Maailma köitekunstnikud võtavad üksteiselt mõõtu Shakespeare´i teostega

2 minutit

„Shakespeare köites“ on rändnäitus, mida korraldab Ühendkuningriigi raamatuköitjate ühendus (Designer Bookbinders) koostöös Bodleiani Raamatukogu ja Paul Getty Fondiga. Designer Bookbinders on üks tuntumaid köitekunstiühinguid maailmas. Bodleiani Raamatukogu asub Oxfordis. Selle lähistel on köitjad aastasadu tegutsenud ning raamatukogu peab oluliseks säilitada sidet kunsti ja oskustöö vahel, mille jõuline põimumine määratleb tänase köitekunsti idee. Tuntud kunstikoguja ja metseeni Paul Getty fond toetab raamatuköitjate ühenduse tööd ja paneb välja väärilised auhinnad.

Esimene võistlus toimus 2009. aastal köidete aastanäitusena. Seejärel otsustasid korraldajad teemakonkursi kasuks, et õhutada köitjate loovust ja anda neile suurem vabadus. Valik langes inglaste suurele rahvuslikule aardele William Shakespeare´ile ja võistlejail lasti köita tema teoseid. Töid esitasid autorid 31 riigist, nende hulgast valis parimad välja žürii, kuhu kuulusid Bodleiani Raamatukogu juhataja asetäitja Richard Ovenden, Designer Bookbinders’i liige James Brockman, ameerika kunstnik ja köitja Timothy C. Ely ning hollandi kunstnik ja restauraator Katinka Keus.

Eestist osales 19 kunstnikku ja nendest pääsesid näitusele Tiina Piisang ja Külli Grünbach-Sein. Köitekunstnike Ühenduse reglemendi kohaselt võivad oma töid nende kodumaal toimuval näitusel tutvustada ka need eesti köitjad, kelle teosed rändnäituse komplekti ei kuulu.

Esimesel korral rändas konkurss-näitus mööda Ühendkuningriiki ja Ameerika Ühendriike, tutvustades nüüdisaegse köitekunsti rikkalikkust, autorite oskusi ja loovust. Ka seekord korraldas Bodleiani Raamatukogu rahvusvahelise näituse, mis pärast esmast eksponeerimist Oxfordis rändab ringi mitmel pool Euroopas ja Aasias.

Eesti Rahvusraamatukogu on üks sihtkohtadest, kus seda ainulaadset näitust eksponeeritakse. Näituse avab Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo. Avamisel osalevad Ühendkuningriigi suursaadik Eestis Christopher Bruce Holtby, raamatuköitjate ühenduse ekspresident ja näituse kuraator Lester Capon ning kunstnik Jeff Clements.

Näitus jääb avatuks 15. veebruarini.


Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp