Eesti muusika- ja teatriakadeemia uus andmebaas

1 minut

Andmebaasis on olulisemad aariad Monteverdi, Händeli, Glucki, Mozarti, Donizetti, Bellini, Verdi, Puccini jt ooperitest, suur hulk Bachi kantaate ja laule, mis püsivad lauluõppurite repertuaaris. Kuna andmebaasi täiendamine jätkub, sisestatakse lähiajal ka ladinakeelsete liturgiliste laulude tekstid Toomas Siitani tõlkes – 1992. aastal ilmunud sama pealkirja kandev raamat on EMTA raamatukogus siiani üks nõutumaid trükiseid.

Vajadus korraliku laulutekstide tõlgete andmebaasi järele on olnud suur ning idee on küpsenud kaua. Lõpliku impulsi Loreta loomiseks andis Euroopa Liidu Euroopa Sotsiaalfondi toetus (programm “Primus”). Projekti töögruppi kuulusid Ene Kangron, Toomas Siitan, Innar Järva, Margus Pärtlas, Maris Pajuste, Ene Rindesalu, Malle Ruumet ja Ilvi Rauna. Andmebaasi loomisel olid eeskujuks soomlaste analoogne andmebaas Laura (seda projekti alustas Sibeliuse akadeemia juba 2002. aastal) ning inglaste vokaalmuusika foneetiliste abitekstide andmebaas International Phonetic Alphabet Source.

Loreta on mõeldud kõigile laulmisega tegelevatele inimestele, sealhulgas ka üldhariduskooli muusikaõpetajatele. Andmebaasi õppeotstarbeline kasutamine on kõigile vaba, tõlke kasutamisel kommertseesmärgil tuleb pöörduda tõlkeõiguse omaniku poole (kontakt on leitav andmebaasist).

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp