In memoriam: Elle Tarik

2 minutit

Elle Tarik (Kaarna) sündis Tartumaal Kudina vallas Uhmardu külas. Ta õppis Vedu algkoolis, Tartu II keskkoolis ja Tartu Kunstliku Vedelkütte Tehnikumis. Raamatukogundust tudeeris ta aastatel 1961−1969 Viljandi Kultuurharidustöö Koolis, Tartu Riiklikus Ülikoolis ning E. Vilde nimelises Tallinna Pedagoogilises Instituudis. Enne Tartusse tööleasumist juhatas ta Vedu, Nabala ja Kokora külaraamatukogu, aastatel 1968−1975 oli metoodik Tartu Rajooni Keskraamatukogus.
Tartu linnaraamatukoguga sidus Elle Tarik end esmakordselt 1966. aastal. 1975.–1983. aastani oli ta Tartu Linna Keskraamatukogu direktor, seejärel metoodik ning 1988. aastast kuni surmani töötas ta väliseesti ja vanema raamatu osakonnas raamatukoguhoidjana. Tema direktoriks oleku ajal avati raamatukogu muusikasektor ja Annelinna harukogu ning valmis keskkogu juurdeehitis, 1988. aastal pani ta aluse väliseesti kirjanduse osakonnale.
Elle Tariku huvi- ja uurimisobjekt oli Eesti raamatu- ja kultuurilugu. Pikki aastaid oli talle südamelähedane väliseesti kirjanduse tutvustamine. Oma „koduraamatukogu” ajaloo uurimisel tehtud töö jõudis kaante vahele väljaandes „Majad, raamatud, inimesed: 90 aastat Tartu linnaraamatukogu” (2005). Järgmistel aastatel süvenes Elle Tarik enne Teist maailmasõda Tartus tegutsenud kirjastuste ajaloosse ning selle tulemusel valmisid sisukad ja harivad raamatunäitused ning ettekanded. Pärast Tartu linnaraamatukogule Oskar Lutsu nime andmist alustas Elle Tarik 1987. aastal Oskar Lutsu nimikogu koostamist. Ta on kirjutanud arvukalt erialaseid artikleid ning pidanud ettekandeid raamatuloost konverentsidel ja seminaridel nii kolleegidele kui ka teistele ajaloohuvilistele.
Ühes intervjuus on Elle öelnud: „Eesti asja ja eesti kultuuri peab ajama eesti inimene – ja nende hulka kuulub ka raamatukoguhoidja.” Ta arvas, et palju teada on uhke ja hää, ning oli veendunud, et tulgu millised meediumid tahes – raamat jääb ikka alles.
Eesti Vabariigi president tunnustas Elle Tarikut 2002. aastal Valgetähe medaliklassi teenetemärgiga. Ta oli Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu taasasutaja- ja auliige ning Eesti Kirjanduse Seltsi auliige.
Elle Tariku ärasaatmine on laupäeval, 22. märtsil kell 14 Tartu krematooriumi suures saalis (Jaama 122). Perekond palub lilli ja pärgi mitte tuua, soovijad võivad selle asemel teha annetuse Ivi Tingre fondi Eesti Rahvuskultuuri Fondis.

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing
Tartu Oskar Lutsu nimeline Linnaraamatukogu

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp