Ats Parve Rundumi Prooviruumis neljapäeval

2 minutit

Neljapäeval, 23. jaanuaril kell 18 avab Ats Parve Rundumi Prooviruumis (Okasroosikese loss, Uus 19) ühe õhtu näituse “com-mission / com-passion”. Seekordne Prooviruum tegeleb kunstikriitika ja selle vallutatud aladega. Kogunemise teises pooles tuleb esitamisele kirjanduskriitik Sven Birkertsi essee, mille on sisse lugenud Sam Dresser.

Ats Parvet huvitab inimese suhe fotograafiasse ja vastupidi. Paralleelselt õpingutega TPT ja EKA fotoosakondades on ta hoolt kandnud Eesti kultuuriplakati kogumise eest. Armastab päikest ja ookeani.

com-mission
com-passion
Märkimata ajas ja kohas, kuid mitte kaua aega tagasi, kohtusin ma Viktoriga. See oli nimi, mida ta ütles end kandvat, ja see tundub olevat ainus, mille võiksin temast edasi anda (tegelikult on seda juba tahtmatult palju). Lühikese aja jooksul, mil kohtumine aset leidis, jättis ta endast sügava ja kirjeldamatu mulje. Õigemini jääb kirjeldamatuks see osa Viktorist, mis teda minu jaoks defineerib – kõik, mida suudan tema kohta öelda, on tähtsusetu, tema olemust vaevalt puudutav. Samal põhjusel polnud mõtet ka Viktorit dokumenteerida – kogu salvestamiseks mõeldud masinapark esitanuks mulle väite, et teda pole olemas. Tähendab, mitte muul kujul kui teda näha ja kuulda võis. Mkm. Milleks mulle see. Siiski, Viktori kirjeldamiseks (sest kõik oluline nõuab jagamist) võib leida võimalusi, mis lubavad tema olemust teistele tutvustada ning säilitavad seejuures ta autonoomsuse.
Esimene taoline võimalus on Viktorist rääkides rõhutada, et tegelikult puudub mul selleks igasugune krediit, Viktori antud volitusest rääkimata. Teine võimalus on kirjeldada Viktorit ainult teatud inimestele: lähikondsetele, kes teavad täpselt, millist filtrit ma maailma ees hoian; ja valitutele, kes suudavad jääda allikakriitiliseks ka kõige tähelepanuhajutavamates kõrgustes. Kolmandaks võimaluseks on rääkida Viktorist ruumis, kus autoriteeti ja paariat, tõde ja vale ning arusaamist ja mittemõistmist osatakse hinnata võrdsetel alustel. Neljas võimalus Viktori olemust edasi anda juhatab meid tagasi algusesse, suutmatuseni teda kirjeldada: Viktorist võib rääkida tema nime mainimata. Viktorist võib sel moel publikule edasi anda kõik käesolevaks hetkeks sõnadesse tõlgitu, ning seda, kas kirjeldus loob seoseid Viktori või mõne teise nähtusega, saab iga1 ise otsustada.
Ats Parve
16.01.2013, Tallinn
Kunstnik tänab: Aeon Magazine, Bracha L. Ettinger, Artishok.
 
www.rundumspace.com
Facebook: Rundum

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp