August Sai Hobusepea galeriis

4 minutit

 
Enne kui on keel, enne kui on tööriist, enne kui on identiteet, peab olema miski, mis vajab paljastamist. Paljastades kujutist, suhestun kõige selgemini eluga. Maali keel (pildi keel laiemalt) on minu jaoks kõige selgem viis mõtestada elu. Avastan maali keelt (pildi keelt), kasutades kõiki mulle kättesaadavaid tööriistu (füüsilisi ja vaimseid) ja nende kasutamise tehnikaid. Loon maalitud pilte, mille eesmärk on paljastada kujutist. Kujutis on võrdne narratiiviga, heliga, liigutusega, karakteriga , konfliktiga, vahetusega, mustriga, suhtlusega, kestaga, rahvusega , seksuaalsusega, teadmistega, aja ja ruumiga, …
Mõned küsimused ja  tähelepanekud elust: Mida tähendab olla keele valduses? Mida tähendab olla ebasobiva keele valduses? Mis on hea (mis on õige tee)? Mis on halb (mis on vale tee)? Kuidas neil vahet teha? Kuidas tuvastada see, mis on oluline?
 
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle poole. Jääb poole tee peal seisma. Teeb paar sammu tagasi. Jälgib paati tükk aega. Võtab maast oksakese. Joonistab mõned jooned liiva sisse. Jooned, mis vaevu-vaevu meenutava seda, mida ta näeb. Paljastades mida, suhestus laps paadiga? Avastades mis keelt, mõtestas laps paati? Kes on see laps?
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle juurde. Kõnnib, tähtsa näoga selle ümber. Uurib seda siit ja sealt. Siis jookseb oma vanemate juurde ja hingeldades, peaaegu uppudes omaenda sõnadesse, räägib hämmastava loo piraatidest, viikingitest, allveelaevadest ja merekoletistest. Paljastades mida, suhestus laps paadiga? Avastades mis keelt, mõtestas laps paati?
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle juurde. Üritab seda kohalt liigutada. See tal ei õnnestu. Paat on liiga raske. Selle peale paisub lapse sees emotsioon, mis voolab pisaratena välja. Laps ei anna alla. Hingab sügavalt sisse. Selge pilk, märjas silmas – laps üritab rünnata paati uuest: eest, tagant, vasakult ja paremalt. Paljastades mida laps suhestus paadiga? Avastades mis keelt mõtestas laps paati?
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle poole. Puudutab teda õrnalt aga kindlalt. Kuulab paadi hingamist, selle südame tuksumist. Paitab selle läbikulunud kohti (arme ja haavasid). Paljastades mida suhestus laps paadiga? Avastades mis keelt laps mõtestas paati?
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle juurde. Märkab paadi põhjas on lahti tulnud mutrike. Laps võtab selle endale, pannes selle asemele oma lemmikkommi, mis tal taskus oli. Paljastades mida suhestus laps paadiga? Avastades mis keelt mõtestas laps paati?
Laps näeb rannas paati. Jookseb selle juurde. Lööb seda õrnalt jalaga ja kuulab kuidas paat kajab. Trummeldab tema külgi. Heidab paadi sisse ja kuulab, kuidas mere kohina ja tema enda hingamise kaja liituvad ja voolavad temast üle.
Paljastades mida suhestus laps paadiga? Avastades mis keelt mõtestas laps paati?
Laps A näeb rannas paati. Jookseb selle poole. Näeb, kuidas laps B võtab paadist lahti tulnud mutrikese ja paneb selle asemele kommi. Laps A on julgustatud oma vanema poolt tegema samuti nagu laps B. Sest olles nagu teised, ei pea tegema otsuseid ja võtma enda peale vastutust. Laps A jookseb paadi juurde. Leiab paadi põhjast lahti tulnud mutrikese ja paneb  selle asemele oma lemmikkommi. Jookseb tagasi oma vanema poole, et näidata kui tubli ta on. Poole tee peal tunneb, et midagi on valesti, et midagi on puudu. Jääb seisma ja pöörab ümber.  Läheb  paadi juurde tagasi. Võtab oma kommi tagasi. Ikka tunneb, et midagi on puudu. Sööb kommi ära. Hetkeks on parem olla. Aga kui kommi maitse on suust läinud, tuleb halb tunne tagasi. Laps A võtab teise lapse poolt jäetud kommi ja õgib ka selle ära. Ikka on midagi puudu. Laps A ruttab koju, et leida kõik kommid, mis seal on ja paneb ka need nahka. Mida rohkem ta sööb, seda kurjemaks ja õelemaks ta muutub, seda rohkem unustab ja eemaldub sellest, mis on talle oluline ja armas. Ta nõuab vanematelt osta talle rohkem ja rohkem magusat. Aga ka kõik kommid terves maailmas ei täida tühjust, mis temas on. Miks Laps A ei suhestunud paadiga? Miks laps A ei mõtestanud paati ning kordas samu vigu jälle ja jälle?
August Sai
 
Näitus jääb avatuks 17. veebruarini 2014.
 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp