Ajaloolaupäevak liivlaste vanemast Kaupost

2 minutit

Liivlaste “justnagu kuningas” Kaupo (?-1217) on jäänud Eesti minevikukujutelmadesse vastuolulise isikuna. Kas ta tegi õige valiku, asudes toetama vallutajaid? Kas liivlaste kokkusulamine lätlasteks mõni sajand hiljem oli selle valiku tagajärg? Vähem tähelepanu on pälvinud Kaupo otsuste ja valikute raamid, mis keerulisel ajal 12.-13. sajandi vahetusel talle arvatavasti vähem võimalusi jätsid, kui see esmapilgul tunduda võib.
 
Järgmine ajaloolaupäevak toimub 22. veebruaril 2014, mil ajaloodoktor ANDRES ADAMSON räägib HERTSOG MAGNUSEST.
 
Maarjamäe lossi kinosaalis toimuvad laupäevakud keskenduvad probleemsetele sõlmpunktidele ja teemadele Eesti ajaloos, mis vajavad täiendavat uurimist ning on atraktiivsed ja huvipakkuvad ka avalikkusele. Seitsmenda loengutesarja läbivaks teemaks on „Reetur või kangelane?”. Loengusarja raames tutvustame Eesti ajaloos tähelepanuväärset rolli mänginud vastuolulisi isikuid, keda on eri aegadel või erinevate osapoolte poolt ülistatud ja kangelaseks peetud või reeturiks kuulutatud. Kõik vaatluse all olevad isikud on tänase rahvusriigi vaatenurgast pigem negatiivse tähendusega, kuid ajaloolise objektiivsuse huvides on oluline mõista, millised olid nende isikute tegutsemismotiivid ning tulevikunägemus. Kas tegemist oli kaasajooksikute, reeturite ja eestlaste kui rahvuse hävimist soovivate võimuesindajate või visionääridega. Loengusari näitab ilmekalt, kuivõrd muutuv võib olla hinnang ühe inimese tegevusele sõltuvalt ajast ja hindajast. Loengusarja jooksul tutvustavad tuntud Eesti ajaloolased uuemaid uurimistulemusi ning annavad hinnangu eri ajastu võimuesindajate tegevusele.
 
Ajaloolaupäevakud toimuvad kord kuus laupäeviti algusega kell 13.00 Maarjamäe lossi kinosaalis (Pirita tee 56).
 
Maarjamäe lossi juurde sõidavad bussid 1A, 5, 8, 34A ja 38, peatus Maarjamägi.

Avatud on Eesti Vabariigi ajalugu tutvustav suurnäitus „ISEOLEMISE TAHE“, Filmimuuseumi näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand“. Muuseum on avatud K-P kell 10-17.
 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp