In memoriam: Riina Gerretz

2 minutit

RIINA GERRETZ

8. VII 1939 – 22. III 2014

Pärast pikki ränki haigusaastaid lahkus jäädavalt üks meie säravamaid pianiste Riina Gerretz.

Saanud muusikalise alghariduse Leelo Kõlarilt, Helju Agurilt ja Erna Saarelt, lõpetas Riina Gerretz tollase konservatooriumi 1963. aastal Bruno Luki juhendamisel. Kuigi noor pianist võlus kuulajaid ka oma sooloesinemistega, sai tema elutööks tegutsemine kontsertmeistri ja ansamblipartnerina ning selles valdkonnas oli ta võrreldamatult meisterlik. Tema erakordselt musikaalset, peenetundelist ja maitsekat saadet on nautinud enamik meie omaaegseid soliste: Georg Ots, Tiit Kuusik, Margarita Voites, Jüri Gerretz jpt. Kui saaks neilt kõigilt paluda üheaegset meenutust koosmusitseerimisest Riina Gerretziga, sünniks sellest kindlasti võimas üksmeelne kiidukoor.

Klaverisaatjalt oodatakse eeskätt kindlustunnet, tähelepanelikkust ja paindlikkust – Riina Gerretzit võis jäägitult usaldada. Hindamatu oli ka tema emotsionaalne kirglikkus, oskus lisada solisti tõlgitsuslikule kontseptsioonile oma nüansse. Samuti võis julgelt toetuda partneri stiilitunnetusele, orienteerumisele repertuaaris ja äärmiselt vajalikule noodistlugemise oskusele.

Riina Gerretz alustas juba üliõpilasena konservatooriumis tööd kontsertmeistrina. See oli talle suurepärane praktika ja määrava tähtsusega edasisel loometeel. Tema kogemusi kasutasid hiljem ka Tallinna muusikakool, muusikakeskkool ja filharmoonia.

1987. aastal siirdus Riina Gerretz Soome, kus töötas nii kontsertmeistri kui ka pedagoogina Turu, Helsingi ja Porvoo konservatooriumis. Paar aastat kasutas tema hiilgavaid repetiitorioskusi ka Stockholmi Kuninglik Teater. Samal aastal täiendas pianist end ka Viinis Leonard Hokansoni ja Salzburgis Claude Hellfneri meistrikursustel.

Ülekohtuselt vara tabasid parandamatu haiguse esimesed nähud Riina Gerretzit Porvoos, kus teda kui suurepärast ansamblisti hinnati väga kõrgelt.

Muusikud ja muusikasõbrad kaotasid oma armastatud pianisti tegelikult juba kakskümmend aastat tagasi, kuid Riina Gerretz muusikat ei kaotanud, ta vajas seda lõpuni kui õhku hingamiseks ning musitseeris peaaegu viimaste minutiteni igal kergemal, tablettidega toetatud hetkel.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia

Eesti Kontsert

Tallinna Muusikakeskkool

Ärasaatmine laupäeval, 29. III kell 14 Metsakalmistu kabelis.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp