Kirju ühest sajandist

1 minut

   
Mäluasutustes on tallel lugematu hulk kirju, igaühel neist on oma lugu. 21. sajandil, kus mõttevahetus toimub suuresti virtuaalmaailmas, on
selle allikaliigi tulevik ähmane. Näitus põhineb riigiarhiivi isikufondides leiduvatel kirjadel, mida jälgides saab teha ringkäigu läbi Eesti 20. sajandi ajaloo. Riigimeeste ja diplomaatide kirjad riikluse algusaegadest märkega „isiklik ja salajane“ kannavad erinevat varjundit hilisemate aastate ametlikust kirjavahetusest.

Sõdadevahelist kirjanduslugu vaadeldakse läbi A. Adsoni, Fr. Tuglase ja J. Semperi kirjade J. Vares-Barbarusele. 1940ndate aastate teisel poolel kohtuvad muutunud ajas ja rollis kirjanike ja vasakharitlaste kirjad taas.

Nõukogude aega iseloomustavad ühelt poolt „Siberikirjad“, teisalt punapropagandast pakatavad tervituskaardid. Kogu 20. sajandi Eesti ajalugu – riigi sünd ja hukk, Siber ja pagulus, Eesti NSV ja taasiseseisvumine võetakse kokku Eliaserite perekonnafondi kirjavahetuse näitel.

Oma lugu on rääkida ka kirjapaberil ja kirjutusvahenditel – graafilised kirjapead ja ümbrike kujundus kajastavad ühiskonnakorda,  paikkondlikku majanduslugu ja moevoole, nii propagandavõtteid kui ka vastumeelsusavaldus.

Näituse koostas Astri Schönfelder, kujundas Gerli Raadik.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp