Lorup ja Langebraun ning kuidas neid ära tunda

2 minutit

Eelmise hooaja populaarsemate õpitubade hulka kuulus loeng Lorupi ja Langebrauni tööstuste toodangust. Seetõttu alustame uut hooaega sama teemaga.

Õpituba annab põgusa ülevaate Eestis tegutsenud klaasi- ja portselanitööstustest, keskendudes Eesti rahvusliku tööstuskunsti ja -disaini sünnile 20. sajandil. Märksõnadena tõusevad kindlalt esile Johannes Lorup ja Nikolai Langebraun, nende tööstustes valminud esemeid on veel laialt leida. Mitmetes kodudes on tänini kasutusel kaunid Lorupi klaasid ning karahvinid ja Langebrauni tööstuses maalitud tassid-taldrikud. Seekordses õpitoas räägitakse pikemalt ka sellest, kuidas neid väärtuslikke esemeid kauem perekonna vara hulgas säilitada.

Johannes Lorupi asutatud ja 1934. aastal Tallinnas Koplis tööle asunud klaasivabrik oli esimene moodne klaasitootmise ettevõte Eestis, kus tegeldi nii tootmise moderniseerimise kui ka toodangu sihipärase arendamisega. Esimesena Eestis hakati Lorupi vabrikus valmistama poolkristalli ja kristalli. Nikolai Langebrauni ettevõtte toodang moodustas 1920.-1930. aastatel Eestis dekoreeritud portselanist lõviosa. Kuigi seal portselani ei toodetud, nagu tihti ekslikult arvatakse, on Lagebrauni portselanitööstuses dekoreeritud nõud oluliseks osaks meie tööstuskunsti- ja disaini ajaloos.
Lisaks teoreetilisele ülevaatele antakse õpitoas ka praktilisi näpunäiteid, kuidas Eestis valmistatud/dekoreeritud klaasi/portselani ära tunda. Soovi korral võivad õpitoas osalejad kaasa võtta klaas- ja portselanesemeid, mille päritolu määramine neid huvitab.

Järgmine õpituba teemal „Trükiste kogu muuseumis ja kodusesse raamatukokku kuuluva pabermaterjali säilitamine“ leiab aset 31. mail 2014 kell 13. Õpituba viivad läbi Eesti Ajaloomuuseumi koguhoidja Ene Hiio ja paberikonservaator Tiina Vint TÜ muuseumist.

Eesti Ajaloomuuseum alustas õpitubade sarjaga „Asja armastajad“ 2013. aastal eesmärgiga pöörata rohkem tähelepanu kultuuripärandi väärtustamisele. Räägime sellest, kuidas ise kodustes tingimustes alal hoida perekonnalooga seotut, armsaid isiklikke mälestusesemeid või kollektsioone. Mõtleme koos teemadel, missugused asjad väärivad kohta muuseumis ja millised asjad on inimesele isiklikult tähtsad. Vaatleme, mida muuseumis hoitakse ja mida hoitakse kodus. Selgitame, kuidas vanu asju ehk meie kultuuripärandit ära tunda, säilitada ja/või taas kasutama õppida.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp