Maret Olveti graafika Draamateatris

2 minutit

Draamateatri mitme korruse jalutussaalide vahel jaotuvad abstraktsed tööd on valminud käesoleval sajandil, suurem osa neist kõrgtrükitehnikas.
Näituse nimi „Vaatleja“ tuleb kunstniku sõnul sellest, et väljapanekut ette valmistades tegeles ta mitmete asjade kõrvutamisega. Näituse aluseks on varem eksponeeritud sarjad „Aeg“, „Eesti asi“, „Dominant“, „Avatud raamat“.
Mai Levin on Olveti loomingut iseloomustanud järgmiselt: „Maret Olvet kõneleb läbi oma graafikaloome vabadusest, mängulustist ja sõltumatusest – kõigest sellest, mis peaks ju igale kunstnikuhingele loomuomane olema.
[…] Läbi minimalistliku üldistuse tõlgendab kunstnik nii teda isiklikul tasandil puudutavaid kui ka üldisi-aktuaalseid mõisteid.“
Maret Olvet (s. 1930) õppis 1949–1955 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis Tallinnas, aastast 1955 töötab vabakutselise graafikuna. Lisaks vabaloomingule panustanud Eesti kunsti ka raamatuillustraatori, plakatisti, kujundusgraafiku ning ekslibristina. Lemmiktehnikaiks esialgu litograafia ja söövitus, hiljem serigraafia ja kõrgtrükk. Eesti Kunstnike Liidu (1959), Soome Eksliibriseühingu (1980) ja Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige (1991) ja auliige (2011). Alates aastast 1957 osalenud kunstinäitustel Eestis, tollases Nõukogude Liidus ja välismaal. Esimene isiknäitus toimus 1967. aastal Moskvas. Tema töid leiab Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Moskva Tretjakovi galerii ja Puðkini-nimelise muuseumi, Helsingi Atheneumi muuseumi kogudest ning paljudest teistest kunstikollektsioonidest Eestist ja mujalt maailmast.
Olvet on võitnud Moskva Rahvamajandussaavutuste Näituse medali ja preemia 1961. ja 1968. aastal, Noorte Autorite Graafikapreemia 1981. aastal Sofias, Eesti plakatipreemia 1974., 1975., 1976., 1977. aastal, Maastrichti eriauhinna 1993. aastal.
Näitus Draamateatris jääb avatuks kuni 5. maini.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp