Kaks uut näitust Arhitektuuri- ja Disainigaleriis

2 minutit

Toivo Raidmets keskendub seekord toolidele – väljas on neid 27, aegade algusest, esimesest koolitööst viimaste, tuliuuteni. Toivo ei saa läbi tembutamiseta. Näitus ei sulgu õhtul, vaid läheb üle öörežiimile, muutudes aknalt vaadeldavaks kineetiliseks installatsiooniks.

Saateks

Toolil on eriline koht minu disainerikarjääri esemeloomes. Tool tõmbab. Ta on inimese esmane, kõige vahetum kokkupuude ehitatud keskkonnaga. Ta on väljakutse – keeruline, kõige huvitavam ristsõna.
Neid aspekte, mida teda luues tuleb arvestada, polegi tegelikult nii palju – istemugavus, valmistamise ratsionaalsus, materjalipärane mõistlikkus ja esteetiline külg.
Siiski on päris tülikas neid kõiki õiges vahekorras silmas pidada. Tavaliselt on küll nii, et viimatinimetatu, esteetiline nägusus, tekib iseenesest, kui on täidetud eelnevad.

Tool on kuningas mööbliesemete hierarhias. Ta on tihti interjööris määrava tähendusega, selge dominant auditooriumites ja vaatesaalides, kohvikutes ja restoranides.
Tänu vahetule kontaktile on inimesel temaga eriline suhe. Ta on meie neljajalgne sõber. Ikka maandume temale tänuga oma väsinud jalgu puhkama.
Tool on mugav, parajas skaalas harjutusülesanne igale esemelise maailma vallutajale – siin on hea lihvida oma kompositsioonitaju, läbi mängida jõudude jaotumist ning tunnetada erinevate materjalide murdumise piire.
Tooli disaineriks ei sünnita ega saada koolipingis paari aastaga. See on pikk protsess, õnneks lõppsadamata teekond. Hea, kui on toetajaid ja soodustavat keskkonda. Minul on sellega vedanud. Kunstiakdeemia-eelne töötamine mööblivabrikus „Standard” ja koolijärgne amet peadisainerina mööblivabrikus „Tarmeko” on asendamatud.

Toredat näitusekogemust! Istuge toolidel! Toolid pole imetlemiseks, vaid istumiseks. Astuge poodiumile (nad on ülikõvast materjalist) või tõstke tool põrandale ja istuge!

Toivo Raidmets

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp