Festivalisuvi jätkub

5 minutit

Kirche Saanen pakkus kammerkava ka noortele, kus kaastegevad viiuldaja Patricia Kopatchinskaja, soome pianist Henri Sigfridsson ja Echo-Klassiku tänavuse peapreemia saanud argentiinlannast tšellist Sol Gabetta (preemia saab ta kätte Münchenis oktoobris). Mängiti sealhulgas Beethoveni triosid op. 1, kuna festivalil on eraldi Beethoveni noorpõlveloomingu sari. Noorte laureaatide sarjas sopran Elizabeth Bailey, pianist Dejan Lazic ja viiuldaja Valeri Sokolov, lastelegi uuel nädalal H. W. Henze muinasjutuooper “Pollicino”.

Homme esineb sarjas “Todays Music” Bobby McFerrin, kes oma soolode kõrval dirigeerib Prokofjevi ja Mendelssohni sümfooniaid. Kuulsamatest orkestritest saab kuulda Iisraeli FOd (dirigent Zubin Mehta, põnevana kavas Jossif Bardanašvili Flöödikontsert), Zürichi Tonhalle orkestrit (solist Sarah Chang), Vene Rahvusorkestrit (solist Martha Argerich) ning Müncheni Kammerorkestrit. Suurte kontsertide proovidki on festivalitelgis avalikud.

 

La Roque d’Anthéroni klaverimuusikafestival (21. VII – 22. VIII) on võimsamaid tipp-pianistide paraade maailmas. Tänavu toimub see juba 27. korda, enamiku kontserte salvestab France Musique. Kuulsamaid esinejaid on kõrvuti isegi raske ette kujutada: tuntud pianiste tuleb kokku 42, nooremat generatsiooni 29, lisaks veel kammeransamblid ja paar koori-orkestrit, pianistidest kõigil programmis soolokavad. Tuntute reas (tähestiku järjekorras) Pierre-Laurent Aimard, Piotr Anderszewski, Nicholas Angelich, Boriss Berezovski, Nelson Freire, lõpuosas Dezsö Ránki, Grigori Sokolov, Alexandre Tharaud, Arkadi Volodos, Christian Zacharias.

Noortest teatumad ehk Lang Lang, Deniss Matsujev, Jevgeni Sudbin, Severin von Eckardstein, kammermuusikuist vennad Capuçonid. Märkigem ka Mozarti kontsertide sarja koos Sinfonia Varsoviaga (dirigent Peter Csaba), kus solistideks Anne Queffélec, Michel Dalberto, Momo ja Mari Kodama (otseülekandega 8. VIII Euroopa Liidule) ning “Schumanni ööd” (11. VIII, samuti EL-le). Pidustuste pealava asub Floransi lossi pargis, 2006. aasta festivalil oli 73 000 kuulajat.

 

Salzburgi festival annab Haydni aasta puhul viimase “Armida” etenduse homme, nimiosas saksa sopran Annette Dasch, dirigent Ivor Bolton Mozarteumi Orkestri ees. Teised ooperid Viini Filharmoonikutega: täna “Figaro pulm” Mozarti majas (dirigent Daniel Harding, peaosades Luca Piscaroni, Dorothea Röschmann ja Diana Damrau), homme Berliozi “Benvenuto Cellini” Suures Festivalimajas (dirigent Valeri Gergijev).

Ülehomme Viini FO kolmas kontserdikava (neid on kokku viis), kus dirigendiks Daniel Harding ja Renée Fleming R. Straussi “Nelja viimase lauluga”. Esmaspäeval Daniel Barenboimi asutatud iisraeli-araabia noorte West-Eastern Divan Orchestra (kavas sealhulgas Tšaikovski VI sümfoonia), kes pole seal esmakordselt.

 

Luzerni festivali (10. VIII – 16. IX) alustas eelmisel reedel juba viiendat korda Claudio Abbado oma Luzerni Festivaliorkestriga: Beethoveni IX sümfoonia koos Baieri Raadio kooriga, solistideks Melanie Diener, Anna Larsson, Jonas Kaufmann, Reinhard Hagen. Avaõhtu üks peategelasi oli Šveitsi presidendi kõrval kõnelejana ka ungari literaat Péter Esterházy. Pidustused mälestavad austusväärset György Ligetit, resideeriv helilooja on aga Peter Eötvös.

Uuel nädalal on kavas ka Yo-Yo Ma algatatud “Silk Road Project” tema ansambliga, toimus kaks oreliesiettekannet: Luzerni organistilt Wolfgang Sieberilt Mahleri I sümfoonia avaosa ja Bartóki “Allegro barbaro” transkriptsioonid.

Müügile jõudis festivali plaadisarja esimene CD: Bruckneri IV sümfoonia Luzerni FO-lt Abbadoga kontserdivõttena Tōkyōst. Järgmise aasta festival kannab oma asutaja (1948) Herbert von Karajani nime, sest toimub tema 100. sünniaastal. Teist suve järjest viib siin oma akadeemia läbi Pierre Boulez: osaleb 140 noort muusikut, töötatakse nüüdismuusika kavadega – Karlheinz Stockhausen (“Gruppen”), Béla Bartók, György Kurtág, György Ligeti, Pierre Boulez ja Peter Eötvös.

 

Bregenzi festival (kuni 19. VIII) peetakse moto all “Made in Britain”. Alustati festivaliteatris Britteni ooperiga “Surm Veneetsias” (koostöö Aldeburghi festivaliga), järvelavale toodi Puccini “Tosca”, mõlemad uuslavastuses. Kuna “Toscat” on peamiselt Ulf Schirmeri dirigeerimisel kokku 26 etendust (!), on nimiosatäitjaid kolm: Nadja Michael, Karine Babadjanyan ja Tatjana Serjan, Cavaradossit laulis esimesel õhtul Zoran Todorović.

Uudisteks on ka Britteni “Paul Bunyan” ning Benedict Masoni jalgpalliooper “Playing Away”, mis kuulub sarja “Kunst aus der Zeit”. Pidutuste alatine orkester on Viini Sümfoonikud, tänavu ka Baieri Raadio SO Māris Jansonsi juhatusel, orkestrikavades peamiselt Britten ja Šostakovitš.

 

Rheinsbergi lossifestivalil (Saksamaa, homseni), mis helilooja Siegfried Matthuse algatatud (1991) noortele ooperilauljatele, on pealavastusteks Weberi “Nõidkütt” ja Verdi “Falstaff”. Kreeka bariton Aris Argiris, kelle karjäär sai sealt alguse, oli üks sooloõhtuga festivali toetajaid.

 

Puccini festival Torre del Lagos sai teoks vabaõhuteatris järve kaldal juba 53. korda taas tähtlauljatega. Uuslavastusteks olid “Madama Butterfly” (festivali lõpetuseks ülehomme, nimiosas Tiziana Ducati) ja koostöös Nice’i Ooperiga “La Rondine” (Magda osas Svetla Vassileva).

 

Turu muusikafestival (10. – 19. VIII) on Soome suvistest pidustustest sisukamaid, vaid kümne päeva jooksul 38 üritust linnas ja ümbruskonnas. Festivali avas Olli Mustonen Tapiola Sinfonietta solisti ja dirigendina.

Turus on ka toredaid Eesti märke: avaõhtul kõlas Erkki-Sven Tüüri Tšellokontsert Martti Rousiga solistina, pühapäeval esines duos Pavel Vernikoviga viiulisolistina Itaalia Noorteorkestri kontserdil Gabriel Ferro juhatusel Andres Mustonen (Kantšeli “Ex Contrario”) ning esmaspäeval toimus viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny sooloõhtu koos pianist Matilda Kärkkäineniga, nende kavas Elgari ja Prokofjevi sonaadid, samas põnevana John Adamsi “Road Movies”.

Sündis ka viis Aurinkobaletti etendust lauljatega “Mozarti reis Prahasse”, ülehomme lõpetuseks Seppo Pohjola “Kaks kammerooperit armastusest” (“Kaappi” ja “Rakkaimpani”), kus dirigendiks Tuomas Rousi.

 

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp