Kumu Dokumentaal: Marley

2 minutit

Rež: Kevin Macdonald
USA, Suurbritannia
Inglise keeles, venekeelsete subtiitritega

Robert Nesta Marley on jätkuvalt elav muusikaajaloo kangelane, kelle elust ja sõnumist leiavad siiani innustust miljonid inimesed kõikjal üle maailma. Tema positiivne, naeratav ja vahel mõtlik nägu on muutunud ikooniks, mis sümboliseerib vastupanu süsteemile ja piiritut vabadusejanu.

Ambitsioonikat, põhjalikku ning suure-eelarvelist Marley elust rääkivat filmi oodati kaua. Ka seda dokumentaali pidid tegema nii Martin Scorsese kui ka Jonathan Demme, kuid eri põhjustel viis töö lõpuni hoopis veidi noorem, samuti Oscari võitnud režissöör Kevin Macdonald.

Süvitsiminev biograafiline film on saanud sooja vastuvõtu osaliseks nii kriitikute kui ka laia publiku seas. Ühest küljest aitab film Marleyt mõista inimesel, kes on superstaari ehk vaid pildil näinud või juhuslikult kuulnud, teisalt on linateos tänu rariteetsetele fotodele, audio- ja videoülesvõtetele ning intervjuudele tõeliseks maiuspalaks ka andunud fännidele. Marley on eri rasse ja ideoloogiaid ühendav kangelane. Ta populariseeris Jamaica päritolu reggae-rütmi laia kuulajaskonna jaoks. Lisaks on ta mõju hindamatult suur rastafari usuliikumise väljatoomisel Jamaica slummidest ning nüüdseks on sellest saanud üle maailma levinud ideoloogia. Sõnum orjuse ikke heitmisest ja vabadusest on siiani aktuaalne.

On õieti uskumatu, et üks 21. sajandi sümbol, tegelikult lõpuni salapäraseks jäänud mõistatuslik ja karismaatiline muusik, suri õige noorelt, kõigest 36-aastasena.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp