Dhafer Youssefi ja Kristjan Randalu koostööalbumi kiire edu

2 minutit

Eesti rahvusvaheliselt aktiivseim pianist Kristjan Randalu liitus Tuneesiast pärit Dhafer Youssefi grupiga 2011. aastal. Mainekate jazziauhindadega pärjatud Randalul on mitmeid aktiivseid rahvusvahelisi koostööprojekte ning ta on ka sooloartistina edukas, kuid osalemine Youssefi grupis on andnud talle uusi võimalusi esineda maailma olulisimatel kontserdilavadel ning festivalidel, samuti eksootilistes kontserdipaikades, kuhu Euroopa muusikud satuvad harva.  

Albumil „Birds Requiem” kõlab Dhafer Youssefi looming, mida on osaleiselt arranžeerinud ka Randalu. Plaat salvestati Göteborgis ja Istanbulis. Eesti kuulajatele on enamik albumil osalenud muusikutest tuttavad eri koosseisudest, kes on viimastel aastatel ka Eestis esinenud. Lisaks ansambli püsikoosseisule, kuhu kuuluvad bassist Phil Donkin ja trummar Chander Sardjoe, osalesid salvestusel ka trompetist Nils-Petter Molvaer ja kitarrist Eivind Aarset Norrast. Mõlemad muusikud on oudimängija ja vokalisti projektides kaasa löönud 2000ndate algusest. Nii Molvaer kui Aarset ei vaja Eesti muusikahuvilistele tutvustamist, sest nad on juba aastaid elektroonilise jazzi suunanäitajate seas ning mõjutanud impromuusika arengut kogu maailmas. Albumil tegid kaasa ka Türgi klarnetist Hüsnü Senlendirici ning kanuuni-virtuoos Aytac Dogan.

Tähelepanu väärib pika eduka ajalooga Okeh Records, kelle märgi all Dhafer Youssefi uus album ilmus. Firma asutati New Yorgis 1918. aastal, olles üks esimesi, kelle valikus ilmus ka jazzi ja bluusi albumeid. See tõi firmale 1920-1930ndail peadpööritava edu. Kuni 1960ndateni kuulus plaadifirma Columbia Recordsile. 2013. aastal äratas Sony Music Okeh Recordsi varjusurmast, taastades selle just jazzileiblina. Esimese tegutsemisaasta jooksul on plaadifirma on andnud välja muuhulgas tänapäeva jazzmuusika visionääride nagu näiteks Dave Hollandi ja Bill Friselli uusi salvestisi.

2014. aastal esitleb ansambel „Birds Requiem” albumit nii Euroopas kui ka Indias ja Hiinas. Erakordne muusikakündmus toimub Londonis aprillis, kus Dhafer Youssefi grupp esineb Barbican Hallis koos Londoni sümfooniaorkestriga.

Kristjan Randalu tutvustus, kontserdi- ja plaadiinfo www.randalu.com

Plaadi tutvustus Okeh Records´i kodulehel http://www.okeh-records.com/2013/09/24/dhafer-youssef-debuts-on-okeh/

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp