Muusikamaailm

5 minutit

Aspeni muusikafestival, USA uhkemaid ja suuremaid suvepidustusi (58. korda, 21. VI – 19. VIII), pakub üheksa nädala jooksul enam kui 350 üritust. Viiuldajad Sarah Chang, Hilary Hahn, Julia Fischer (ülehomme Nicholas Maw’ kontserdiga), Cho-Liang Lin, Gil Shaham ja Joshua Bell, pianistid Joseph Kalichstein, Leon Fleisher (ka dirigendina) ja Boris Berezovski, meie Hando Nahkuri professor Bostonis Gabriel Chodos, ooperitäht Kathleen Battle ja trompetist Wynton Marsalis on suurimad publikumagnetid.

“Carmenit” etendatakse Wagneri pargis, lisaks Põhja-Ameerika esiettekanne Cavalli ooperist “Calisto”, suured kontserdid Benedict Music Tentis, kus ka lõpuõhtu pühendusega Carl Orffile (“Carmina burana”) ja dirigendipuldis David Zinman. Zinman juhatab Aspeni Festivaliorkestri ees ka väljapaistvat ameerika teost, Grawemeyeri ja Pulitzeri auhinna ning Grammy laureaadi John Corigliano sümfooniat nr 3 “Circus Maximus” (2004).

Oodatud maestrote seas on James Conlon, Osmo Vänskä, David Robertson, Lan Shui. Harukordselt rikkal kammerpoolel mängib Emerson String Quartet (sh Kaija Saariaho “Terra memoria”), kõlab ka Steve Sacco basstromboonisonaadi esiettekanne, üleeile esmakordselt Billy Childsi Vaskpillikvintett (American Brass Quintet).

Kuulsal festivalil esines ka Hando Nahkur, kes pääses peasaalis Harris Concert Hallis noortekavas viie valitu hulka ja mängis seal 18. VII Liszti “Hispaania rapsoodiat”. Ooperistseenide meistrikursust juhendab Patrick Summers, teisipäeval toimub Pamela Franki viiuliklass, publik saab käia ka orkestrite peaproovidel.

 

USAst veelgi

Central City Opera suvefestival märgib trupi 75. aastapäeva: “La traviata” ja Massenet’ harvamängitava “Tuhkatriinu” kõrval on maailmaesiettekandel hiinlase Gup Wenjingi uusooper “Poeet Li Bai” (Tangi dünastia tuntud luuletaja elust).

Santa Fe kammerfestival on läänerannikul sisukamaid, seekord on kesksed esinejad tšellist Lynn Harrell, pianist Yuja Wang, laulja Suzanne Mentzer ja pianist Alan Feinberg ülipõneva nüüdiskavaga, kus kohal ka HK Gruber Viinist (sh teostega “Gomorra” ja “Frankenstein!”, autor ise chansonnier’na). Esitusele tuleb ka Marc Neikrugi (ka ise pianistina mitmel puhul tegev) huvitav uusteos “Real Quiet” tšellole (Lynn Harrell) ansambliga.

Santa Fe ooperifestival toob välja Tan Duni populaarse ooperi “Tea: A Mirror of Soul” USA esiettekande. Lawrence Renesi käe all laulab printsess Lani peaosas noor sopran Kelly Kaduce, kel äsja seljataga esinemised ka kahes uusooperis: Ricky Ian Gordoni lavateoses “The Grapes of Wrath” Minnesotas ja David Carlsoni “Anna Kareninas” Florida Grand Operas.

Vail Valley festival “Bravo”, kus resideerinud ka Neeme Järvi oma DSOga, on tänavu kolme orkestri päralt: pidustuste 20. aasta puhul teevad kaasa Rochesteri FO, Philadelphia Orchestra ja New Yorgi FO. Viimaselt sündis üleeile Kevin Putsi pala “Two Mountain Scenes” maailmaesiettekanne.

 

Euroopa tippfestivalidelt

Salzburgi festival avatakse just täna. Homsest muljetavaldav ooperiprogramm Felsenreit­schules, Suures Festivalimajas, Mozarti majas, lauljate õhtud Mozarteumis. Tegu on väärika kummardusega Haydni-aastaks: Ivor Bolton juhatab Mozarteumi orkestri ees ooperit “Armida”, ülehomme on aga esitusel “Jevgeni Onegin” (nimiosas Peter Mattei) Daniel Barenboimi käe all. Markus Stenz juhatab Weberi “Nõidkütti”, Valeri Gergijev Berliozi “Benvenuto Cellinit”. Esimestel sooloõhtutel astuvad üles Christine Schäfer, Matthias Goerne, Thomas Hampson. Kontserdipoolel saavad Viini Filharmoonikud viis õhtut (täna-homme avakontserdi esimeseks palaks Ligeti “Lontano”, Beethoveni III kontserdi solist on Alfred Brendel, juhatab Franz Welser-Möst). Berliini Filharmoonikutelt on kaks õhtut, lisaks veel kuus külalisorkestrit ja traditsioonilised Mozarti-matineed, temaatilised sarjad “Schumanni stseenid” ning üllatusena “Kontinent Scelsi”, kus Giacinto Scelsi loomingut esitatakse kogunisti üheksal õhtul.

Bayreuthi Wagneri-festival alustas üleeile “Nürnbergi meisterlauljatega”, dirigendiks Sebastian Weigle. Eile juhatas “Tannhäuserit” Fabio Luisi, täna “Reini kulda” Christian Thielemann (“Nibelungide sõrmust” mängitakse tema juhatusel kolmel korral, lavastused teeb Tankred Dorst), augusti algul tuleb “Parsifaliga” Adam Fischer.

Schleswig-Holsteini festival hiilgab oma 192 kontserdiga 2. septembrini. Avanädalal toimus Grace Bumbry (70) juubelikontsert, kes siin ka üleeile meistrikursused lõpetas. Just täna on Plöni Nikolai kirikus Kalev Kuljuse kontsert “Zauber der Oboe” koos maineka Cappella Istropolitanaga Bratislavast (homme kordus Neumünsteris). Kavas on Bach, Vivaldi ja Farkas. Homme jõuab Schleswig-Holsteini Festivaliorkestri ette ka Iván Fischer Budapestist, toimuvad kontserdid sarjast “Pianissimo”. Kolmas festivalinädal toob keskpunkti ungari muusikud ja heliloojad.

Verona areenil käivad ooperietendused 22. juunist 1. septembrini, traditsiooniliselt on valdav itaalia ooper kuulsate solistidega. Verdi “Nabucco” ja “Aida” etenduvad uuslavastuses, mõlemad festivalijuhi Daniel Oreni dirigeerimisel. Lauljate hulgas on Leo Nucci, Carlo Colombara, Silvano Carroli, Maria Gulegina, Andrea Gruber, Dolora Zajick, Hui He, Marcello Giordani, Annick Massis, Inva Mula, Carlo Di Cristoforo. Enim (17 korda) on laval “Aida”.

Orange’i areenil (Corégies d’Orange) on kolme tippsündmuse dirigendid kõik tuntud – Gabriele Ferro, Yutaka Sado. Renée Flemingi aariateõhtu juht on Kazushi Ono, Brüsseli La Monnaie peadirigent.

Homme lõppevale Prantsuse Raadio festivalile Montpellier’s tõi Deutsche Oper Berlin alustuseks Orffi “Carmina burana”, samuti ka juba eelmisel suvel menuka Franchetti “Germania”. Kontserdil Opéra Berliozis olid üleeile esitusel Tanejevi, Pärdi ja Beethoveni kantaadid, dirigendiks Friedemann Layer.

Kui Drottningholmi lossiteatris on tänavu kavas ainult Händeli “Serse” ja Monteverdi “L’Orfeo”, siis Vadstenas peaaegu tundmatu Jacopo Foroni “Christina Regina di Svezia”.

Ljubljana festivalil esineb Leedu Rahvusooper koguni nelja lavastusega: Wagneri “Valküür”, Straussi “Salome”, Puccini “Madama Butterfly” ja Verdi “Aida”. Kõik etendused toimuvad pidustuste pealaval, teatris Cankarjev Dom.

 

Paavo Järvi maailmareis

Oma Deutsche Kammerphilharmonie’ga Bremenist on Paavo Järvil praegu käsil “Beethoven Around World Tour”, mille avasari kestis 16. VII – 23. VII Jaapanis (Tokyo, Yokohama jt) ning jätkub tänasest Kanadas kuulsal Lanaudière’i festivalil. Seejärel esinetakse veel Ravinia festivalil Chicagos (31. VII) ja festivalil “Mostly Mozart” New Yorgis (2. VIII). Kogu maailmareis tehakse Beethoveni loominguga, eelkõige sümfooniatega (täna Kanadas I, II ja III sümfoonia, kõik sümfooniad kokku neljal kontserdil) ning selle peatoetajaks on autokontsern Audi. Augustis lisandub veel neli festivali, Paavo Järvi juhatab siis ka Frankfurdi RSOd.

 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp