MUUSIKAMAAILM VI

22 minutit

Ooperite maailmaesiettekandeid mais-juunis

Maikuu

*Briti helilooja Julian Andersoni (sünd 1967) esikooper „Teebalased” („Thebans”) esietendus Inglise Rahvusooperi (ENO) tellimusena Londoni Coliseumis 3. V; libreto tegi iiri näitekirjanik Frank McGuiness Sophoklese aineil. Kolm vaatust (105 min): „Möödanik” („Kuningas Oidipus”), „Tulevik” („Antigone”) ja „Praegushetk” („Oidipuse surm”), osades Roland Wood (Oidipus), Julia Sporsén (Antigone), Christopher Ainslie (Theseus), Matthew Best (Tiresias), Peter Hoare (Kreon), Susan Bickley (Iokaste) jt. Hollandi Rahvusooperi ja Hollandi Festivali kuulus juht Pierre Audi (ENO debüüt) oli lavastaja, peadirigent Edward Gardner juhatamas (kokku 7 etendust).

*Müncheni Muffathalles esietendus 7. V serbia noore autori Marko Nikodijevići (sünd 1980) ooper „Vivier”, inspireeritud nimeka helilooja Claude Vivier’ elust ja tööst. See oli Peter Ruzicka tellimus Müncheni ooperibiennaali avaõhtuks, millele kirjutas libreto Gunther Geltinger, lavastas Lotte de Beer, dirigent Sebastian Beckedorf. Nimiosas esines kontratenor Tim Severloh. Tükk viidi kohe edasi kaastellija Braunschweigi Linnateatri lavale.

*Müncheni Gasteigi Carl Orffi saalis kõlas 8. V Berliinis ja Pariisis elava helilooja ja dirigendi Samy Moussa (sünd 1984, Montréal) 3vaatuseline ooper „Mahajäetud asula” („Wüstung”), samuti 14. Müncheni biennaali tellimusena. See on poliitika ja teadusfiktsioonide vahele jääv lugu (pealkirja all on moto „Valimiste järel on ees taas valimised”) ja Moussa teine lavateos, libreto autoriks inglise kirjamees Toby Litt. Ooperit juhatas esiettekandel helilooja, lavastajaks Chistine Mielitz. Tükk läks seejärel Regensburgi Teatrisse (etendused 17. V – 18. VII), helilooja juhatab ka siin. „Intermezzo” ooperist kõlas juba jaanuaris Kanadas. Oma nooruse kohta on Moussa palju jõudnud, ta on Müncheni Index Ensemble’i kunstiline juht, olnud assistent Frankfurti RSO ja Ensemble Moderni ees, saanud Baieri kunstipreemia 2012 ja Siemensi Fondi loomingupreemia 2013, Pierre Boulez tellis temalt orkestriteose Luzerni festivalile 2015.

*Pierre Michaud‘ libreto ja muusikaga etendus „Gregori unistus” („Le rêve de Grégoire”) tuli 15. V vaatajate ette Montréalis René-Daniel Dubois’ lavastatuna seitsmele solistile keelpilli- ja saksofonikvarteti ning löökpillidega; Walter Boudreau juhatusel laulis nimiosas tenor François-Olivier Jean, olulisi tegelasi ka Prometheus.

*Nice’i Ooperi hooaja lõpetuseks tuli 16. V esiettekandele teatava üllatusena laulude ja filmimuusika autorina tuntud helilooja, dirigendi ja pianisti Michel Legrand’i (sünd 1932) ooper „Dreyfus”. Didier van Cauwelaert’i libretoga etendus on lugu prantsuse Elsassi juudi päritolu ohvitseri, kapten Alfred Dreyfusi elust ja saatusest. Daniel Benoin tegi lavastuse, mängis Nice’i Ooperi filharmooniaorkester (etendused 6. juunini), nimiosalise ja tema naise Lucie osas laulsid Vincent Heden ja Rachel Pignot, Émile Zola rollis Jonathan Gensburger, vürst Esterhazy oli näitleja Pierre Cassignard… Ei saa jätta ütlemata, et 11. VI esines kuulus Natalie Dessay koos 82aastase maestroga dirigendipuldis tema paljude populaarsete filmilauludega Versailles’ festivalil!

*Müncheni biennaali (7. V – 23. V) lõputeosena esietendus Gasteigis 20. V katalaani helilooja Hèctor Parra (sünd 1976) barokkooper „Ohverdatud elu” („Das geopferte Leben”), mis jäi ühtlasi ka biennaali lahkuva juhi Peter Ruzicka viimaseks tellitud projektiks. Etendused veel Münchenis (5) ja 1. VI Freiburgis. Tegemist on Orpheuse ja Eurydike müüdi tänapäevase versiooniga, mille libretist on prantsuse kirjanik Marie N’Diaye. Lavastuse tegi Vera Nemirova, dirigendiks Peter Tilling, mängisid Freiburgi Barokkorkester ja Ensemble Recherche, laulsid Freiburgi Ooperi solistid. Tegelasteks vaid Mees (Alejandro Lárraga Schleske), Tema Surm, Naine (Sally Wilson) ja Ema.

*Kanada helilooja Tobin Stokesi kammerooperi „Pauline” esmaetendus oli Vancouveris 23. V, vt maikuu „Muusikamaailma”.

Juunikuu on oma 11 uuslavastusega rikkamaid aastas.

*Hollandi Rahvusooperis Amsterdamis esietendus 3. VI hollandi helilooja Martijn Paddingi (sünd 1956) 4vaatuseline „Laika”, kus peategelasest teleprodutsent Robbert (laulis Thomas Oliemans) tahab välja tuua teleshow kosmose vallutamisest; libreto autoriks P. F. Thomése, lavastas Aernout Mik, dirigeeris Asko ja Schönbergi ansamblite ees Etienne Siebens. Robberti kõrval on laval grimeerija Grimelda, samuti Laika, Juri Gagarin jt. Esietendus kuulus Hollandi festivali programmi ning selle tellis heliloojalt festivalijuht Pierre Audi.

*Luzerni teatris tuli 5. VI lavale Elisabeth Naske koomiline ooper „Satanakardinalkohõlepusapörgulikvõlujook ehk Vunšpunš” („Der satanarchäolügenialkohöllische Wunschpunsch”), mille libreto tegi Theresita Colloredo saksa muinasjutukirjaniku Michael Ende sn teose ainel. Dominique Mentha lavastust dirigeeris Michael Wendeberg, mängis Luzerni SO, neli etendust, kus ka lastele tehti iga kord sissejuhatav tutvustus.

*Poznańi Suures teatris jõudis 7. VI lavale itaallase Bruno Coli (sünd 1957) groteskne ja musta huumoriga kammerooper „Imeliste juhuste ingel”(„Anioł dziwnych przypadków”) E. A. Poe satiirilise lühijutu „The Angel of the Odd” järgi. Ingliskeelsel libretol lavastuse tegi Krzysztof Cicheński, muusikajuht Grzegorz Wierus, peaosa laulis Magdalena Wachowska.

*Buenos Airese Teatro Colóni tellitud esietendus teatri suures saalis 10. VI uue hooaja avamiseks: argentiina nimeka helilooja Oscar Strasnoy (sünd 1970) lavalugu „Reekviem nunnale” („Requiem para un Monja”), libretist ja ühtlasi lavastaja Matthew Jocelyn. Ooper põhineb USA nobelisti Willam Faulkneri näidendil „Requiem for a Nun”. Dirigent oli Christian Baldini, neli etendust (10.– 17. VI), peaosas USA metsosopran Jennifer Holloway, veel laval kanada sopran Siphiwe McKenzie, argentiina kontratenor Damián Ramírez, kanada bariton Brett Polegato jt. „Requiem” on Strasnoy juba kaheteistkümnes lavateos, neist neli viimast on esietendunud Prantsusmaal. 2012. a pühendas Radio France praegu Berliinis elavale heliloojale oma festivali „Présences” koos kontsertidega Châtelet’ teatris. Tollel festivalil juhatas avakontserti Anu Tali ja kava peateoseks oli Strasnoy lühiooper „Le Bal” kontsertettekandes.

*Gordon Getty (sünd 1933) kolmas ooper, ühevaatuseline „Usher House” tuli lavalisele esiettekandele Walesi Rahvusooperilt 13.–15. VI Cardiffis Walesi Millennium Centre’is, täna veel üks õhtu Birminghami hipodroomil. Helilooja enda libreto põhineb E. A. Poe jutustusel, ooper on laval koos Debussy samanimelise lühiooperiga. Dirigent on Lawrence Foster, lavastajaks kuulus David Pountney, kummaski ooperis on peaosades Benjamin Bevan ja Robert Hayward, mõlemas laulab Madeline’i partiid Anna Gorbatšova. Ooper on juba kontsertkorras plaadil (firma PentaTone) Gulbenki
ani Orkestriga Lawrence Fosteri juhatusel ja leidnud kõrget tunnustust ajakirjade International Record Review ja Fanfare aasta avanumbrites.
Gordon Getty on tuntud eelkõige ärimehe ja filantroobina, on rikkaimate inimeste hulgas USAs, seitsme lapse isa; õppinud kompositsiooni kõrval San Franciscos ka ooperilaulu.

*Veel kolmaski uusooper USAga seoses: Saint Louisi festivalil Loretto-Hilton Center’s (14.–29. VI viis etendust) on publiku eest Ricky Ian Gordoni mono-ooper „Kakskümmend seitse” („Twenty-Seven”). Libretist on Royce Vavrek, dirigeerib Eestiski Neeme Järvi Pärnu meistrikursuselt tuntud Michael Christie, lavastus James Robinsonilt. See etendus oleks nagu õhtu Gertrud Steini salongis Pariisis Rue de Fleurus’l nr 27, solistiks Stephanie Blythe.

*18. juunil esietendus Lille’i Ooperis Berliini helilooja Helmuth Oehringi (sünd 1961) ‘lavaline kontsert’ „Orfeo 14” Stefanie Wördemanni libretol Monteverdi „Orfeuse” ja J. Conradi novelli „Pimeduse süda” ainel. Helilooja ja libretist on ka õhtu lavalise külje seadjad. Etendusel mängivad Le Concert d’Astrée oma targa ja võluva kunstilise juhi Emmanuelle Haïmi käe all ning Ictus (dir François Deppe), mõlemad teatri kauaaegsed partnerid. Peaosades laulavad Laura Claycomb, Rodrigo Ferreira ja John Mark Ainsley.

*Dresdeni Semperoperis esietendub täna, 20. juunil Saksamaal sündinud kreeka juurtega Manos Tsangarise (sünd 1956), hinnatud helilooja, muusiku ja luuletaja lühiooper „Karl May”, libretistiks Marcel Beyer. Dirigent on Erik Nielsen, lavastanud Manfred Weiss, kokku 8 etendust. Kolm peaosalist on koos kooriga Julian Mehne, Julia Mintzer ja Romy Petrick. See on tükk saksa ühest menukamast kirjanikust, Winnetou romaanide autorist. On järgimist väärt, et 19. ja 20. VI toimub eelnevalt Dresdeni KMKs, mis kannab C. M. v. Weberi nime, Tsangarisele pühendatud sisukas sümpoosion (ettekanded, diskussioon, muusika esitused).

*Hauke Berheide (sünd 1980) ooper „Troll” tuleb välja täna, 20. juunil Reini Ooperis Düsseldorfis. Dirigendiks on Wen-Pin Chien, lavastas Gregor Horres. Libreto on teinud Jan Kuhlbrodt Johanna Sinisalo romaani põhjal. Nimekas kangelastenor Wolfgang Schmidt laulab dr Hämäläineni peaosas.

*Ja veel kolmaski maailmaesiettekanne 20. juunil – Prantsusmaal Nancy’s (Opéra national de Lorraine): itaallase Giorgio Battistelli (sünd 1953) napoli komöödia stiilis „Hullumeelsete ravitseja” („Il Medico dei pazzi”), mis on sündinud Eduardo Scarpetta sn näidendi ja Mario Mattòli filmi ainel helilooja enda libretol. Dirigeerib Francesco Lanzillotta, lavastuse on teinud Carlos Wagner, 5 etendust kuni 28. VI. Harukordse menu ja kogemusega Battistelli on enam kui 30 muusikateatriga seotud teose autor, olnud resideeriv helilooja teatrite juures ning õpetanud muusikateatri alastel meistrikursustel.

*Teine ooper juunikuul Poolast: nimekas helilooja ja pianist Eugeniusz Knapik (sünd 1951) tuleb välja uusooperiga „Moby Dick” 4 vaatuses Herman Melville’i romaani järgi Krzysztof Koehleri libretol. Esietendus on Varssavi Suures teatris 24. VI, Gabriel Chmura dirigeerib, lavastaja on Barbara Wysocka, kes on ajalehe Polityka laureaat P. Glassi ooperi „The Fall of the House of Usher” lavastuse eest. Knapik sai kõrget tunnustust ka oma ooperitriloogiaga „Helena Troubleyni mõtted” (1988–1995), mis valmis koostöös nimeka flaami lavastaja Jan Fabre’iga Brüsseli La Monnaie’st.

*Saksamaal Ulmi teatris on 26. VI esiettekandel helilooja ja organisti Gerhard Stäbleri (sünd 1949) ooper „Päästetud Albert E.” („Erlöst Albert E.”) 5 stseenis Matthias Kaiseri tekstil; Michael Weiger dirigeerib Philipp Jeschecki lavastust 13 osatäitjaga, koreograaf on Roberto Scafati. Tegemist on Thomas Harvey stiilis looga Albert Einsteinist: Harvey osas laulab Girard Rhoden, Einsteinina on vaatajate ees Christel Mayr.

Muusikaprogrammid I maailmasõja alguse sajandi puhul

Ühendkuningriigi esindusringhäälingu BBC muusikakanal BBC 3 on organiseerinud I maailmasõja alguse 100. aastapäeva puhul eetrisse kaks nädalat kestva programmi sõjaaegade heliloojatest ja nende loomingust, püüdes asjade konfliktset käiku valgustada ja meenutada läbi muusika. 23., 24. ja 26. VI kõlab päev läbi Suurbritannia autorite looming, 25. VI on Saksamaa ja 1. VII Venemaa heliloojate päev.

28. VI toimub sümboolne kontsert EBU otseülekandega Sarajevo Rahvusteatrist, kus Viini Filharmoonikud ja kohaliku teatri koor esitavad Viini peadirigendi Franz Welser-Mösti juhatusel Prantsuse, Saksa ja Austria muusikat, pühendades kava Euroopa tänapäeva rahule. 29. VI lähevad eetrisse kavad helilooja ja poeedi Ivor Gurney loomingust, kes võitles I maailmasõjas otse rindel, lisaks talle pühendatud Iain Burnside’i draama „A Soldier and a Maker”. Mitmed sõjas hukkunud heliloojate teosed kavatsetakse ettekannete järel esmakordselt ka plaadistada, nende hulgas on muusikat, mida pole kuuldud alates 1919. aastast. Tolle aja muusikale on pühendatud ka BBC Music Magazine’i juuninumber, mis on juba ilmunud.

Eesti muusikat ja muusikuid maailmalavadelt, juuni

1. VI Mari Poll esines koos pianist Jennifer Hughesiga Bergeni rahvusvahelisel festivalil Bergeni Villa Lysøenis, kavas Mozarti 28. sonaat viiulile ja klaverile Es-duur KV 380, Ole Bulli „Largo posato e Rondo capriccioso”, Bartóki II sonaat viiulile ja klaverile C-duur ning Ysaÿe „Poème Élégiaque”.

1. VI esines ansambel Heinavanker Margo Kõlari juhatusel Saksamaal Saarni kloostris.  

1.–27. VI on Priit Volmeril Bonni Ooperis 7 etendust Massenet’ ooperis „Thaïs” Palémoni rollis; 5., 18., 21. ja 28. VI laulab ta Verdi ooperis „Aida” Kuninga osa ning 6. ja 8. VI Mozarti „Võluflöödis” Kõneleja rolli.

1., 8. ja 30. VI Hando Nahkuri kontserdid Dallase Christ Lutheran Churchis, koostöös (vastavalt) Gwen Sliger, Courtney Paris ja Paul Kruger.

2. VI Eesti Filharmoonia Kammerkoor esitas New Yorgis Metropolitan Museumis Pärdi suurteose „Kanon pokajanen”, juhatas Tõnu Kaljuste.

3. VI laulis Kai Rüütel Barcelonas Gran Teatre del Liceus maikuul esietendunud Wagneri ooperis „Valküür” Siegrune rollis viimase etenduse kokku üheksast, lavastuse tegi kuulus Robert Carsen, dirigendiks oli Josep Pons.

3.–6. VI Paavo Järvi dirigeeris Frankfurti Raadio SOd Prahas, Dresdenis, Freiburgis ja Mannheimis. 3. VI lõpetas tema kontsert Smetana saalis seekodse „Praha kevade”, kavas Brahmsi viiulikontsert Hilary Hahniga solistina ja Dvořáki VIII sümfoonia. Dresdeni muusikafestivalil andis FRSO kontserdi Semperoperis, Freiburgi Kontserdimajas ja Mannheimi Rosengartenis, siin kavades Brahmsi viiulikontserdi kõrval (sol Hilary Hahn) Bruckneri III sümfoonia (1889. a vers).

4. VI toimus Londonis LSO St Luke’i katedralis „Stabat materi” aineliste teoste esiettekandekontsert, kuhu oli maailmaesiettekandeks tellitud ka Tõnu Kõrvitsa „Stabat mater” kammerkoorile. Kava kandis pealkirja „Stabat Mater 2014: Spirit, Strength & Sorrow” ja selle esitas mainekas kammerkoor The Sixteen oma kunstilise juhi Harry Christophersi dirigeerimisel. Uusteoste autoreiks olid veel Alissa Firssova ja Matthew Martin, kõigi kolme tellijaks oli Genesis Foundation. Kõlas ka W. Byrdi muusikat. Tõnu Kõrvits viibis kohal proovis ja kontserdil.

4.–6. VI juhatas Risto Joos
t Madalmaade Kammerkoori Iisraelis Abu Goshi festivalil, kontserdipaigaks Kiryat Yearimi kirik: 4. ja 6. VI olid kavas Mendelssohn, Brahms, Cornelius, Saint-Saëns ja Debussy, 5. VI lauldi Bachi, Mozartit, Mendelssohni ja Brahmsi.

4.–6. VI Eesti koorijuhtide delegatsioon viibis Peterburi VIII rahvusvahelisel koorifestivalil, kus Sander Tamm andis meistrikursuse eesti koorimuusikast ning Eric Whitacre’i loomingust ja kus tema juhatusel esines ka koor ‘Si prega de Cantare’ kavaga „Soome lahe laulud” Peterburi Kapella saalis.

5.–7. VI Olari Eltsi kontserdid Melbourne’i Sümfooniaorkestriga Austraalias, kontserdipaigaks Melbourne’i Hamer Hall, kavas Brahmsi „Traagiline avamäng”, Beethoveni III klaverikontsert (sol Piers Lane) ja IV sümfoonia ning Pärdi „Cantus in Memory of Benjamin Britten”.

5. ja 25. VI laulab Ain Anger Viini Riigiooperis Wagneri „Siegfriedis” Fafneri osa, 19. VI oli tal täita Wagneri „Reini kullas” samuti Fafneri osa ning 22. VI on ees Wagneri „Valküüri” etendus, kus Anger laulab Hundingi partiid, kõigi dirigendiks on Jeffrey Tate ja lavastuaja Sven-Eric Bechtolf.

5., 6. ja 27. VI annab Tanel Joamets soolokontserdi Venemaal Mahhatškala Filharmoonias, Derbentis ja Ostaškovis.

6. VI Itaalias, Torino Tempio Valdes’es korraldati kontsert „Baltikumi runod. Muusika kaugelt kirdest”. Esinesid La Bottega koor ja orkester Dario Ribechi juhatusel, solistiks viiuldaja Cecilia Bacci. Kavas olid: Cyrillus Kreegi „Mu süda, ärka üles” ja „Taaveti laul nr 141”, Arvo Pärdi „Kaks slaavi psalmi”, Veljo Tormise „Lauliku lapsepõli” ning „Jaani hobu” tsüklist „Jaanilaulud”, Pärdi „Fratres” viiulile, keel- ja löökpillidele ning Tõnu Kõrvitsa „Kreegi vihik” (esmaettekanne Itaalias).

6. VI Eesti Filharmoonia Kammerkoor andis kontserdi Soomes Espoo festivali J. Sibeliuse 150. sünniaastapäeva puhul, juhatas Heikki Seppänen, kavas Jean Sibeliuse ja Cyrillus Kreegi muusikat.

6. ja 8. VI Hendrik Vestmann dirigeeris Bonni Ooperis Mozarti „Võluflöödi” etendusi, lavastus on Jürgen Roselt.

7. VI Aare-Paul Lattik esines soolokontserdiga Peterburi lähistel Oranienbaumis Peterhofi Riiklikus muuseumis „Kamennoje zalo” paviljoni orelil. Kavas kõlasid 4 osa Rameau’ süidist „Les Indes galantes”, „Conclusion” P. Glassi „Satyagrahast”, I osa Artur Kapi I orelisonaadist f-moll, Bachi Toccata, Adagio ja Fuuga C-duur BWV 564, G. Bovet’ „Hamburg”, Arvo Pärdi „Trivium” ja J. Bonnet’ „Heroiline kapriis” op. 7.

7. VI Alfia Kamalova laulis Saksamaal oma koduteatri Gelsenkircheni Muusikateatri solistina Britteni ooperis „Albert Herring” Miss Wordsworthi rolli.

8. VI Halles Händeli festivalil esines MDR Leipzigi Raadio SO koos kooriga Kristjan Järvi dirigeerimisel, kontsert Georg-Friedrich-Händel Halle’s, kavas Händeli „Sheba kuninganna saabumine” „Solomonist” ja „Veemuusika”, D. Schnyderi flöödikontsert ning „Marche und Gavotte” I, Schnyderi süit „Alceste”, tema „Marche und Gavotte” II ja „Summertime”. Solistid olid Christian Sprenger (flööt), Thomas Dobler (löökpillid), Daniel Schnyder (saksofon).

8. VI Külli Tomingas esines kammeransambli ‘Le cameriste ambrosiane’ solistina, esitades aariaid Mozarti ooperist „Lucio Silla”, kavas oli veel Tšaikovski „Mälestus Firenzest”. Kontserdipaigaks oli Milano Spazio Teatro 89.

8. ja 10. VI dirigeeris Kristiina Poska Viini Volksoperis külalisena Lehári „Lõbusa lese” etendusi.

9. ja 22. VI esineb Juhan Tralla Mannheimi Rahvusteatris Straussi „Roosikavaleris” Itaalia laulja rollis, 14. ja 26. VI laulab ta Puccini „Tütarlapses kuldsest läänest” Nicki osa, 18. VI oli Juhan Tralla Alfredo rollis Verdi „La traviatas” ning ees on veel Prokofjevi „Armastus 3 apelsini vastu”, kus Tralla laulab 24. VI Printsi.

11.–13.VI dirigeeris Paavo Järvi Londoni kuulsat Philharmonia orkestrit, kolmel kontserdil sama kava: Glinka avamäng „Ruslan ja Ljudmila”, Rahmaninovi III klaverikontsert (sol Kirill Gerstein) ja Šostakovitši V sümfoonia. Kontserdipaigad: Leicesteri Montfort Hall, Londoni Royal Festival Hall, Canterbury Marlow Theatre.

13. VI toimus Kristjan Järvi kontsert Oslo Linnahallis tema noorteorkestriga Baltic Sea Youth Philharmonic: Händeli / Schnyderi „Veemuusika”, de Falla / Schnyderi „Tuletants”.

14. VI Ansambel Resonabilis esitas eesti muusika kava Moldova rahvuslikus kunstimuuseumis Chișinăus. Kontsert kuulus 23. rahvusvaheliste uue muusika päevade (8.–16. VI) programmi. Ettekandele tulid Tatjana Kozlova-Johannese „Köielkõndija”, Kristjan Kõrveri „… notar … ”, Mirjam Tally „Birds for Company” (esiettekanne), Eugen Birmani „I awoke and … ”, Jüri Reinvere „The Empire of May”, Galina Grigorjeva „Lament” ja Helena Tulve „North Wind, South Wind”. Päev enne, 13. VI oli ansamblil Moldova heliloojate liidus eesti heliloojaid tutvustav kohtumine.

14.–28. VI Mati Turi laulab taas Wagnerit UKs Opera Northi kontsertkorras uuslavastuses „Jumalate hukk”, kus tal on kanda Siegfriedi roll, esietendus oli 14. VI Leedsi Raekojas, ka 18. VI etendus samas. Järgmised õhtud tulevad 21. VI Birminghami Symphony Hallis ja 28. VI Kirde-Inglismaal asuvas Sage Gatesheadis. Muusikajuht on Richard Barnes, Turi kaassolistideks laval Alwyn Mellor, Susan Bickley, Mats Almgren jt.

15. VI Arete Teemets ja Oliver Kuusik laulsid Kirde-Prantsusmaal Thiérache’i regiooonis Saint-Micheli katedraali (Abbaye de Saint-Michel) festivalil „Musique ancienne et baroque” (1.–29.VI) kavas, mis oli pühendatud Jean-Philippe Rameau’ 250. mälestusaastale. Kontserdil tegid kaasa veel Belgia metso Pauline Claes ja prantsuse bariton Florent Baffi. Koos Ensemble Ausonia’ga esitati Frédérick Haasi juhatusel ja tema kaastegevusel klavessiinil aariaid Rameau’ ooperitest „Castor ja Pollux”, „Zoroastre”, „Dardanus” ja „Zaïs”. Nende kontsert toimus keskpäeval, sama päeva pärastlõunal astus festivalil üles Jordi Savall oma ansambliga Hespèrion XXI.

15. VI kõlas Rootsis Gävles „Elektronpühapäeva” vabaõhukontserdil Mirjam Tally elektroakustiline kompositsioon „Breathe”.

15. VI oli organist Aare-Paul Lattik kaastegev Norras Holmestrandi festivali „KulturYkirken” kontserdil Interimkirkenis, kus esinesid veel sopran May-Britt Forsberg Hovdenak ning viiuldaja Jevgenia Lubjantseva.

17. ja 19. VI Tallinna Kammerorkester mängis Risto Joosti juhatusel kaks kontserti Hiina Rahvavabariigis, 17. VI oli esinemispaigaks Wuhan Qintai kontserdihall Hubei provintsis, 19. VI Keelatud Linna kontserdisaal Pekingis. Kavas olid Arvo Pärdi „Orient & Occident” ja „Tabula rasa”, Tšaikovski „Andante cantabile” ja serenaad keelpillidele C-duur op. 48, solistideks Arvo Leibur, Lasse Joamets ja Leho Karin.

18. VI Hando Nahkur andis soolokontserdi Soomes Savonlinna Melartini saalis.

18.-19. VI ja 21. VI Paavo Järvi dirigeerib Orchestre de Paris’d: 18. ja 19. VI kavas Salle Pleyelis Beethoveni avamäng „Leonore” nr 3, tema viiulikontserdi klaveriversioon (sol Olli Mustonen) ning VII sümfoonia. 21. VI mängib orkester Pariisis Louvre’i festivalil Louvre’i püramiidides, kavas Beethoveni „Leonore” nr 3 ja Mussorgs
ki „Pildid näituselt”.

20.-21.VI juhatab Arvo Volmer peadirigendina Adelaide’i Sümfooniaorkestrit kavaga „Bella Italia”: Schuberti „Itaalia avamäng”, Mendelssohni IV sümfoonia („Itaalia sümfoonia”) ja Hector Berliozi „Harold Itaalias”.

20. ja 22. VI esineb Lauri Vasar taas Budapesti Wagneri festivalil, lauldes Budapesti kunstide maja Bartóki-nimelises saalis Wagneri „Tannhäuseris” Wolfram von Eschenbachi rollis, dirigendiks Ádám Fischer.

21. VI Tasmaanias Hobarti Federation Concert Hallis dirigeerib Anu Tali Tasmaania Sümfooniaorkestrit ja orkestri koori, kus kavas ka Arvo Pärdi teosed „Cantus”, „Kui Bach oleks … ” ja „Fratres” (viiulisolist Jun Yi Ma), solistiks on veel sopran Merlyn Quaife. Kava teised teosed: gregooriuse laul „Dominus illuminatio mea, J. Taveneri „Song of the Angel, M. Lauridseni „O magnum mysterium, P. Vasksi „Lonely Angel ja B. Deani „Carlo. Kontsert on ammu välja müüdud.

22. VI dirigeerib Kristjan Järvi Leipzigi MDR Sinfonieorchesteri uut kava Leipzigi Gewandhausis: Coplandi Klarnetikontsert, Bernsteini kolm tantsu muusikalist „On the Town”, Milhaud’ „Maailma loomine”, Bernsteini „Prelude, Fugue and Riffs”, Stravinski „Preludium for Jazz Ensemble” ja Ellingtoni „Harlem”, solistiks klarnetil Eddie Daniels.

24.–27. VI juhatab Mihkel Kütson oma Krefeldi ja Mönchengladbachi teatri orkestrit Niederrheinische Sinfoniker, kavas Mozarti Serenaad nr 10 „Gran Partita”, R. Straussi „Itaaliast”, kontsertidel esinevad ka konkursi „Bühne frei” (klaver ja harf) peatsed laureaadid. Õhtud toimuvad 24. ja 27. VI Krefeldis ning 25. ja 26. VI Mönchengladbachis.

26. VI esitab duo Luca Schieppati – Külli Tomingas taas kava „Originaal ja koopia”, kontsert toimub Itaalias Bellagios: Mozart, Rossini, Verdi, Verdi/Liszt, Strauss.

27. VI mängib MDR SO Kristjan Järvi juhatusel Erfurti Messihallis, kõlab Winton Marsalise 12-osaline džässisüit „All Rise”, kaastegevad MDR raadiokoor ja hr-Bigband (dir Thomas Kiemle).

27. VI Erkki-Sven Tüüri akordionikontserdi „Prophecy” esitab noor Serbia akordionist Rade Mijatović koos Berni Sümfooniaorkestriga Franck Ollu juhatusel, kontsert toimub Berni Kultur Casino suures saalis.

27. ja 29. VI Vox Clamantis esineb Jaan-Eik Tulve juhatusel taas Prantsusmaal. 27. VI antakse gregooriuse laulu ja A. Pärdi muusikaga kava „Da pacem” Caune-Minervois’s, 29. VI esitatakse Arvo Pärdi kava koos Aare-Paul Lattikuga Carcassonne’is. 27. VI kõlavad Pärdilt „Gebet nach dem Kanon”, „And One of the Pharisees”, „Most Holy Mother of God”, „Virgencita” ja „The Deer’s Cry”. 29. VI kavas mängib A.-P. Lattik Pärdi „Triviumi”, P. Glassi „Conclusioni” ning G. Bovet’’ „Hamburgi”, koos Vox Clamantisega kõlavad Pärdi „Veni creator” ja „Annum per annum” ning ansambel lõpetab kava paladega „Virgencita”ja „The Deer’s Cry”.

27. ja 29. VI Ansambli Heinavanker kaks kontserti Rootsis, esinemispaikadeks Stenbrohulti kirik ja Falkenbergi kirik, Margo Kõlari juhatusel on kavades varajane sakraalmuusika, samuti eesti rahvakoraalid ja regilaulud ning Kõlari enda vokaallooming.

28. VI Klaaspärlimäng Sinfonietta esineb Lätis Jūrmalā festivalil „Artissimo!”. Andres Mustoneni dirigeerimisel tulevad ettekandele Mozarti, Haydni, Piazzolla ja Peeter Vähi („In memoriam HM”) teosed. Akordionil soleerib Ksenija Sidorova Lätist.

28. ja 29. VI viib Paavo Järvi Frankfurti RSO traditsiooniliselt avama Rheingau festivali Saksamaal, üleni Mendelssohni kavas kõlavad Eberbachi kloostris avamäng „Kaunis Melusine”, I sümfoonia ning „Suveöö unenäo” muusika, kaastegev EFK naisrühm, solistid on Golda Schultz (sopran) ja Miah Persson (sopran).

28. ja 29. VI Risto Joost dirigeerib kontserdisarjas „Brandenburgi suvekontserdid“ Saksamaal, kus esinevad Rias-kammerkoor ja Capella de la Torre. Õhtud toimuvad Gubeni kloostrikirikus ja Lübecki toomkirikus, kavas Monteverdi, Praetorius, Schütz, M. Opitz ja J. Krüger.

Arvo Pärdi muusika ettekandeid (välisesinejad)

1. VI Bostoni Teadusmuuseumi saalis kanti ette Arvo Pärdi teos „Morning Star”, esitas Boston Choral Ensemble Andrew Shentoni juhatusel.

1. VI DeCalb Noorte Sümfooniaorkester mängis Tallinna Mmustpeade majas Earl Kuutti juhatuse Pärdi „Cantuse Benjamin Britteni mälestuseks”.

3. VI University of Washington Chamber Singers laulis Washingtoni ülikooli Maeny Theateris „Bogoroditse Djevo”, juhatas Geoffrey Boers.

4. VI Saksamaal Speyeri katedraalis laulis pala „Most Holy Mother of God” oma kavas Hilliard Ensemble.

4. VI USAs Northbrookis North Shore’ kammermuusikafestivalil esitati Pärdi „Passacaglia”, solistid Anne Akiko Meyers ja Vadim Gluzman koos New Generation Ensemble’iga, dirigeeris Andrew Litton.

5. VI Londoni Kuningliku Ooperi orkester mängis Barry Woodsworthi käe all kolm Pärdi teost balletilavastustele „The dream”, „Connectome” ja „The Concert” Kuningliku Balleti jaoks. Nende aluseks olid „Kui Bach oleks … ”, „Fratres” ja „Silvanuse laul”, koreograaf ja lavastaja Alastair Marriott. Etendused ka 6. VI, 10. VI, 12. VI, 13. VI.

6. VI USAs Charlestonis toodi ettekandele „Te Deum”, esituspaigaks Cathedral of St. John the Baptist, esitajaks Westminster Choir Joe Milleri juhatusel.

7. VI Alina Ibragimova viiulikavas kõlas Londoni Wigmore Hallis „Fratres”, klaveril Steven Osborne.

11. VI Itaalias Parma Casa da Musicas kõlas „Fratres” viiulile ja klaverile, esitajaiks Duccio Ceccanti ja Matteo Fossi. 15. VI kõlas samas ka „Mozart-Adagio”.

14. VI UKs Oxfordis St Michael at the North Gate’i kirikus laulis A. Pärdi „Magnificat’i” Vox Chamber Choir David Crowni juhatusel.

15. VI Kanadas New Brunswicki Kristuse kirikus tuli ettekandele „Fratres”, mängis New Brunswick Chamber Orchestra, juhatas Mark Hyczko.

16. VI Londonis Blackheathi kammermuusikafestivalil esitasid Lana Trotovsek ja Yoko Misumi „Fratres’e” viiulile-klaverile, kontserdipaigaks Church of the Ascension. Samal päeval mängis „Fratres’t” Kasseli linnahallis Saksamaal Kasseli Linnaorkester Patrik Ringborgi juhatusel.

17. VI Londonis suvefestivalil Spitalfields Music esitas Village Undergroundis „Cantus’e” City of London Sinfonia, juhtas Hugh Brunt.

17. VI Hollandis Bredas Vredenbergi residentsis kõlas „Peegel peeglis”, mängisid Astrid Schijns tšellol ja Jetje van Wijk klaveril. 19. VI esitasid nad seda veel Breda Zandloperis.

18. VI esitasid Bostoni Händeli ja Haydni ühingu koor ning orkester Händeli ja Bachi kavas Pärdi teose „The Deer’s Cry”, dirigeeris Harry Christophers.

19. VI UKs Oxfordis Merton College Chapelis mängis pala „Annum per annum” Robert Smith.

21. VI Londonis West Dulwichi Kõigi Pühakute kirikus esitatakse kavas „A Modern Dream” Pärdi „Magnificat” ja „Nunc dimittis”, laulavad Concordia Chamber Choir ja Bromley Boy Singers, juhatab Daniel Ludford Thomas.

21. VI Hollandis Rotterdami kirikus Citykerk Het Steiger esitavad „Berliini missat” kammerkoor Corps d’Esprit Rotterdam ning Anton Doornhein orelil, juhatab Patrick Pranger. 22. VI esitavad nad sama Utrechti Sint Willibrordkerkis.

22. VI Salzburgi DomQuartieris Austrias kõlavad teosed „Aliinale”, „Es sang vor langen Jahren” ja „Peegel peeglis”, mängib kammeransambel Salzburger Musikkreise, solistid pianist Peter Ewaldt ja alt Bernhard Landaue.

22. VI UKs Sherborne’i Cheap Street Churchis mängib „Fratrest” Wessex Strings, juhatab Arturo Sema.

23. VI Londoni Barbican Hallis mängib London Symphony Orchestra Ben Gernoni juhatusel „Cantust”.

24. VI Hilliard Ensemble’i kavas on muusikat Perotinusest Pärdini, esitus toimub Iirimaal Louthi maakonnas Dundalkis Püha Nikolai kirikus. 25. VI laulavad nad Belfastis Püha Peetri katedraalis Pärti vana Armeenia ja uue vene muusikaga kõrvuti. Kontserdid kuuluvad Pipeworks Festivali programmi ja on osaks ansambli viimasest ringreisist enne nende laialiminekut detsembris.

26. VI Eric Whitacre dirigeerib Hamburgi Sümfoonikute ees „Fratres’t”, kontsert toimub esinduslikus Laeiszhalles.

28.-29. VI tehakse kaks ettekannet „Salve Regina’st” Šveitsis, 28. VI Zürichi Hönggi kirikus ja 29. VI St. Galleni St. Fideni kirikus, ettekandjaiks koor Choropax ja Sinfonietta Höngg, juhatab Emanuel Rütsche.

30. VI esitavad teose „Littlemore Tractus” Londonis St Martin-in-the-Fieldsi kirikus katedraali koorid koos organist Nicholas Wearne’iga.

Varasemast

30. V esines Külli Tomingas solistina M. Kessicki teose „Lumen fidei” ettekandel koos soprani, tenori ja flötistiga, klaveril oli Giovanni Brollo.

28. V – 1. VI RO Estonia poistekoor käis Hirvo Surva juhatusel esinemistel Šveitsis Baselis korraldatud IX laste- ja noortekooride festivalil, andes seal kokku viis kontserti ja osaledes festivalil kümne kutsutud koori hulgas. Kavades kõlasid Cyrillus Kreek, Veljo Tormis, Arvo Pärt jt heliloojad, samuti kaks uut teost – Andres Lemba „Gaudete omnis” ja Rasmus Puuri „Magnificat”.

11. V Andres Uibo „Ave Maria” kõlas Saksamaal Ludwigshafenis St. Josefi kirikus, ettekandjaiks St. Josefi kiriku koor, dirigent ja klaveril Elke Voelker.

9. IV mängis Andreas Lend koos tšehhi tšellisti Petr Nouzovskýga Prahas Galerii 14 saalis. Kavas oli ka Els Aarne, samuti Couperin, Haydn, R. Haas, E. Ozzt.

30. ja 31. III esines Oksana Sinkova trios koos slovaki kitarristi Miriam Rodriguez Brüllová (Bratislava festivali kunstiline juht) ja tšellist Petr Nouzovskýga festivalil „Bratislava Chamber Guitar 2014”, kontserdipaigaks Zichyho palee, ning Tšehhimaal Poděbrady raekoda. Kavas olid Händel, Haydn, Schubert.

13. II oli Oksana Sinkoval veel kontsert koos Lea Leiteniga Tšehhimaal Mladá Boleslavis Dr. Pekare gümnaasiumis, selles kavas kõlasid Enescu ja Martinů teoste kõrval ka Heino Elleri ja Raimo Kangro palad.

Ülevaate koostanud Priit Kuusk

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp