Ettekandepäev “Raadist ajendatud” Tartu Linnamuuseumis

2 minutit

Ettekannete eesmärk on pöörata avalikkuse tähelepanu kalmistutega seonduvatele probleemidele, mille lahendamisega tegelevad Eestis küll kohalikud omavalitsused, kuid mis puudutab iga eestimaalast ka isiklikult. Väljakujunenud traditsioonide kõrvale on tekkinud uued matmisviisid, uuenev kalmistukultuur ja väärtused, sellega seonduvad tänapäeva infoühiskonna vajadused ning võimalused.

Päeva esimese poole ettekannetes keskendutakse Raadi kalmistule. 18. sajandi lõpus rajatud matuseala kujunemist linnakalmistuks käsitleb Mari Nõmmela (Eesti Maaülikool). Raadi kalmistu haldamise ja hooldamise probleemidest kõneleb Aime Pärna ja hooldusettepanekuid tutvustab Raili Kivisalu (Eesti Maaülikooli maastikukaitse- ja hoolduse eriala, III). Ants Tooming (EELK Tartu Peetri kogudus) käsitleb Peetri koguduse matusealasid erinevatel ajaloolistel ajajärkudel ning räägib koguduse plaanidest hauaplatside hooldamisel aastal 2014.

Päeva teises pooles leiavad käsitlemist kalmistutega seonduvad üldisemad küsimused. Ajalooliste matusepaikade hooldamise-haldamise põhimõtetest kujunevad uued maastikumustrid. Kas täiendav maa eraldamine kalmistutele või vastupidi, endisaegsete matusealade likvideerimine ja neile uue funktsiooni andmine, see tuleneb omavalitsuse maakasutuse põhimõtetest ja ühiskonna väärtushinnangutest. Kuidas tagatakse kalmistute ümberkujundamisega eestlaste väljakujunenud matmistraditsioonide säilimine, jättes samas ala paindlikkusega ruumi ka muudatustele?
Kalmistute käsitlemisel ja hindamisel on võimalikud erinevad lähenemisnurgad.

Ilme Mäesalu (Eesti Muinsuskaitseamet) arutleb kas ja kuidas muuta Eesti kalmistud turismiobektideks. Liisa Prost (Eesti Maaülikool / Inseneribüroo Urmas Nugin) tutvustab mõisakalmistu restureerimisega kaasnevaid probleeme. Tallinna kalmistute urnimatuste leviku üle arutleb Jaak Taevas (Tallinna Kalmistud). Rakvere kalmistute laiendamisprojekti analüüsib ja hindab Siiri Römer (Eesti Maaülikool).

http://linnamuuseum.tartu.ee/media/Dokumendid/Kava.pdf

Ettekandepäeva korraldaja: Tartu Linnamuuseum koostöös Eesti Maaülikooliga.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp