Ugalas sajab Stoppardit

2 minutit

28. septembril topeltesietendusega – Adeele Sepa lavastatud „Y-generatsioon” ja Sander Puki „Bassein (vett ei ole)” – uue hooaja avanud Viljandi Ugala on asetanud seekord rõhu Tom Stoppardi loomingule. 22. novembril esietendub koostöös Tartu Vanemuisega Stoppardi triloogia „Utoopia rannik” kolmas osa „Kaldale heidetud” (esimene osa „Teekond” esietendus märtsis Tallinna Linnateatris ja teine osa „Laevahukk” Eesti Draamateatris). „Kaldale heidetud” lavastab Ugala teatrijuht Heiti Pakk ning selles mängivad Indrek Taalmaa, Margus Jaanovits, Meelis Rämmeld, Tarvo Vridolin, Külliki Saldre, Marika Barabanštšikova jt.
15. märtsil esietendub aga Ugalas Stoppardi esiknäidend, komöödia ja tragöödia vahel kõikuv eksistentsiaalne draama „Rosencrantz ja Guildenstern on surnud”, kus peaosi mängivad Aarne Soro ja Meelis Rämmeld. Lavastab selle Rakvere teatri kunstiline juht Üllar Saaremäe: „Selle näidendiga on mul olnud veider side juba aastaid. Roman Baskini lavastust 1990ndate alguses (Andrus Vaariku ja Guido Kanguriga peaosas) vaatasin mitmeid kordi. Sama lugu oli Stoppardi filmiga, kus peaosades Tim Roth ja Gary Oldman. Kandsin teksti endaga, oodates aega, millal ise sellega tegelema hakata – kas näitleja või lavastajana. 2005. aastal lavastas Hendrik Toompere loo minu palvel Rakvere teatri suvelavastuseks. Mängisin Rosencrantzi. Guildenstern oli Marko Matvere. Arvasin, et nüüd on asjaga ühelpool ja see tekst ei kummita mind enam. Mõni aeg tagasi leidsin aga end taas sellele loole mõtlemast. Vähe sellest – tekkis kirg asjaga uuesti tegelema hakata. Sedapuhku lavastajana. Tegemist on väga vaimuka, mängulise ja hoogsa looga.”
Detsembris mängitakse lastele Leelo Tungla ja Olav Ehala muusikali „Arabella”, lavastajaks Margus Kasterpalu. Esietendus see lastemuusikal suvel Tallinnas Birgitta festivalil. Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased mängivad aga jõulukuul lastele nelja lavastust: „Lood pildi seest”, „Lood saba otsast”, „Kohvrist kostab muusika” ja „Kolm paksu”. Jaanuaris toob Vallo Kirs lavale Carlo Goldoni „Kahe isanda teenri”.
Uuest hooajast liitusid Ugala trupiga Viljandi kultuuriakadeemia lõpetanud Marika Palm, Klaudia Tiitsmaa, Adeele Sepp, Vallo Kirs, Kristian Põldma ning Rait Õunapuu, koosseisust lahkusid aga Arvi Mägi ja Andres Oja.

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp