„Munev inimene” Vabaduse galeriis

2 minutit

 
Rao Heidmetsa tunneb Eesti kultuuriavalikkus eelkõige tema nukufilmide järgi, mitmed neist on võitnud rahvusvaheliste festivalide peapreemia.
Vabaduse galerii väljapanek on isemoodi projekt. Ise on ta kirjutanud selle saatesõnaks, et vaadata on „põlevkivisse talletatud saladus: salapärane kivistis, mis muudab seniseid arusaamu inimese põlvnemisest” ja et esimest korda tuuakse avalikkuse ette Karjalas avastatud kaljujoonised, mis kinnitavad meie oma põlevkivisse talletatud saladust ehk siis munas peituvat inimloodet ehk siis muneva inimese olemasolu. Rao Heidmets: „Mõne aasta eest jõudis läbi tuttavate minuni kuuldus munakujulise kivistisega põlevkivitükist, mille keegi müüki oli pannud. Kohale jõudes pidin pettuma: kirjelduses oli kõik kõlanud palju uhkemana. Sellegipoolest otsustasin kivi pärast pikka kauplemist ära osta. Pikalt kraapisin ja urgitsesin kivistise kallal ise. Olin esialgu veendunud, et tegu on linnumunaga, kuni pikapeale süvenes minus kahtlus, et võisin eksida. Pöördusin asjatundjate poole ja palusin töö lõpule viia teaduslaboris. Linnu asemel oli munas inimloode.”
Kuna avastus on väljas kunstigaleriis, mitte teaduskeskuses või loodusmuuseumis, siis võib seda vaadata ka kunstiprojektina. Aga ei pea. Igal juhul on tegemist oodiga meie oma põlevkivile.
Rao Heidmets (1956) on hariduselt elektriinsener: 1981.a. lõpetas ta Tallinna Polütehnilise Instituudi, nüüdse tehnikaülikooli elektroenergeetika teaduskonna. Ülikoolipäevil osales Jaak Arro ja Hardi Volmeriga kunstiinstituudi rühmituses Päratrust Film. Pärast ülikooli lõpetamist asus aga tööle stuudiosse Tallinnfilm animaatorina. Tal on valminud „Tuvitädi” (1983), Nuril” (1985), „Papa Carlo teater” (1988, pälvis selle eest Portugali Cinanima festivalil peapreemia), „Elutuba” (1994, autasustati Kuldse Kentauri preemiaga Peterburis), „Kallis härra Q” (1998), „Elulood” (2007),  „Kaasasündinud kohustused” (2008, Fredrikstadi ja Ottowa festivalil peapreemia), „Prohveti sünd” (2012), kui nimetada vaid mõned tema filmidest.

Väljapanek on vaadata 3. juunini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp