Põhjamaade üliõpilaskooride festival teeb Tartust nädalavahetusel kooripealinna

2 minutit

 
24. -26. aprillini Tartus  toimuvast IX Põhjamaade üliõpilaskooride festivalist võtab osa 1300 põhjamaade koorilauljat, kelle jaoks on traditsioon saada kokku kolme aasta järel ühes põhjamaade ägedaimas ülikoolilinnas. Tartusse saabumise suurimaks väljakutseks kooridele ongi ühine galakontsert laupäeval, 26. aprillil visuaalselt atraktiivse, erinevaid kõlapilte pakkuva ja esmaklassilise kooorikontserdi näol.
 
1300 lauljat ja koorimuusikasõpra nii Eestist, Rootsist, Soomest kui ka Norrast, saavad ülikoolilinnas osa dirigentide töötoast, Eesti muusika esitlustest, ühistest koorikontsertidest ja ühislaulmistest, Tartu avastamistest ja siinsest kultuurielust.
 
Festivali põhiteema “Me/We” räägib rahvuslikust identiteedist, Põhjala rahvaste loomusest ja vabadusest. Galakontserdil täidetakse suur tühi ruum mõtte ja muusikaga, mis mõlemad tõukuvad põhjamaalase olemusest – meie ühistest meredest, metsadest ja linnadest. Kontsert toimub Annelinna A. le Coqi spordihoones, mis ehitatakse spetsiaalselt selle kontserdi tarbeks ümber kontsertsaaliks.
 
Festivali kunstiline juht Triin Koch (TÜ naiskoor ja kammerkoor), lavastaja Anne Türnpu, kunstnik Kairi Mändla (NO-teater) ja valguskunstnik Andres Sarv (Vanemuine) annavad  spordisaalile enneolematult esindusliku välisilme ning argisest kehakultuurihallist saab galakontserdiks vaimustav etendusväli. Galakontserdi lavastaja Anne Türnpu ütleb, et  „festivali galakontsert on omamoodi kokkupuutepunkt erinevate identiteetide vahel, osutades samas hoopis üldisemale ja tegelikult meie esmasele identiteedile ehk inimeseks olemisele.“

Festival avatakse neljapäeval, 24. aprillil kell 17 Tartu Raekoja platsil. Väiksemad koorikontserte annavad kogu festivaliaja 38 koori, nende seas Põhjamaade kooriladvikusse kuuluvad Oslo, Helsinki, Uppsala ja Turu ülikoolide koorid ja kontserdid toimuvad Tartu südalinna parimates kontserdisaalides. Festivali jooksul on koorimuusikahuvilistel võimalus külastada Muusika Nurka (saadaval noodid, plaadid jms) ja Festivali Klubi.

Põhjamaade Üliõpilaskooride Festival sai alguse 1987. aastal ja tänavu toimub see juba IX korda, kuid esmakordselt toimub see Tartus. Varem on festivali peetud nii Soomes, Norras, Taanis, Eestis (Tallinnas) kui ka Rootsis. Järgmine kord toimub festival Tartus pea 30 aasta pärast ning seetõttu ongi oluline just nüüd ja praegu festivalilt suurim koorimuusikaelamus välja võtta. 
 
Kuna kohad galakontserdisaalis on nummerdamata, siis paluvad korraldajad  kontsertidele tulla vähemalt 30 min varem. Ilusa ilma korral palutakse võimalusel jätta üleriided koju või autosse.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp