Johannes Võerahansu söejoonistused Kuressaare Raegaleriis

2 minutit

8. mail kell 16 avatakse Kuressaare Raegaleriis eesti maaliklassika ühe silmapaistvama meistri Johannes Võerahansu teoste näitus “Johannes Võerahansu motiive Saaremaalt ja mujalt”. Tänu kunstniku lese Erna Saar Võerahansu (s. 1924)  südikusele n on äratatud uuele elule ligi kakskümmend seni raamimata söejoonistust, mida saarlased näevad esimesena.

Kuressaare Raegaleriis avatav näitus koondab Johannes Võerahansu joonistusi aastatest 1950 -1979, alates “Autoportreest”. Autoportreesid on Võerahansu loomingus palju, ent see on vähetuntud, nagu ka teised esmakordselt eksponeeritud joonistused, mis kuuluvad kunstniku lese Erna Saar-Võerahansu kogusse.

Johannes Võerahansu (1902-1980) on pärit Harjumaalt, Raikküla lähedalt. Ta on kujutanud kodukandi motiive nii seal kui ka 1970.aastatel oma suvekodu ümbruses Leesis ja Kiiu-Aablas. Ta on palju maalinud Lõuna-Eesti maastikku. Kuid eriti lähedaseks jäi talle Saaremaa.

Paljud eesti kunstnikud on pärast Konrad Mäge on viibinud Saaremaal ja siit inspiratsiooni saanud. Võerahansu käis siin esmakordselt Ants Laikmaa õpilasena. Laikmaa ateljeekoolis veedetud aastad (1919-21) olid tema kunstnikubiograafias olulised. Need määrasid terveks aastakümneks tema stiliseeriv-rahvusromantilise laadi, aga kujundasid ka tema ettekujutuse rahvuslikust kunstist.

Kuna muusikal oli Johannes Võera­hansu  elus väga oluline roll, kuulub tihtipeale tema näituste juurde lahutamatu osana ka klaver ja romantilised meloodiad. Ka seekordsel  näituse avamisel Kuressaare Raegaleriis saab kuulda klaverimuusikat  Schubertist Lizstini  pianist ja klaveripedagoog Erna Saar- Võerahansu esituses.

Näitus jääb avatuks kuni 31. maini 2014.

Raegalerrii on avatud: T-R 10-17; L 10-15

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp