Sven Parker Draakoni galeriis

2 minutit

 
I KNEW IT WAS ABOUT ASPHALT,
BUT HOW TO SAY IT ?
 
Paths have been laid
far and short
narrow and wide
coarse and moist
grey from dirt
black with asphalt
 
Asfalt on oma olemuselt komposiitmaterjal, mida tavaliselt kasutatakse teede, parklate ja lennuväljade kattematerjalina. Asfalt on kleepuv, must ja väga viskoosne materjal, seda nii vedelal kui ka pooltahkel kujul, esinedes peamiselt toornaftas.
Toornafta, ehk teisisõnu fossiilkütus, on moodustunud suurtes kogustes muistse orgaanilise elu jäänuste kivistumisel. Selle protsessi vanus ulatub tagasi miljoneid aastaid (mõnikord ka üle 650 miljoni aasta). Seeläbi on asfalt vaadeldav ka kui ühe pika protsessi tulem või järgmine osa muundumisprotsessist, mis on kaasatud inimtsivilisatsioonide ülesehitamisse. Esimesed teadaolevad märkmed asfaldi kasutamise kohta teede ehitusmaterjalina pärinevad Babülooniast, kuningas Naboppolassari valitsemisajast, ca. 625 aastat eKr. Ka kreeklased ning roomlased olid kursis asfaldi kasutamisviisidega. 16. sajandil Ameerika mandrit uurivad eurooplased leidsid erinevaid asfaldisegusid ka sealsete tsivilisatsioonide arhitektuurist. Võib teha järelduse, et asfalt kui materjal on üks impeeriumite ülesehitamise alustalasid ning seeläbi ka korra ja võimu füüsiline vorm. Asfalt kui territooriumite märgistus, mis oma erinevates vormides on  kulgenud läbi epohhide, kannab endas alati minevikku.
Draakoni galerii näitusel esitatav asfalt on kantud lõuenditele. Taiesed on omakorda mõeldud mitte kokku puutuma galerii enda arhitektuuriga, viies nende eksponeerimise teatud viisil „eikellegimaale“, mis on justkui fikseeritud ehitusjärgus. Seeläbi võib öelda, et tegemist on katsetustega taju ja mateeria võimalustest läbi vormilise ümber-tõlgendamise, kaasates mängu ka galeriipinna enda eksponeeritavuse. Galerii kui mitte-galerii, vaid hoopis ajutine peatuspaik pidevas protsessis liikuvatele objektidele.
 
Sven Parker
(luuleread pärinevad Kenneth Everett Rathburnilt, näituse autori poolt muudetud kujul)
 
Sven Parker on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia bakalaureuseõppe maalikunsti osakonnas 2011. aastal ja jätkab hetkel õpinguid vabade kunstide osakonnas magistrantuuris. Alates 2003. aastast töötab vabakutselise illustraatori ja disainerina.
 
Näitus jääb avatuks kuni 6. septembrini 2014.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp