Draamateatris esietendub Ita Everi auks „Teed juuakse kell viis“

2 minutit

Armsalt ja ekstsentriliselt proua Louisa Wilberforce’ilt, kes elab oma rämedalt kähiseva papagoiga Kings Crossi raudteetunneli lähedases majas, palub peavarju enam kui kahtlase väärtusega kvintetitäis keelpillimängijaid. Naabrivalvas Proua Wilberforce, kes on kohaliku politseijaoskonna ametnikud surmani ära tüüdanud oma lõputute kahtlustustega, millest vähemalt poole ajendiks on elav fantaasia, ei näe muusikutejõugus aga esiotsa midagi kahtlustäratavat. Vastupidi, heauskne majaproua on vaimustuses… kuni hakkab selguma üürnike tõeline taust. Muusikud osutuvad kriminaalideks, kes valmistuvad ülikavalaks pangarööviks. Kas loo edasine sündmustik on tapvalt naljakas või ka naljakalt tappev, see jäägu juba laval lahti harutada.

Graham Linehani dramatiseeringu aluseks on Ealing Studios´i 1955. aasta legendaarne krimikomöödia „Ladykillers“, millest 2004. aastal tegid oma uusversiooni ka musta komöödia meistrid vennad Coenid, kes sama aasta Cannes´i filmifestivalil said filmi eest žürii preemia. Linehani dramatiseering valmis aga 2011. aastal ning sellest hetkest on näitemängu Inglismaal saatnud suur lavaedu Londoni West Endist kuni Liverpoolini.

„Teed juuakse kell viis“ toob tähelepanu keskmesse kogu eesti draamateatri grand lady Ita Everi, kelle 60 aasta lavajuubelit lavastus ka tähistab. Kevadel sai lavaküpseks Bengt Ahlforsi „Tuhk ja akvaviit“, seega on Ita Everil nüüd kehastada teine kelmustega kimpu sattuv sarmikas ja vitaalne leskproua järjest. Armastatud näitlejannale sekundeerib Roman Baskini lavastuses tõeline meistrite ansambel: Lembit Ulfsak, Ain Lutsepp, Tõnu Kark, Martin Veinmann, Egon Nuter jt.

Graham Linehan „Teed juuakse kell viis“

Lavastaja Roman Baskin
Kunstnik Maret Tamme
Valguskunstnik Margus Vaigur (Endla Teater)

Osades Ita Ever, Lembit Ulfsak, Martin Veinmann, Jüri Tiidus, Tõnu Kark, Ain Lutsepp, Ester Pajusoo, Egon Nuter.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp