Liia Lüdig-Algvere näitused Hiiumaal

2 minutit

17-st õlimaalist koosnev näitus “Jalutuskäik Haldi ninal” on maalitud kahel viimasel suvel. Iga hetk on tabatud vahetult kohapeal, nii vihmas kui päikeses. Erinevas suuruses lõuendite keskmine mõõt on 40×40 cm. “Jalutasin” vasakut kallast pidi neeme tipuni, nähes silmapiiri tõusvana. Tagasi paremat kallast pidi langevana. Valgus muudab mere värvi iga ilmaga teiseks ja see pakub mulle jätkuvalt huvi.
“Hiiumaa rahvariideaja kalendripildid” on valminud XX sajandi viimase 10 aasta jooksul kunstnik Liia Lüdig-Algvere ja etnoloog Helgi Põllo koostööna. Need värvides peatatud hetked kujutavad rohkem kui sajandi tagust elu saarel, tuues aasta igast kuust esile mingi sündmuse või tegevuse. Kunstnikupoolsed värvi- ja meeleoluotsingud sisaldavad igal juhul ka ajalooliselt täpseid detaile (kindamuster, seelikutriibud, peremärk…)
Kuna 19. sajandil jagas maainimene aastaringi sageli oma tööde ja toimetuste järgi, algas suvine poolaasta (5 kuud) jürikuu ehk aprilliga ja talvine mihklikuu ehk septembriga. Iga pildi juures on mõeldud ühele konkreetsele Hiiumaa piirkonnale ehk kihelkonnale.
Need akvarellid on Hiiumaa rahvakultuuri tutvustanud Leedus, Soomes, Koreas.
2001. aastal ilmus nendest postkaardikomplekt “Aastaring vanal Hiiumaal”.

 Liia Lüdig-Algvere etnograafiliste akvarellide näitus on avatud Emmaste Tervisekeskuses Hiiumaal alates 10. detsembrist 2013 E K N R 9 – 13-ni ja T 14-18
Väljapaneku moodustavad kaheksa akvarelli (suuruses 61×46 cm) seeriatest “Leivakõrvane” ja “Tuuletoodud” . Igal akvarellilehel on ühe Hiiumaa kihelkonna küidutriibud. Kokku on jäädvustatud kakskümmend erinevat küidukirja.
Näitus jääb Emmaste Tervisekeskusesse pikemaks ajaks.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp