%

%
2 minutit

Rooma keiser Augustus kehtestas üks saja kohta maksu kõigele, mida müüakse, ehk centesima rerum venalium juba 6. aastal. XXI sajandil on nii maailma kirjeldamine kui juhtimine protsentide alusel endiselt elujõuline.
Kolm aastat tagasi Eestis kehtima hakanud kunstiteoste tellimise ehk ühe protsendi seadus läheb juba muutmisele. Sirp analüüsib seaduse kitsaskohti nii arhitektide kui kunstnike vaatenurgast, arvustades ka protsendiseaduse tulemusena sündinud teoseid.
Tantsulavastused moodustavad Eestis kõigist uuslavastustest 14%, kogudes vaid 8% kogukülastustest. Sõltumatu Tantsu Ühenduse sarja „Première”, mis tutvustab kunstnikuteed alustavaid noori koreograafe, selle aasta lavastusi arvustades leiab Marie Pullerits siiski, et eesti nüüdistantsu tee on mitmeharuline. Muusikutee algust rohujuure tasandilt kirjeldavad Vello Salumetsa „Rockrapsoodia” ning „Valter Ojakäär – naeru ja nuttu pikalt eluteelt”, mida arvustab Marje Ingel.
Algupärast laste ilukirjandust ilmus 2013. aastal võrreldes eelmisega 25% rohkem. Jaanika Palm osutab ülevaateartiklis, et aasta-aastalt kasvab neis raamatuis pildi ja kujunduse osakaal, kuid tähemärkide arv teose kohta väheneb, ning nendib: „Üldse ei ilmunud raamatuid, mis huvitaksid kümneaastastest vanemaid lapsi, kes veel noortele mõeldud teoseid ei loe.” Krista Kumberg täiendab: „Lasteraamatute tõlkeaastad on sarnased nagu kaamelid kõrbes. Inglise keelest ümber pandud raamatute virn kõrgub üksiku pilvelõhkujana madalate majade üle.”
Alati pole siiski võimalik maailma protsentides kirjeldada. Selleaastasi Oscari laureaate analüüsivad Ra Ragnar Novod ja Henryk Johan Novod, kes väidavad: „Võidufilmides ei tohiks käsitleda teravaid teemasid liiga vürtsikas kastmes.” Teravusprotsenti ei oska aga ilmselt keegi täpselt öelda. Nagu sedagi, mitu protsenti kasvatab loomevaldkonna kiirarenduse ettevõte Dstarter Eesti äride valmisolekut kasutada kõrgetasemelist disaini, innovaatilist tehnoloogiat ja äristrateegiat.
Augustuse üks lemmikütlusi olevat olnud „Festina lente!” ehk „Kiirusta aeglaselt!”. Sobib ehk soovituseks siiagi.

alt

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp