikaakadeemia liikmeks, ta oli Lundi ülikooli Malmö muusikaakadeemia professor.

Eesti muusikat ja muusikuid maailmalavadelt

1. ja 2. X Olari Elts juhatas Soomes Kymi Sinfoniettat, solistiks Ivari Ilja: kavas Brett Deani „Testament“, Chopini II klaverikontsert, Beethoveni V sümfoonia; kontserdid Kotka ja Kuusankoski kontserdimajades. Orkestris mängib kaasa soolotšellistina Andres Narma.

1.–17. X Tanel Joametsa 11 soolokontserti Venemaal (Votkinsk, Joškar-Ola, Glazov, Iževsk, Sõktõvkar, Petšora, Uhta, Nižni Tagil, Neftekamsk, Ufaa, Novouljanovsk). Reis oli alanud juba 5 kontserdiga alates 23. IX (Rubtsovsk, Zarinsk, Mariinsk, Krasnojarsk, Ust-Ilimsk). Kavades ka Eduard Tubina, Lepo Sumera ja Arvo Pärdi loomingut.

2. X The Sixteen laulab Harry Christophersi juhatusel Tõnu Kõrvitsa „Stabat Mater’it“. Juunis Londonis sama koori poolt esiettekantud teost esitatakse seekord Šotimaal Cumnocki St. Johni kirikus, helilooja James MacMillani juhitud festivalil „The Cumnock Tryst“.

2. X Ain Anger Suurinkvisiitori rollis Verdi ooperis „Don Carlos“ Viini Riigiooperis,   Daniele Abbado lavastust dirigerib Alain Altinoglu. Sama etendus oli tal ka 25. IX, nimiosas Roberto Alagna.

2. X Laura Remmel ja Jaak Sooäär esinevad Amsterdami maineka klubi Bimhuis 40. aastapäeva festivalil, trios trummarina Han Bennink.

2.–6. X Paavo Järvi neli kontserti Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie’ga: 2. X Bremeni Glocke’s Beethoveni avamäng „Coriolanus“ ja Brahmsi I serenaad, keskel Beethoveni III klaverikontsert (sol Arkadi Volodoss); 5. ja 6. X samad teosed, keskel R. Straussi „Duo Concertino“ (sol-d Matthew Hunt, klarnet, Higinio Arrué Fortea, fagott). 3. X mängitakse Bonni Beethovenhalles, kavas Penderecki „Sinfonietta per archi“, Beethoveni III kontsert (Volodoss) ja Brahmsi I serenaad.

3. X Jaan Räätsa Kontsert kammerorkestrile kõlas Šveitsi kantoni Zugi esindusorkestri Zuger Sinfonietta avakavas Chami linnakeses moodsas ja kaunis Lorzensaalis. Dirigeeris siin ka solistina esinev kaasaja prantsuse tuntumaid klarnetikunstnikke Paul Meyer. Ajaleht Neue Zuger Zeitung tutvustas ja reklaamis kontserti 1. oktoobril kirjutisega Andreas Faessleri sulest.

3.  X Mihkel Kütson juhatab Krefeldis Niederrheinische Sinfonikeri kontserti, mis on pühendatud Saksamaa ühtsuse päevale: Beethoveni avamäng „Egmont“ ja III sümfoonia, Britteni „Lachrymae“.

3. X, 20. ja 24. X Vello Pähn dirigeerib Viini Riigiooperis lühiballettide õhtut „Meistersignaturen“.

3., 15. ja 31. X Kristiina Poska juhatab Berliini Koomilises Ooperis Britteni „Suveöö unenägu“ ning 4., 12., 18. ja 24. X samas ka Mozarti „Võluflööti“.

4. X USAs Colorado Denveris Englewoodi kammermuusikasarja (kunstiline juht Silver Ainomäe) avakontsert, kus esineb Ainomäe Ensemble kavaga „Cellissimo“: mängivad Judith McIntyre Galecki, Danielle Guideri, Thomas Heinrich, Kimberly Patterson ja Silver Ainomäe (tšellod) ning Even Orman (tšello/bandeon). Kavas on seaded tšelloansamblile: Bachi Brandenburgi kontsert nr 6, Tšaikovski, Sibelius, Arvo Pärdi „Fratres“, Casals, Piazzolla.

4.-5. X Hando Nahkuri kontserdid koos Maarja-Liis Ilusaga Los Angelese Eesti Majas ja San Francisco Rock Wall Winery Dome’is.

4.–13. X Euroopa Liidu kultuuriprogrammi toetusel korraldatavasse projekti „Euroopa Liidu tõusvad klassikatähed“ on seekord kaasatud 32 muusikut Rootsist, Eestist, Suurbritanniast ja Itaaliast, projektijuht on Leelo Lehtla Pille Lille Muusikute Fondist (PLMF). Eestit esindasid üheksal kontserdil lauljatar Pille Lill, tšellist Andreas Lend, flötist Oksana Sinkova ja saksofonist Virgo Veldi. Projekti on kaasatud BBC Walesi Rahvusorkester (Cardiffis), Rootsi Camerata Nordica Terje Tønneseni juhatusel, kus kaasa mängib Mihkel Kerem, Walesist Sinfonia Cymru keelpillikvartett ja keelpilliorkester, Rootsi Puhkpillisümfoonikute kvintett. 4.–6. oktoobril esinetakse Cardiffis Walesi Muusika- ja Draamakolledži Dora Stoutzker Hallis, kavades vaheldumisi Arthur Foote’i „Ööpala“ flöödile keelpillikvartetiga, Pehr Henrik Nordgreni tšellokontsert „Hate-Love“, Göteborgi helilooja Tina Anderssoni uusteos „Viis Sara Teasdale’i luuletust“ sopranile, flöödile ja keelpillidele ning Alban Bergi „An Leukon“ ja „Die Nachtigall“ kõrgele häälele keelpillidega (viimane Tõnu Kõrvitsa seades). Virgo Veldi teeb kaasa Daniela Terranova sopranile, saksofonile ja keelpillidele kirjutatud „Asleep Landscape“ UK esiettekandel, esitades ka Galina Grigorjeva „Palve“ saksofonile ja keelpilliorkestrile. Viimane kava kannab pealkirja „Small Nations, Big Sounds“.

8.–10. X kolm kava Stockholmi Musikaliska kontserdisaalis: Oksana Sinkova koos Camerata Nordicaga Mercadante Flöödikontserdiga e-moll, Virgo Veldi sama orkestriga Terranova uusteosega „Asleep Landscape“. Stockholmis ühineb projektiga kontrabassist Indrek Pajus, kes mängib kaasa Nino Rota Nonetis. Veel samas saalis: Oksana Sinkovalt Foote’i „Ööpala“, Andreas Lend Nordgreni tšellokontserdiga, Virgo Veldilt Galina Grigorjeva „Palve“, Pille Lill Tina Anderssoni uusteosega. 10. X esitab Virgo Veldi koos Rootsi puhkpillikvintetiga Erland von Kochi „Saxophonia“ ning sama kvinteti ettekandes kõlab Arvo Pärdi „Arbos“. Viimased kolm kontserti Rootsis Kalmari maakonnas: 11. X Lofta kirikus (Virgo Veldi koos Camerata Nordicaga esitab Terranova uusteose), 12. X Misterhultsi kirikus (Oksana Sinkova esitab koos Camerata Nordicaga Mercadante flöödikontserdi ja Pille Lill kaks A. Bergi laulu). Projekti viimasel kontserdil 13. X Kalmari lossis: Pille Lill ja Camerata Nordica (Tina Anderssoni uusteos), Oksana Sinkova (koos Sinfonia Cymru keelpillikvartetiga Foote’i „Ööpala“), Andreas Lend ja Camerata Nordica (Nordgreni tšellokontsert), Virgo Veldi (koos Camerata Nordicaga Galina Grigorjeva „Palve“).

4.–28. X Priit Volmer laulab 4., 11., 19. ja 28. X Bonni Ooperimajas Verdi ooperis „Aida“ Kuninga rolli ning 10, 12., 13., 18. ja 23. X vaheldumisi Rolf Bromaniga Beethoveni „Fidelio“ uuslavastuses Rocco osa.

5. X Vsevolod Pozdejev esitab oma klaveripala „Ekspromt“ Regensburgi Antoniushausis IV rahvusvahelise slaavi klassikalise-, folk- ja kaasaegse muusika festivali „Muusikaline Regensburg“ lõppkontserdil selle avanumbrina.

5. ja 19. X Alfia Kamalova laulab kahes kõrvalosas R. Straussi „Naine ilma varjuta“ uuslavastuses Gelsenkircheni Muusikateatris (lav Michael Schulz, dir Rasmus Baumann).

6. X Mikk Murdvee osaleb Zagros Ensemble’i kammerkavas Helsingi Musiikkitalos.

6. X Kristjan Järvi juhatab Prantsuse Rahvusorkestrit Châtelet’ teatris, solistiks Fazil Say – Raveli Klaverikontserdis G-duur ja Saint-Saënsi II klaverikontserdis. Kavas veel Rahmaninovi „Variatsioonid Corelli teemale“ op. 42 ja Tšaikovski muusika A. Ostrovski näidendile „Lumineid“ (süidi neli osa). 7. X oli K. Järvi kutsutud kõnelema Frankfurti raamatumessile.

6. X Moskva Heliloojate Majas tuleb kammerorkestri Vremena Goda esituses nende festivalil ettekandele Peeter Vähi „Valge kontsert“ kitarrile ja kammerorkestrile (sol Arkadi Reznik) ning Rein Rannapi Klaverikontsert autori soleerimisel, dirigeerib Vladislav Bulahhov, mõlemad esmaettekanded Venemaal. Festivali lõppkontserdil 7. X Gnessinite nimelises Muusikaakadeemias oli kavas Arvo Pärdi „Fratres“ kammerorkestri Vremena Goda esituses (sol vioolal Sergei Poltavski), valik Veljo Tormise kooriteoseid Moskva Muusikapedagoogika Kolledži koori ja Boris Pevzneri Moskva Kooriteatri esituses Niina Koroljova juhatusel ning Rannapi klaveriteosed autori ettekandes.

7. X ISCMi maailma muusikapäevadel Wrocławis on kavas Mirjam Tally „Animalistic Hymn“, esitab Rahvusliku Muusikafoorumi koor, dirigent Agnieszka Franków-Żelazny. Eesti muusikast kõlab veel Arvo Pärt: 9. X „Fratres“, valminud selleks festivaliks kitarrist Marek Piaseczny seades tšellole ja kitarrile, tšellol Andrzej Bauer, ja kaastegev Trio Leo; 11. X „Virgencita“ kammerkoori Cantores Minores Wratislavienses esituses Piotr Karpeta juhatusel Püha Risti kirikus.

7.–31. X Hando Nahkuri esinemised USA Texases Dallases: 7. X privaatkontserdiga, 9. X Dallase Caruth Auditoriumis, 11. X kavas NTNL ja H. Nahkur Dallase Christ Lutheran Churchis, 31. X koos Meadows SOga Caruth Auditoriumis Saint-Saënsi II klaverikontserdi solistina, dir Paul Phillips.

 

 

  1. X Kristiina Poska külaliskontsert Gävle Sümfooniaorkestri ees Rootsis. Ta avab kava Mirjam Tally Umeå projekti „Beethoven & Beyond“ jaoks kirjutatud teosega „Lament“, seejärel kõlavad R. Straussi I metsasarvekontsert, solistiks Annamia Larsson, ning Mozarti 39. sümfoonia.

 

  1. ja 11. X Anna-Liisa Bezrodny mängib Sibeliuse Viiulikontserti Soomes koos Lohja Linnaorkestriga Esa Heikkilä dirigeerimisel ning Inglismaal North East orkestriga Timothy Henty dirigeerimisel Durhami katedraalis.

10.–13. X Ansambli Resonabilis kolm kontserti Iirimaal: 10. ja 11. X Dublinis Iiri kirjanike keskuses ning Ennistymonis Courthouse Gallerys Eesti ja Iiri kaasaegse muusika ja luule õhtu – Eugen Birmani „Ad mortem“ (neljale muusikule) esiettekanne, Malle Maltise „A Match“, Jane O’Leary pala „A Resonance of Emerald” flöödile, kandlele ja tšellole esiettekanne, Age Veeroosi „Enesekaotus“, John Buckley „Alla Luna“ soolokandlele esiettekanne, Helena Tulve „North Wind, South Wind”. 13. X mängiti kava „Fresh“ Iiri Rahvuslikus ülikoolis Maynoothis, ülikooli St. Mary kirikus, kus esitati kõik Resonabilisele 2014. a loodud uusteosed: avapalaks Victor Lazzarini „Peeglid” („Mirrors”) häälele, flöödile, kandlele ja tšellole ning arvutis genereeritud helidele, seejärel uusteoed, autoriteks Buckley, O’Leary ja Birman.

10.–19. X Kristjan Järvi neli kontserti MDR Leipzigi Raadio SOga. 10. X Leipzigi uues messihallis preemia „Goldene Henne“ tseremoonial koos teleülekandega, kavas Orff, Pink Floyd, Enescu, Mendelssohn jt. 15. X juhatab Järvi Hiina-ainelist kava, erikontserdi on tellinud Dresdeni Hellerau festivalimaja sealse festivali „TonLagen“ avamiseks. Ettekandel Michael Gordoni (USA) „Beijing Harmony“ op. 14, Xiao Yingi „The Cloud on the Wishful Side“, Ye Yancheni „The Morning of Bita Lake“ ja Kalevi Aho „Gejia – Chinese Images for Orchestra“. 18. ja 19. X on kontserdid Magdeburgi Johanniskirches ja Leipzigi Gewandhausis: Arvo Pärdi „L’abbé Agathon“ ja Veljo Tormise „Raua needmine“, seejärel Sibeliuse „Kullervo-sümfoonia“ op. 7, kavas teevad kaasa MDRi koor, solistid Lilli Paasikivi, Falk Hoffmann ja Gun-wook Lee. 19. X kontserdist teeb otseülekande MDR Klassik.

11. X Karuizawa Püha Pauluse kirikus laulab Collegium Musicale (dir Endrik Üksvärav) Pärdi „Da pacem Domine“ ja „Bogoroditse Djevo“, 12. X kõlavad Eesti muusika töötoas Pärdi „Zwei slawische Psalmen“ ja „Most Holy Mother of God“, 14. X Saitamas „Bogoroditse Djevo“, „Alleluia-Tropus“, „Most Holy …“, „Which was the Son …“ ja „Da pacem …“, 15. X Nagano Matsumotos kavas taas viis teost, 16. X Tōkyō Dojin Christian Churchis on kavas seitse Pärdi teost (dir ja solist Endrik Üksvärav).

11. X BBC 3 andis eetrisse saate sarjast „Hear and Now“, mida juhib ajalehe The Guardian muusikakriitik Tom Service. Saates (oli ka meil veebis jälgitav) tutvustas Tom Service vabaimprovisatsiooniduo Vicious Circus hiljuti välja tulnud debüütplaati, firmalt ‘squib-box’. Albumi nimi on „Troglodytes Troglodytes“. Elo Masing on üks Vicious Circuse duo kahest mängijast ja tema impropartneriks on Dave Maric. Debüütplaadil esinevad Elo Masing (viiul, tšello, elektrikitarr, vile) ja Dave Maric (elektroonilisel hübriidinstrumendil nimega ’daveOtron’), külalistena altsaksofonist David Turay ja Matthew Lee Knowles (sõna). Plaadi esitluskontsert toimub 22. X ida-Londonis Lumiere saalis kontserdisarjas „Uncharted Soundscapes“. Seda „underground“ muusika sarja kureerib Elo Masing ise alates 2011. aastast, 2012. aasta sügisest aga koos Dave Mariciga. Vicious Circus esineb 20. X ka nüüdismuusika sarja „Nonclassical“ 10. aastapäeva esitlusüritusel ida-Londonis Red Gallerys.

12.–14. X Erkki-Sven Tüüri „Insula deserta“ kõlas Hendrik Vestmanni dirigeerimisel Norddeutsche Philharmonie Rostocki Volkstheateri suures saalis. Vestmanni kavas on veel R. Glieri harfikontsert op. 74 (sol Sarah Christ) ja Mendelssohni III sümfoonia.

12., 14.–16. X Erkki-Sven Tüüri „Missa brevis’e“ ettekanded Jaapanis, esitas Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel: Karuizawa festivalil Ohga Hallis, Saitamas, Matsumotos ja Tōkyōs Dojin Christian Churchis.

13. X Helen Sildna saab Soome muusikatööstuse muusika- ja meediaauhinna ‘Tampere Award’ Tallinn Music Week’i asutaja ja juhina. Kätteandmine 18. X.

13. ja 15. X Katrin Targo laulab solistina koos Viini Residenzorchesteriga (esineb dirigendita) Viini Arsenalis, partneriteks bass Vesselin Stoikov ja bass Sebastian Huppmann. Tema soolonumbriteks on Pamina ja Susanna aariad Mozarti ooperitest „Võluflööt“ ja „Figaro pulm“ ning Adele ja Krahvinna aariad J. Straussi „Nahkhiirest“ ja „Viini verest“. Enne seda, 8. ja 9. X laulab Katrin Targo privaatkontserdil ning Viini Peterskirches. 19. X esineb eesti sopran solistina missal Viini Augustinerkirches, dirigeerib Thomas Böttcher, kes juhatab kollektiivi nimega Kirchenmusik St. Augustin. Selles kavas on J. Haydni „Jugendmesse“ ja Mozarti „Sub tuum praesidium”. 29. X on Targol esinemine taas Residenzorchesteriga, nüüd Viini Börsisaalis ja tema partneriks on bassbariton Dmitri Solovjov, kavas Pamina aaria „Võluflöödist” ning Mozarti ja J. Straussi duetid.

14. X Mai Murdmaa lavastuse „Lend üle legendi” (Philip Glassi muusika) esietendus Vene Imperiaalse Balletiga Moskvas.

15. X Jaapani Kunstiühing eesotsas prints Hitachiga annab Tōkyōs Arvo Pärdile üle Praemium imperiale.

15. X Katariina Maria Kits on kutsutud Vaasa Linnaorkestriga Mozarti 5. viiulikontserdi solistiks, dirigent Juha Kangas, kontsert Vaasa Linnahallis.

15.  ja 17. X Kristjan Randalu kaks kontserti Saksamaal: 15. X mängib Grupa Janke Randalu (duo koos trummar Bodek Jankega) Weingarteni muusikapäevadel Saksamaal Badeni liidumaal, tähistades sellega ka koosmusitseerimise 25 aastat(!). 17. X astub taas üles Jazzensemble Baden-Württemberg, kus mängivad bändijuhid ja Baden-Württembergi maineka džässipreemia (sh Kristjan Randalu) laureaadid – Landesjazzfestivali lõpukontserdil Saksamaal Wangenis, klubi-lokaalis Schwarzer Hasen. 21. X alustab Kristjan Randalu esinemisi Lõuna-Koreas koos New Yorgi Absolute Ensemble’iga, mida juhatab Kristjan Järvi; esmakordselt on selles projektis kaasas Korea-USA viiuldaja Sarah Chang. Kavas on traditsioonilisi kui uuemaid korea laule Absolute’i põnevates versioonides. Kuni 26. X antakse Lõuna-Koreas Kristjan Järvi dirigeerimisel kokku viis kontserti (vt K. Järvi).

16. ja 18. X Oliver Kuusik osaleb Rameau’ ooperi „Castor ja Pollux” kontsertettekandeil Belgias ja Prantsusmaal. Esituspaikadeks on Belgias Louvain-la-Neuve (Aula Magna) ja Prantsusmaal Lannion, väga põneval vanamuusika festivalil (Festival de Lanvellec, Carré magique). Mängib Ensemble Ausonia, dirigent Frédérick Haas, solistideks veel Eugénie Warnier, Mélodie Ruvio, Florent Baffi ja Arnaud Richard. Korraldajaks siinpool PLMF.

16.X Collegium Musicale kavas Tōkyō Dojin Christian Churchis on Mirjam Tally „En strimma hav” (dir Endrik Üksvärav).

16., 17., 21. ja 22. X Mihkel Kütsoni ja Niederrheinische Sinfonikeri sarja teine kava: Bernsteini I sümfoonia „Jeremiah“, David Orlowsky Trioga „Symphonic Klezmer“. Kontserdid toimuvad Kaiser-Friedrich-Halles, Seidenweberhaus Krefeldis ja Theater Mönchengladbachi kontserdisaalis.

17.–19. X Lauri Vasar on solistiks Fauré „Requiemi“ ettekandel Barcelona L’Auditori peasaalis, mis kannab Pau (Pablo) Casalsi nime. Kolme õhtut dirigerib Emmanuel Krivine. Mängib Barcelona Sümfooniaorkester / Kataloonia Rahvusorkester (Orquestra Simfònica Barcelona / Nacional de Catalunia), laulavad kaks koori, Madrigal Choir ja Lieder Càmera Choir, teiseks solistiks katalaani sopran Elisenda Pujals. 19. X ettekanne läheb otseülekandele ja salvestamisele ringhäälingus Catalunya Música ning kordub 26. X õhtul Radio Clásica de RNE kavas.

18. X Kristel Aeri oreliõhtu Luxembourg’i protestantlikus kirikus, kavas J. S. Bachi, C. Ph. E. Bachi ja D. Buxtehude looming, eesti muusikast Peeter Süda Prelüüd g-moll, Rudolf Tobiase Fuuga d-moll ning Ester Mägi „Dialoog“. Kontserdi korraldajaks on Luksemburgi Eesti Selts.

21. X Ivari Ilja on Dmitri Hvorostovski klaveripartneriks kontserdil Kasahstanis Almaty Vabariigi Palees: ooperiaariad, vene heliloojad ja napoli laulud.

21.–26. X Kristjan Järvi ja Absolute Ensemble viie kontserdiga Lõuna-Koreas, kaasa teeb pianistina ka Kristjan Randalu ning solist on viiuldaja Sarah Chang. Kava nimetus on „Absolute Korea“. Kontserdipaigad on Daejeoni Convention Center, Sejong Center Söulis (2 kontserti), vabaõhukontsert Dongdaemon Design Plazal, samuti Söulis, ja Busani Biff Theatre’is.

21.–30. X Arvo Volmeri avakavad ta uue orkestri ees Itaalias – Orchestra Haydn di Trento e Bolzano. 21. ja 22. X Bolzanos ja Trentos Arvo Pärdi „Fratres“ keel- ja löökpillidele, Beethoveni IX sümfoonia, ettekandjaiks Coro del Teatro Municipale di Piacenza, solistid Sabina von Walther, Annely Peebo, Dominik Wortig ja Sebastian Holecek. 28. ja 29. X kavas Bolzanos ja Trentos M. Regeri Balletisüit op. 130, Šostakovitši II viiulikontsert (sol Boris Brovtsyn), Sibeliuse V sümfoonia. Viimane kava esitatakse 30. X ka Meranos.

22.-23. X Sloveenias festivalil „Spectrum“ esinevad Ljubljana Krizanke kontserdimajas ja Rogaška Slatinas Crystal Hallis kammerkavaga Oksana Sinkova (flööt), Andreas Lend (tšello), Lea Leiten (klaver). Kavas F. Kuhlau „Grand trio“ G-duur op. 119, Enescu „Cantabile ja Presto“, Raimo Kangro „Meil aiaäärne tänavas“ (eesti rahvaviis) sooloflöödile, Peeter Vähi „Komputeriseeritud maailma pastoraal“ triole, Arvo Pärdi „Fratres“ (tšellole ja klaverile) ja C. Czerny „Fantasia concertante“ op. 256 triole. Korraldajaks PLMF. Eriti menukas on Ljubljana kontsert, kus publikult ‘standing ovations’ ja nõutakse lisa, Oksana Sinkova tutvustab teoseid sloveeni keeles.

22.-23. X Paavo Järvi Orchestre de Paris’ ees Pariisi Pleyeli saalis, R. Straussi kava: „Also sprach Zarathustra“, „Burlesk“ (sol Nicolas Angelich) ja „Roosikavaleri“ süit. Selle kavaga alustab Järvi koos orkestriga Hiina tuuri, mille avakontsert toimub 31. X Pekingi Poly teatris.

22.-26. X Santiago de Compostelas Hispaanias toimuval 20. maailmamuusika festivalil WOMEX (The World Music Expo) esineb ainsana festivali põhiprogrammis esimese eestlasena viiuldaja Maarja Nuut, festivalil astuvad Eestist üles veel Aparaat, Curly Strings, Duo Malva & Kirsipu, Mari Kalkun, Torupilli Jussi Trio, Paabel, Svjata Vatra, Ro:Toro, Trad.Attack ja Zetod.

23. X Manchesteri Hallé Orchestra mängib siin debüteeriva Olari Eltsi juhatusel Bridgewater Hallis: R. Straussi „Valsistseen“ ooperist „Intermezzo“, Chopini II klaverikontsert (sol Sunwook Kim), Brett Deani „Testament“, Beethoveni I sümfoonia.

23. X Tõnu Kaljuste Šoti Kammerorkestri ees Edinburgh’i Queen’s Hallis: Pärdi „Solfeggio“ (a cappella) ja „Cantus …“ , Haydni Sümfoonia nr 90 ja Haydni „Harmoniemesse“, esit Scottish Chamber Orchestra Chorus, sol-d Andrea Brown, Helen Lepalaan, Rupert Charlesworth, Ashley Riches. Kava kordub 24. X Glasgow’s, kontserdipaigaks City Halls.

24.. X Eesti džässi kontsert Londonis (Club Inégales), kava nimetusega „Encounter Estonian Jazz“: duo Raivo Tafenau–Meelis Vind, Laura Remmel ja Joel Remmeli trio.

25.X Riias Suurgildi saalis mängib Sinfonietta Rīga E.-S. Tüüri „Lighthouse’i“ (dir Normunds Šnē).

26. X Tallinna Kammerorkestri kontsert Helsingi Johannese kirikus sarja „Punavuoren Kamarimusiikki“ avaõhtul, dirigent Jaakko Kuusisto. Kavas Sibeliuse süit „Rakastava“, Olli Mustoneni Kontsert kolmele viiulile ja orkestrile, K. Atterbergi Süit nr 3 ja John Adamsi „Shaker Loops“, solistideks sarja algatajad Minna Pensola (viiul), Antti Tikkanen (viiul, vioola).

26. X Juhan Tralla laulab Alfredo Germont’i osa Verdi „La traviatas“ Mannheimi rahvusteatris, Achim Freyeri lavastust dirigeerib Joseph Trafton.

25. X–3. XI Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdireis Hiinasse Balti Muusika festivalile, 6 kontserti: Pekingi Rahvusraamatukogu, Jinan, Xuzhou, Shanghai City Theatre, Foshan ja Guangzhou (kahes viimases juhatab Heli Jürgenson). Dirigeerib Kaspars Putniņš: Arvo Pärdi „Solfeggio“, „Magnificat“, „Dopo la vittoria“, „Nunc dimittis“, Debussy, Cyrillus Kreegi „Maga, maga, Matsikene“, „Nõmmelill“, „Sirisege, sirbikesed!“, Veljo Tormise „Jaanilaulud“ (7 osa).

29. X Jyväskylä Sinfonia ja Musica-kuoro toovad esiettekandele Taulumäki kirikus Pekka Kostiaineni „Requiemi“, dirigeerib Risto Joost, solistid on Tiina-Maija Koskela (sopran), Annastiina Tahkola (metsosopran), Petri Bäckström (tenor), Sampo Haapaniemi (bass), ka koori on ette valmistanud P. Kostiainen.

29. ja 30. X Vaasa Linnaorkester Maano Männi juhatusel ja solistina annab kaks kontserti „Syksyn sävelia“ Vaasa Linnahallis ja Vähänkyrö koolituskeskuses. Solistiks oboel ka Siri Ilanko, avab ta kava Arvo Pärdi teosega „Collage über Thema B-A-C-H“, samas Bachi Kontsert c-moll oboele, viiulile ja basso continuole BWV 1060, Vivaldi „Sügis“, Dvořáki Serenaad E-duur ja Piazzolla „Sügis“. 12. X osalesid Maano ja Terje Männi Schuberti Okteti F-duur ettekandel Vaasa Linnahallis.

Ajakiri Rondo Classic avaldab oktoobrinumbris Harri Kuusisaari kirjutise „Minne menet Eurooppa“ seoses Jüri Reinvere ooperi „Peer Gynt“ esiettekandega 29. XI Norra Rahvusooperis Oslos.

Arvo Pärdi muusika ettekandeid (välisesinejad)

  1. X Madalmaade SO mängib Enschede Muusikakeskuses „Fratres’t“ (dir Jan Willem de Vriend).

 

  1. X Lappeenranta Linnaorkester esitab Matti Koponeni juhatusel „Cantus’t …“

 

  1. X Londonis Piccadillys (St. James Church) on St. James’s Sinfonia kavas „Concerto piccolo sur B-A-C-H“, dirigent Paul Goodwin.

 

  1. X USAs Palo Altos kõlab Cappella SF esituses Ragnar Bohlini juhatusel „Sieben Magnificat-Antiphonen“. Sama korratakse 5. X San Franciscos Püha Maarja katedraalis.

 

  1. X USAs Santa Barbaras (Trinity Episcopal Church) on Adelfos Ensemble’i kavas Temmo Korisheli juhatusel „Magnificat“ ja „Bogoroditse Djevo“.

 

  1. X Vancouveris (Dunbar Heights United Church) laulab Postmodern Camerata „Da pacem Domine“, juhatab Greg Caisley.

 

  1. X Neue Philharmonie Westfalen mängib Rolf Baumanni juhatusel Gelsenkircheni Muusikateatris „Cantus’t …“. 7. X kordub kava Recklinghauseni Ruhrfestspielhausis ja 8. X Kameni Konzertaulas.

 

  1. X Hispaanias Salamancas mängib Cuarteto Quiroga „Fratres’t“ Salamanca ülikooli kultuuriprogrammis. 8. X kordub ettekanne Barcelonas (Palau de la Música Catalana).

 

  1. X Gnessinite Muusikaakadeemias Moskvas mängib kammerorkester ‘Vremena goda’ „Fratres’t“ (sol vioolal Sergei Poltavski, dir Vladislav Bulahhov).

 

  1. X Sinfonia Varsovia mängib Rolf Becki juhatusel Usedomi festivalil Wolgastis „Cantus’t“.

 

10. X UKs Amershamis (Church of St. John the Baptist, Little Missenden) laulab Erebus Ensemble „Tribute to Caesari“ (dir Tom Williams).

11. X Glasgow katedraalis (UK) mängib Aurea String Quartet „Fratres’t“.

14. X Cello8tet Amsterdami kavas Hollandis Groningeni De Osterpoortis on kavas „L’abbé Agathon“ (sol Johannette Zomer) ja „Da pacem Domine“.

15. X NewYorkis (Cathedral of St. John the Divine) esitavad katedraali koorid ja orkester „Te Deum’i“, dirigent Ken Tritle.

16. X Kanadas Montrealis (Museum of Fine Arts) mängib kammerorkester I Musici de Montréal „Orient & Occident’i“ (dir Jean-Marie Zeitouni).

17. X USAs Charlestonis sealse kolledži kunstide koolis kavas olevad teosed Arvo Pärdi festivalil, esit Charleston SO, dirigent Yiorgos Vassilandonakis: „Silouan’s Song“, „These Words …“, „In Spe“, „Mein Weg“, „Cantus …“, „Wenn Bach Bienen …“, „Trisagion“.

17. X Delta Saxophone Quartet mängib Liverpoolis Capstone Theatre’is (UK) „Summa“.

18. X Londonis (Hinde Street Methodist Church) on Blackhead Chamber Choiri kavas (dir Hilary Campbell) „I Am the True Vine“.

19. X Davide de Zotti mängib Hildesheimis (SLV) Püha Andrease kirikus pala „Annum per annum“.

19. X Amsterdami Muziekgebouw’s on Daniel Reussi kavas „Alleluia-Tropus“ ja „Da pacem Domine“, esitavad Capella Amsterdam ja Cello8tet Amsterdam.

19. X Milano Auditoriumis kõlab „Fratres“, esit. Fulvio Luciani (viiul) ja Massimiliano Motterle (klaver).

19. X Poolas Artur Rubinsteini nim Łódzi Filharmoonia 100. aastapäeva sarjas esitatakse Lowiczi basiilikas „Da pacem Domine“, ettekandjaiks Artur Rubinsteini Filharmoonia orkester ja Artur Rubinsteini koor, dirigent Daniel Raiskin.

21. X Baselis (Martinskirche) esitatakse „Fratres“, mängib kammerorkester I Tempi, dir. Gevorg Gharabekhian. 22. X kordub kontsert Zürichis (Kirche St. Peter).

23. X Londoni Cadogan Hallis on kavas „Magnificat“ ja „Nunc dimittis“, laulab The Tallis Scholars, dir. Peter Phillips.

24. X USAs New Haveni Woolsey Hallis on kavas „Berliner Messe“, esit. Yale Chorale Artists ja Thomas Murray (orel), ning „Cantus“, esit. New Haven SO, mõlema dirigent Jeffrey Douma.

25. X Hollandis Heerdes (Galerie en Beeldentuin De Queeste) kõlab „Spiegel im Spiegel“, esit. Nelleke Hoekstra (tšello) ja Rianne Hoek van Dijke (klaver). Kava kordub samas 26. X.

27. X Viinis Radiokulturhausis on ettekandel „Fratres“, mängib Ensemble XX. Jahrhundert Peter Burwiki juhatusel.

28. X Scottish Ensemble, viiuldaja Jonathan Morton ja pianist Alasdair Beatson esitavad Edinburghi Queen’s Hallis „Mozart-Adagio“. Kontserti korratakse 30. X Londoni Wigmore Hallis.

31. X Šveitsis Neuchâtelis (Temple du Bas) kõlab „Fratres“, esit. Igor Karsko (viiul ja dir) ning tema juhitav Camerata Zürich. Kontsert kordub 31. X Appenzelli Kunsthalles.

31.X Stavangeri kontserdimajas Stavanger Symphony koori 40. aastapäeva kavas on „Bogoroditse Djevo“, dir Ragnar Bohlin.

31.X Utrechtis (Jacobikerk) on Hollandi Raadio koori kavas „Solfeggio“, „Nunc dimittis“ ja „Da pacem Domine“, dir. Sigvards Kļava.

31.X Poolas Katowice kultuurikeskuses laulab Camerata Silesia palad „Morning Star“, „The Deer’s Cry“ ja „Da pacem Domine“, dir. Anna Szostak.

Varasemast

30. IX Monte Carlo Ooperis anti Ülo Krigulile kätte Monaco Prints Pierre’i Fondi muusikapreemia „Noore muusiku valik”, mille ta vääris oma teose „Swan Bone City” eest.

26., 29. ja 30. IX Aare-Paul Lattiku esinemised Moskvas festivalil „Vremena goda“: 26. IX kohtumine-kontsert Moskva 11. kunstidekoolis, 29. IX Moskva Heliloojate Majas kammerorkestri Vremena Goda solistina (dir Vladislav Bulahhov) Hugo Lepnurme Orelikontserdi ettekandel, 30. IX Glinka-nimelise muusikakultuurimuuseumis, kavas Artur Kapi I orelisonaat, Arvo Pärdi „Trivium“, Alfred Karindi „Hällilaul“ tema III orelisonaadist, Artur Kapi „Andante religioso“ (tšellol Žanna Minėtaitė), Fauré „Siciliana“ (tšelloga), G. Bovet’ „Hamburgi surmatants“ ning J. Bonnet’ „Heroiline kapriis“.

21.  IX Silver Ainomäe avas Colorados Denveri Saint John’s Cathedralis Bachi soolosonaatide kontserdisarja, mängides I tšellosüiti.

21.IX laulis Katrin Targo Austrias Mariazellis solistina Mozarti teoses „Laudate Dominum“ F-duur, KV 339, Mariazelli basiilikas dirigeeris missal projektorkestrit Michael Lessky. Missa oli pühendatud mungaordu Barmherzige Brüder Wien 400. aastapäeva tähistamisele.

17.–19. IX Neeme Järvi kontserdid Šveitsi Romaani orkestriga Lausanne’is ja (2) Genfi Victoria Hallis, kavas Haydni 82. sümfoonia, R. Straussi „Don Juan“ ja „Don Quixote“, teises kavas Genfis „Don Juani“ asemel Liszti „Prelüüdid“.

15. VIII Riho Maimetsa „Ave Maria“ ettekanne Wellsi katedraalis (Wells, Somerset, UK), esitas Saint Mark-s Choir, dirigent Matt Glandorf.

Ülevaate teinud Priit Kuusk

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp