Esiettekanne

2 minutit

Soome muusikaringkonnas nime­tatakse Helsingi Muusikamaja sügis­hooaega Tüüri mitteametlikuks festivaliks, kuna lühikese aja vältel on kõlanud mitu tema orkestriteost. 4. septembril tuli seal esiettekandele Tüüri klarnetikontsert „Ekstaatiline palverändur” („Peregrinus Ecstaticus”), 1. novembril kuulati samuti esiettekandel Tüüri uut, sel aastal valminud orkestriteost „De Profundis” ning nädal varem juhatas peakülalisdirigent Olari Elts siin Helsingi Filharmoonikute ees Tüüri V sümfooniat, mis ühtlasi salvestati.

17minutiline orkestripannoo „De Profundis” on Helsingi Filharmooniaorkestri, Eesti Riikliku Sümfoonia­orkestri ja Lääne-Austraalia Sümfooniaorkestri (West Australian Symphony Orchestra) ühistellimus. Tüür on saatesõnaks kirjutanud, et „„De Profundis” on nagu vaikne palve, mis pikkamööda kasvades kogub jõudu, muutub järjest intensiivsemaks ja haihtub kulminatsiooni läbinuna säravasse kõrgusesse. Muusikalist materjali moodustavaks algkoodiks on 1.3.2 (väike sekund–väike terts–suur sekund). Teose arengu käigus hargneb sellest kõige erinevamaid tuletisi”. Intervjuudes on ta lisanud, et „teosest koorub välja ahastuse määr, millega sügavikust hüütakse selles suunas, kus kumab valgus”.

Olari Eltsi sõnul oli uue teose esi­­ettekanne autori kohalolu tõttu lihtsam, ent ta tõi esile ka vastutuse näidata teost veenvana. Tüüri puhul tunnetab dirigent tasakaalu tehnilise võimekuse ja sisu vahel. Tema muusika sõnum on läinud ajaga huvitavamaks ja helilooja suudab teosed märkimisväärse meisterlikkusega üles ehitada. „De Profundis’e” struktuur, vorm ja sõnum on väga selge. Ajalehes Helsingin Sanomat ilmunud arvustuses kirjutab Hannu-Ilari Lampila, et Olari Eltsi interpretatsiooni tulemusena tekkis teose esiettekande kuulamisel „sügav mulje vee elemendist, mis sümboliseerib surnute ja elu müsteeriumi ning eluenergia taastumist”.

Eestis tuleb „De Profundis” ette­kandele järgmise aasta eesti muusika päevadel 11. aprillil, mil selle esitab ERSO oma peakülalisdirigendi Olari Eltsi juhatusel. „De Pro­fundis’e” esiettekande videosalvestus on novembri lõpuni üleval aadressil http://areena.yle.fi/tv/2075242.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp