Mart Vainre Draakoni galeriis

2 minutit

 

Vaadates kellegi maali, on võimalik näha maailma läbi võõraste silmade. Kõik, mida kujutatakse, on tehtud isikustatult. Tulemus on tugevalt seoseline sellega, milline on maalija ning kuidas ta suhestub maalitavaga. Inimese taustsüsteem – elukogemus, hoiakud, soov maailma kujundada ning oskused või nende puudumine, on see, mis maalija subjektiivsete silmade ja käsitöö abil nähtavaks saavad. Lõpuks kristalliseerub igasse kujutisse autor.
 
Palusin kahel endale lähedasel inimesel, oma kallimal ja heal sõbral, minust portree maalida. Kummalgi neist pole kunstiharidust ning kujutavas kunstis on autoripositsioon neile võõras. Viskasin nad vette tundmatus kohas ning mõlemad pidid leiutama vahendid, et väljakutsele vastata. Ka mul oli ebamugav, kontroll enda kujutise üle oli nende kätes. Võimalus end tuttaval viisil väljendada oli kadunud mõlemal osapoolel ning lootsin, et kuigi olukord on ilmselt piinlik kõigile, võib sellest sündida midagi toorest, nurgelist ja siirast.
 
Oma lähedaste maale detailselt suurendades soovin vaadata läbi nende silmade. Korrata nende nägemust nagu enda oma. Jääda võimalikult uurivaks. Minu kavatsus on teistele lähemale liikudes end erapooletumalt vaadelda. Pigem jälgida ja korrata kui väljendada. Enese maailmavaadet näen ma niikuinii, kuid asendades selle korraks teiste vaatenurgaga, on kontaktühendus ümbritsevaga tekitatud ülekande abil tugevam.
 
Maale just kui luubi all uurides ja jäljendades olen püüdnud viia isikliku sekkumise selles ülekandes miinumumini. Süstematiseerin subjektiivsusele kalduvat maalikunsti meediumit võimalikult palju kasutades objektiivseid printsiipe. Maalin trükitehnoloogiast laenatud meetodi abil – kasutan kolme põhivärvi, sinist, punast ja kollast ning musta. Paigutan neid ükshaaval kihtide kaupa lõuendile.
 
Mind huvitab protsessikeskne maalikunst. Maalimise viis ja suhtumine ehk kuidas on pildid tehtud, on ka nende eesmärgi ja idee igapäevane praktiseerimine. Draakoni galeriis eksponeeritavat maaliseeriat on võimalik näha kui tööprotsessi avatud anatoomiat. Lõplikult valmib seeria Eesti Kunstiakadeemia lõputööde näituseks Tase 2014.
 
Mart Vainre
 
Näitus jääb avatuks 9. novembrini 2013.
 

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp