„Ma kuulsin sind laulmas“ – Helena Tulve ja Tõnu Õnnepalu

2 minutit

Kontsert ühendab eneses kahe kunstniku – helilooja Helena Tulve ja kirjanik Tõnu Õnnepalu loomingut. Nende loomingu puutepunktina kõlavad kontserdil Helena Tulve kaks teost, mis on kirjutatud Tõnu Õnnepalu tekstidele. Löökpillitriole loodud “Ma kuulsin sind laulmas” on inspireeritud Tõnu Õnnepalu fotoblogist “Esna aeg”, mille tekstid kajastavad hetki liikumisest talvest kevadesse. Lisaks muusikale esitavad löökpillimängijad ka teose teksti. Selle teose puhul on publikul tore võimalus kuulda-näha laval musitseerimas ka heliloojat ennast. “Ithaka” põhineb Õnnepalu samanimelisel luuletusel, mille teksti on prantsuse keelde tõlkinud Antoine Chalvin.

Esinevad Olga Voronova (viiul), Leho Karin (tšello), Toomas Vavilov (klarnet), Diana Liiv (klaver), Miina Pärn (hääl), Madis Metsamart, Vambola Krigul, Helena Tulve (löökpillid) ja Tõnu Õnnepalu (sõna). Kavas on Helena Tulve teosed “Ma kuulsin sind laulmas” (2010), „To Night-Travellers, the Light“ (2009), „Ithaka“ (2000), „Kolm laulu“ (2008), „Rimlands“ (2012, Eesti esiettekanne) ja valik Tõnu Õnnepalu luulet.

Hooajal 2012/2013 algas Eesti kultuuriruumis uus neljast kontserdist koosnev sari HELIjaKEEL. Kui esimesel hooajal ühendas heli ja keelt – heliloojaid ja kirjanikke perekondlik lähedus, siis teisel hooajal on kirjanikke ja heliloojaid ühendavaks lüliks loominguline lähedus ja vastastikune inspireerimisvõime.

Sari algab novembris Helena Tulve ja Tõnu Õnnepalu loominguga, teisel kontserdil jaanuaris tulevad esitusele Malle Maltise muusika ja Hasso Krulli luule. Sarjas on tulemas veel kontserdid Jüri Reinvere ja Sofi Oksaneni ning Timo Steineri ja nigeeria kirjaniku Ben Okri loominguga.

Muusikat esitavad silmapaistvad eesti interpreedid ja tekste loevad enamjaolt autorid ise. Sarja eesmärk on kogeda heli- ja sõnakunsti vahelisi seoseid ja sünergiat ning tajuda loomeisiksuste vahelisi erilisi sidemeid.

https://www.facebook.com/helijakeel

www.kammermuusika.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp