Printsesside paraad

4 minutit

Selle sügise üheks oodatumaks ja eeldatavalt kassamagnetiks arvatud filmis „Diana” näidatakse legendaarse ja õnnetult hukkunud printsess Diana lugu. „Diana” on esilinastunud järjest septembri teises pooles Euroopa riikides ja jõuab 11. oktoobril järjega ka Eestisse. Kriitika on režissöör Oliver Hirschbiegeli („Allakäik”) filmi täiesti maatasa teinud ja ka publik on suhtunud põlglikult. Juba oma elu ajal ikooniks saanud naine on miljonitel austajatel ehedalt meeles, pildidki veel diivanilaual, neile ei ole peaosatäitja Naomi Watts mingi Diana. Kriitikud põlgasid filmi ära kui banaalse ja sentimentaalse melodraama, mis keskendub alles hiljem teatavaks saanud Diana salasuhtele doktor Hasnat Khaniga, kusjuures filmist käib läbi ka avalikkusele rohkem tuntud viimane partner miljardäripoeg Dodi Fayed. 
Naomi Watts on seni kahel korral kuulutatud Oscari nominendiks: „21 grammi” (1993) ja „Ilmvõimatu” (2012). Viimati võis Eesti kinodes näha töökat Naomi Wattsi augusti lõpus erootilises draamas „Kaks ema”, hiljuti näidati Tribeca filmifestivalil indie-draamat „Sunlight Jr” (kohanimi), kus peaosades Naomi Watts ja Matt Dillon, ning seda tervitasid kriitikud sooja sõnaga. Ta mängib kaasa ka Mehhiko ühe tunnustatuma režissööri Alejandro González Iñárritu („Paabel”, „Biutiful”) uues, järgmisel aastal linastuvas filmis „Birdman”. Seega jääb põrumine printsess Diana rollis loodetavasti juhuslikuks tööõnnetuseks Naomi Wattsi edukas karjääris.
Sel sügisel pidi linastuma ka teise eelmise sajandi populaarse printsessi elul põhinev film. Grace Kelly oli tavaline heal järjel perekonnast pärit ameerika tüdruk, kellest sai vanemate vastuseisust hoolimata näitleja. Teda peeti 1950. aastate üheks maailma kaunimaks naiseks ja kõigele lisaks oli ta ka andekas filminäitleja, kes kehastas peaosa koguni kolmes Alfred Hitchcocki filmis. Oma karjääri tipul kohtas Kelly 1955. aasta Cannes’i filmifestivalil Monaco printsi Rainier III ja abiellus temaga peatselt. Värske printsess jättis filmi ja nautis kuni oma traagilise surmani tohutut populaarsust nii väikeses vürstiriigis kui ka oma suurel kodumaal. Ta sai 1982. aastal autoga sõites südamerabanduse ja suri järgmisel päeval kõigest 52aastasena.
Uues filmis „Monaco Grace” („Grace of Monaco”) kehastab Grace Kellyt Nicole Kidman. Monaco prints Rainier III osa mängib Tim Roth. Filmi tootjad vabandasid juba avalikult, et ekraanilejõudmine nihkub edasi uue aasta märtsi. Asjatundjad arvavad siiski, et põhjuseks on „Diana” jõudmine maailma ekraanidele. Ei tahetud teist sarnase saatusega kangelannat samal ajal kinodesse välja saata.
Septembri viimastel nädalatel jõudis USAs ekraanidele üks võidusõidumaailma legendaarseid vastasseise 1970. aastatest: Niki Lauda ja James Hunt. Filmile on juba antud häid hinnanguid. Laudat kehastab noor edukas saksa näitleja Daniel Brühl „Hüvasti, Lenin!” („Good Bye, Lenin!”) ja Hunti Chris Hemsworth („Thor”). Filmis kujutatakse ka seda kohutavat õnnetust 1976. aastal Nürnburgringil, kui Lauda Ferrari lõi üleni leegitsema, ta ise pääses vaevalt eluga ning mille jäljed paistavad tema näost välja tänaseni.
Filmi režissöör Ron Howard on osanud luua filme, mis saavutavad nii kriitikute kui vaatajate heakskiidu, näiteks „Piinatud geenius”, „Frost/Nixon” või „Apollo 13”.  
John Steinbecki ka eesti keeles ilmunud suurromaani „Hommiku poole Eedenit” on korra üsna tähelepanuväärsel kombel 1955. aastal ekraniseerinud nii hinnatud režissöör nagu Elia Kazan. Siis mängisid vendi Traske, kelle juurest ema põgenes ja isast sai pärast seda tusane türann, James Dean ja Richard Davalos. Nüüd on režissöör Gary Ross („Näljamängud”) avalikult välja kuulutanud, et võtab romaani uuesti ette ja teeb sellest filmi, täpsemalt kaks filmi. Esimese osalisena on ta nimetanud Jennifer Lawrence’i nime, kes peaks hakkama kehastama Cathy Amesi, ühte maailmakirjanduse külmemat, kurjemat ja võikamat naistegelast.
Michael Douglas on tagasi jõudnud surma väravate vahelt. 2010. aastal diagnoositi tal kaugele arenenud kurguvähk. Mees kadus silmapiirilt, üksikud udused paparatsofotod, mis avalikkuse ette ilmusid, jätsid näitlejast üsna kehva mulje. Nüüd on ta avalikkusele rääkinud, et sai kaks kuud keemiaravi ja seejärel veel mitmesugust järelravi. Mees, kes oli juba surmalapseks arvatud, tuli kevadel Cannes’i festivalil Steven Soderberghi filmis „Kandelaabri varjus” suurejooneliselt ekraanile tagasi. Ta kehastab peaosas kunagist Ameerika meelelahutusmaailma kuulsaimat tähte Liberacet ja tema varjatud homoelu. Kuna tegemist telefilmiga, siis sügisel õnnistati Douglase come back’i Emmy auhinnaga.
Kohe on kinodesse jõudmas veel üks film Michael Douglasega. Sedapuhku komöödia „Last Vegas”, kus ta koos ka juba küpses eas Morgan Freemani, Robert De Niro ja Kevin Kline’iga läheb patulinna Las Vegasesse, et üheskoos viimane korralik pidu püsti panna. Ees aga terendab konkreetsel ajaloosündmusel põhinev „Reykjavík”, kus Douglas kehastab Ronald Reaganit ja Christoph Waltz Mihhail Gorbatšovi.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp