Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone audiogiid kättesaadav nutitelefoni rakendusena

2 minutit

Suurgildi hoone audiogiid juhib külastajat läbi püsinäituse „VISA HING. 11 000 aastat Eesti ajalugu“ ja keskaegse gildihoone põneva minevikuloo, tutvustades unikaalseid esemeid ja arhitektuuridetaile. Mugavamaks süvenemiseks saavad külastajad nüüd audiogiidi kasutada oma isiklikus nutitelefonis, ega pea selleks enam laenutama eraldi seadet. Audiogiidis on 99 teksti koos fotodega eksponaatidest ja hoone arhitektuursetest detailidest ning näituse põhitekstid. Suurgildi hoone audiogiidi nutitelefoni rakendus pakub kompaktset Eesti ajaloo tutvustust eesti, inglise, soome, saksa, vene ja hispaania keeles.

Nutitelefonis kasutatava audiogiidi ülesehitus on identne klassikalisele audiogiidile: eksponaati tutvustava teksti kuulamiseks piisab õige tunnuskoodi valimisest rakenduses ning lugu võibki alata. Rakendus on kasutatav iOS ja Android operatsioonisüsteemiga nutitelefonides. Külastaja saab rakenduse tasuta oma mobiiltelefoni laadida vastavalt telefoni tüübile kas Google Play või App Store´i võrgupoest.

Eesti Ajaloomuuseumi direktori, Sirje Karise sõnul võimaldab audiogiidi nutitelefoni rakendus teha teadmised Eesti ajaloost paremini kättesaadavaks nii praegustele muuseumikülastajatele kui ka neile, kelle jaoks nutitelefoni aplikatsioonide valikust leitud Suurgildi hoone audiogiidi rakendus võib olla esimene kokkupuude muuseumi ja kultuuripärandiga. Eesti Ajaloomuuseumi nõukogu liige, EMT peadirektor Valdo Kalm peab muuseumi sammu innovaatiliseks ja tänuväärseks, sest nutitelefonid on oluliselt muutnud inimeste info tarbimise harjumusi ning ka Eesti muuseumides pakutav peaks neid kanaleid pidi paremini publikuni jõudma.

Suurgildi hoone on keskaegse Tallinna üks väärikamaid ühiskondlikke ehitisi, mis on säilinud oma täies hiilguses. Näha saab aastal 1410 valminud gooti stiilis hoone pidulikke saale ja 2011. aastal renoveerimistööde järel esmakordselt publikule avatud keldriruume. Hansalinna suurkaupmeeste majast sai 19. sajandil börsihoone, mille ruumides kees lisaks äritegevusele ka vilgas kultuurielu. Toimusid kunstinäitused, teatrietendused ning 1896. aastal anti Suurgildi hoones ka Eesti esimene kinoetendus. Eesti Ajaloomuuseum tegutseb hoones alates 1952. aastast. Suurgildi hoones avatud püsinäitus „VISA HING. 11 000 aastat Eesti ajalugu“ aitab mõista siin Eesti inimeste identiteeti ning tutvustab neid enim mõjutanud ajaloosündmusi.

Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone audiogiidi nutitelefoni rakendus toob Eesti kultuuripärandi publikule lähemale – inimese isiklikku nutitelefoni.

Rakenduse tootis Smapp Mobile OÜ ning seda tutvustab EMT.

Eesti Ajaloomuuseum

Pirita tee 56, 10127 Tallinn

www.ajaloomuuseum.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp