Pallaslane Bruno Sõmeri Tartu Kunstimajas

2 minutit

Bruno Sõmeri on viimaseid Kõrgemas Kunstikoolis „Pallas” õpinguid alustanud kunstnikke meie seas. Tema esimesi olulisi juhendajaid kunstiasjus sattus olema Karin Luts, kes suunas ta 1942. aastal Tartusse sõjaaegsesse „Pallase” kooli, kui see kandis parajasti Kõrgemate Kujutavkunstide Kursuste nime. Sõmeri peamised õppejõud Teise maailmasõja aegses „Pallases” ja hiljem Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis olid Juhan Nõmmik, Aleksander Vardi, Ado Vabbe, Elmar Kits ja Johannes Võerahansu. Õpingud Stalini-aegses instituudis oli Sõmeri aga sunnitud 1946. aastal katkestama ja Saksa sõjaväes teeninuna Vene võimude tähelepanu alt kõrvale tõmbuma. Pärnus teenis ta esialgu leiba kunstiõpetajana ja hiljem aastakümneid tööstuskunstnikuna.
Kunstniku varasem loomejärk sisaldab peamiselt õlimaale ja akvarelle. 1970. aastaist esines ta oma akvarelliloominguga mitmel Tartu ülevaatenäitusel, kus tema tundlikud loodusmotiivid äratasid tähelepanu. Hiljem, käsikäes Eesti iseseisvuse taastumisega pühendub Sõmeri järjest enam suureformaadilisile vesivärvimaalidele ning töötab välja isikupärase tehnika, milles kasutab nii ujutamist kui ka kuumutamist. Juhuse ja sihiteadlikkuse kokkumäng sünnitab ootamatuid lahendusi. Monokroomia areneb ruumilise varjundikülluseni. Lahendused ulatuvad puhtast abstraktsusest nägemuslike kujundkondadeni, kust ei puudu sürrealistlikud allhoovused. Kõige hilisemas loomejärgus üllatab Sõmeri ka tingliku, värvirõõmsa, dekoratiivse ja hedonistliku kollaažisarjaga.
Tähelepanuväärne taaskohtumine Tartuga leidis Bruno Sõmeri kunstnikuelus aset aastail 1999—2000, kui toimus kolm järjestikust isiknäitust galeriis „Illegaard” ja Tartu Kunstimajas ning osavõtt suurest Kunstiühingu „Pallas” ülevaatenäitusest „„Pallase” ees ja järel” Tartu Kunstimajas. See tõstis silmnähtavalt tema loomingulist toonust.
Bruno Sõmeri on Pärnu linna vapimärgi kavaler ja Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna laureaat (mõlemad 2004) ning ta on saanud maakondliku kultuuripreemia Pärnumaa Kultuuripärl 2006. Pärnus on ta aastakümneid pidevalt ja viimase ajani näitusi teinud ja ülevaatenäitusist osa võtnud. Aga väljaspool Pärnut on Sõmeri märksa vähem tuntud ja teatud kui tema looming seda väärib.
Praegune väljapanek Tartu Kunstimajas esindab peamiselt selle aastatuhande loomingut. Lisaks kõrgetasemelisele esteetilisele naudingule pakuvad Bruno Sõmeri seisundi- ja meeleolujäädvustused sisulisi äratundmisi ja kummastavaid elamusi. Reljeefseist mustreist kujunevad seosevõrgustikud ning avanevad arheoloogilised kihistused inimese hinges ja mälus. 
Bruno Sõmeri näitus Tartu Kunstimajas (Vanemuise 26, K—E 12—18) jääb vaadata 4. maini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp