Muusikaakadeemias esitleti tuntud koorijuhtide koguteost „Kogemuste kuld“

2 minutit

340-leheküljelise koguteose väljaandjaks on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia. Koostajad on Ants Soots, Ene Üleoja, Aivar Leštšinski, Monika Pullerits, Kristi Kiilu ja Katrin Puur, enamus neist olid ka intervjueerijad. Raamatu sisuline toimetaja oli Joosep Sang.

Koostajad tutvustavad oma tööd järgmiselt: „Käesolevas raamatus on püütud jäädvustada meie koorijuhtide ja muusikapedagoogide arusaamu, tõekspidamisi ja muusikamõistmist. Raamat kätkeb endas konkreetseid ja vahel ka väga isiklikke töökogemusi, muusikuks kujunemise olulisi hetki ja aateid. Vestluste aluseks oli ühine küsimustik, millele erinevad inimesed vastavalt oma soovile vastasid kas suuliselt või kirjalikult…“

Tegemist on unikaalse ja väga vajaliku praktilise väljaandega, tarkuseraamatuga eriti meie noorte koorimuusikute jaoks. Raamatus sõna võtnud 26 koorijuhi hulgas on vanimad maestrod Uno Uiga (sünd. 1925) ja Kuno Areng (sünd. 1929), noorimad aga 1960-ndail sündinud Hirvo Surva, Annelii Traks ja Elo Üleoja. Nende vahele jäävad samuti auväärses eas ja hindamatute kogemustega koorijuhid-pedagoogid Tiia-Ester Loitme, Silvia Mellik, Leili Sarapuu, Olev Oja, Alo Ritsing, Ants Üleoja ja Ene-Juta Üleoja ning (tähestikulises järjekorras, nagu raamatuski) Ilme Indas, Lennart Jõela, Tõnu Kaljuste, Undel Kokk, Kadri ja Riho Leppoja, Annely Mäeots, Lydia Rahula, Jüri Rent, Aarne Saluveer, Ants Soots, Raul Talmar, Merike Toro ja Vaike Uibopuu – siin on nad kõik, kes meie rahvale laulupidudelt hästi tuttavad. Nagu on nende inimeste töö, nii pidasid ka raamatu tegijad oluliseks kinnitada kogu ettevõtmisega meie rahvusena iseolemist.

Väärt kogemustest tulvil intervjuude järel on iga vestelnu kohta raamatu lõpus  biograafiline andmestik, missuguste kooridega nad on tegelenud ning kus muusikapedagoogina töötanud. Ootaks niisugust tänuväärselt harivat lugemist ka teistelt muusikaaladelt.   

Esitlust muusikaakadeemias viis läbi muusikaakadeemia poolne projektijuht ja raamatu üks koostajaid Katrin Puur, mitmedki muusikategelased võtsid sõna. Koorimuusikat sel õhtul ei kõlanud, küll aga olid projitseeritud ekraanile jooksval lindil kõigi raamatus osalenud koorijuhtide portreefotod. Raamatu 26 peategelasest olid kohal 18. Kohvilauas oli võimalik koorijutte veel jätkata.

Reedel, 29. novembril mindi Tartusse ning esitleti raamatut ka ülikoolilinna Raekojas ning sinna lubasid tulla kõik kogumikus esinenud kaheksa Tartus tegutsevat koorijuhti.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp