Karl Burman 100

2 minutit

 
Karl Burman noorem (1914–2001) pärines nimekast kunstnike suguvõsast. Tema isa Karl Burman (1882–1965) oli Eesti üks hinnatumaid arhitekte, aga ka akvarellist nagu ta poeg. Onu Paul Burman oli tuntud impressionistlik maastikumaalija ja animalist.
Noorema Karl Burmani erialane haridus jäi majanduslikel põhjustel lünklikuks, kulgedes Tartu Ülikooli tehnikaosakonnast Tallinna Tehnikainstituuti; 1943. aastal täiendas ta end lühiajaliselt ka Moskva Kunstiinstituudis. Kunstihariduse sai ta peamiselt siiski oma arhitektist isalt, kelle abilisena ta enne Teist maailmasõda töötas. Mobiliseerituna 1941. a Nõukogude armeesse kuulus ta aastast 1943 eesti kunstnike kollektiivi Jaroslavlis ning töötas seal ka kunstikoolis akvarelliõpetajana. Tema juures õppisid sellised hiljem tuntud eesti akvarellistid nagu Aleksander Pilar ja Enno Lehis.
Karl Burman noorem tegutses peamiselt vabakunstnikuna. Arhitektina on ta loonud mitmeid väikeelamute projekte, kavandanud teenindusehitisi ja teinud sisekujundusprojekte. Kunstnikuna sai temast aga läbi aastakümnete tuntud akvarellist, kes oli valitud Eesti Akvarellistide Ühingu auliikmeks. Ta mahedatooniline kuiv akvarellimaneer meenutab kohati Karl Burman vanema omaaegseid linnavaateid. Nii isa kui poja puhul rõhutaksid rohked linnavaated otsekui nende arhitektikoolitust. Kunstiteadlane Mai Levin on noorema Burmani kohta märkinud: „Korduvalt on ta maalinud  raekoda – eri aastaaegadel, eri ilmaga, ilmutades virtuooslikku meisterlikkust muutuste fikseerimisel, mida valgus ja atmosfäär arhitektuuri mõjusse toovad.“
Karl Burman jr loomingu paremikust võib leida näiteid Eesti kunstimuuseumides, aga tema natuurilähedasi linnavaateid on omandanud ka paljud erakogujad kodu- ja välismaal. Avatava näituse tööd pärinevad  Daisy Järva kodusest kollektsioonist.
 
Näitus jääb avatuks vaid 14. maini.
 
Veel nädala jooksul saab linnavolikogu hoone aatriumis vaadata Ülo Vilimaa maalinäitust.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp