Aasta silmapaistvaimad koolimuusika edendajad valitud

5 minutit

Riho Pätsi Koolimuusika Fond tunnustab Eesti silmapaistvamate koolimuusika edendajate tööd juba kaheteistkümnendat korda. Aastatel 2002–2012 on fondi laureaaditiitli pälvinud 55 silmapaistvat muusikahariduse edendajat muusikaõpetaja, instrumendiõpetaja, helilooja, muusikapedagoogika uurija ning koolimuusika edendaja valdkonnas.
Laureaatidest.

NIINA ESKO on Kuusalu keskkooli muusikaõpetaja, dirigent, pedagoog-metoodik, kelle muusikahariduslikku tegevust iseloomustab professionaalsus, laiahaardelisus, mitmekülgsus ja tulemuslikkus.  Mitmed tema õpilased on saavutanud kõrgeid tulemusi üleriigilistel muusikaolümpiaadidel. Esko on kolme I kategooriaga koolikoori juht ning ka ETV mudilaskoori dirigent. Lisaks kõrgetele
saavutustele koorimuusika vallas on tema õpilasi saatnud edu ka üleriigilistel ja maakondlikel vokalistide konkurssidel. Niina Eskot on tunnustatud mitme tiitliga: ta on olnud kooriühingu aasta dirigent-muusikaõpetaja (2008) ning aasta õpetaja  ja Harjumaa aasta õpetaja (mõlemad 2009). Enne Niina Eskot on fondi muusikaõpetaja laureaadiks valitud Lydia Rahula (Tallinna 21. Kool),  Maimu Muttik (Pärnu Ülejõe Gümnaasium), Tiiu Schüts (Türi Gümnaasium), Heli Sepp (Kose Gümnaasium), Eve Eljand (Otepää Gümnaasium), Syrle Eesik (Karksi-Nuia Gümnaasium),  Rutt Ridbeck (Jüri Gümnaasium), Koidu Ilmjärv (Tallinna Õismäe Humanitaargümnaasium) ja Kersti Aan (Tartu Tamme Gümnaasium).

TIIU PEÄSKE on Tallinna muusikakeskkooli viiulipedagoog, kelle kõrgest professionaalsusest annavad tunnistust tema õpilased.  Paljud neist töötavad täna Eesti tipporkestrites nagu  ERSO  (Hanna-Liis Nahkur, Pille Saluri, Urmas Roomere), Tallinna Kammerorkester (Harry Traksmann – orkestri kontsertmeister, Laur Eensalu, Egert Leinsaar), RO Estonia (Kristjan Nõlvak, Alar Villems), Vanemuise teatri orkester (orkestri pikaajaline kontsertmeister Kristel Eeroja-Põldoja, Kadri Sepalaan), Pärnu Linnaorkester (Eeva-Liisa Ehala-Tammiku).  Maano Männi, kes oli  aastaid ERSO kontsertmeister,  töötab praegu Vaasa Linnaorkestri kontsertmeistrina. Ka Virumaa Kammerorkestri tuumiku moodustavad Peäske endised ja praegused õpilased. Paljud tema õpilased töötavad viiulipedagoogina Eestis (Sigrid Kuulmann-Martin EMTAs ja TMKKs, Hanna-Liis Nahkur TMKKs, Kristel Eeroja-Põldoja ja Kadri Sepalaan Heino Elleri nim MKs, Taimi Kopli Haapsalu MKs) ning  välismaal orkestrantidena ja pedagoogidena, nt Juta Õunapuu Saksamaal, Vivika Sudemäe-Sapori Prantsusmaal, Anna Adamova USAs, Katrin Nachtigall ja Tarmo Adson Soomes, Kaija Lukas Inglismaal. Tema õpilasi on saatnud konkursiedu nii kodumaistel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel, kus viimastel aastatel  on silmapaistvalt esinenud Kaija Lukas, Triin Ruubel, Robert Traksmann, Katariina Maria Kits ja Maria Tiimus.  Peäske on aastaid teinud meistriklasse Haapsalu keelpillimängijate suvekursusel ning kuulunud regionaalsete ja üleriiklike konkursside žüriisse. Ta on pälvinud Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia (2006) ning Valgetähe viienda klassi ordeni (2007). Nii nagu Tiiu Peäske on fondi instrumendiõpetaja laureaadiks varem valitud Leelo Kõlar, Aavo Ots, Maigi Pakri, Laine Leichter,  Mart Laas, Niina Murdvee, Priit Sonn ja Olavi Kasemaa.

Helilooja PRIIT  PAJUSAAR on  rikastanud nii väikelaste, kooliealiste ning noorte laulurepertuaari, tema laule  leiame tänasteski koolilaulikutes, need on kõlanud laulupidudel. Tema laulud on esindanud Eestit Eurovisioni lauluvõistlustel, tema heliloomingust on ilmunud 7 CDd.  Pajusaar on teostanud end ka muusikateatris ning võitnud oma lastemuusikalidega „Detektiiv Lotte” ja „Kosmonaut Lotte” tuhandete väikeste kuulajate südame. Estonia poistekoori 40. aastapäevaks valmis tal kantaat „Poistekoori võimas laul” , eelmisel hooajal esietendus Estonias tema noorteooper „Prints ja kerjus”. Priit Pajusaar pälvib fondilt helilooja laureaaditiitli Olav Ehala, René Eespere, Piret Ripsi, Rein Rannapi, Tauno Aintsi, Tõnu Raadiku, Mart Siimeri ja Veljo Tormise järel.

KRISTO  KÄO on kitarrist ja pedagoog, kes esimese instrumendiõpetajana on loonud üldhariduskooli muusikaõpetuse ja pillimängu silla. Juba 2007. aastal avas ta interaktiivse portaali www.kitarrikool.ee, mis tekitas suure  kitarrimängu huvi nii põhikooli vanema astme kui ka gümnaasiumiõpilaste seas. Noorte kasvav huvi ajendas ka Põhikooli Riikliku Õppekava muusika ainekava uuendamise, kus III kooliastmel nähakse ette akustilise kitarri lihtsate mänguvõtete omandamist. Kitarrimängu õpetamine üldhariduskoolis on saanud  reaalsuseks nii netikooli abil, aga ka Käo koostatud süsteemsete õppekavade ja õppematerjalidega muusikaõpetajate  täiendkoolituses: tema juures on viimastel aastatel pilliõpet saanud ligi 150 õpetajat. Käo on olnud ka EMTA ja TÜ VKA ühise koolimuusika magistriõppekava ja EMTA koolimuusika bakalaureuse õppekava väljatöötaja, juhendanud EMTAs kitarri ja instrumendieriala bakalaureuse ja magistritöid. Pedagoogi ja interpreeditegevuse kõrval on ta ühtlasi TÜ haridustehnoloogia doktorant, uurimisteemaga „E-õpe muusikahariduses – õppija ja õppematerjali interaktiooni optimeerimine”. Käo annab välja ajakirja Kitarr.

Riho Pätsi Koolimuusika Fondi valis Kristo Käo koolimuusika edendajaks, selle tiitli on enne pälvinud Taavi Esko (Kuusalu Keskkool), Külli Tüli (Eesti Rahvusringhääling), Inge Raudsepp (SA Innove), Ene Üleoja (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia), Ene Kangron (Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia), Maret Oja (Jõgeva Gümnaasium), Külli Puhkim (Tallinna Saksa Gümnaasium), Ave Kumpas (MTÜ Ave Kumpase Laululapsed), Ülle Raud (Kehra Kunstidekool), Thea Paluoja (Rapla Laulustuudio), Eve Viilup (Eesti Rahvusringhääling), Aarne Saluveer (G. Otsa nimeline Muusikakool), Jüri-Ruut Kangur (Üle-eestiline Noorte Sümfooniaorkester),  Tuuli Jukk (Põltsamaa Muusikakool ja, Aive Skuin (Tallinna Audentese Erakool).

Lisaks laureaatide tunnustamisele  on fond osutanud kaasabi muusikahariduslike projektide elluviimisele. 2006. aastal avati  Tallinna ülikoolis Riho Pätsi nimeline auditoorium, mille sisustamisele aitas fond kaasa uhiuue Estonia tiibklaveri ning  Orff-instrumentaariumi näol. 2008. aastal anti välja duubel-CD Riho Pätsi heliloomingust. 2010. aasta märtsis tähistati R. Pätsi 110. sünniaastapäeva rahvusvahelise konverentsiga „Muusikakasvatuse minevik ja tänapäev II”, millega kaasnesid  Riho Pätsi elu ja tegevust kajastavad näitused Eesti teatri- ja muusikamuuseumis ning Tallinna ülikoolis,  kirjastuselt Talmar & Põhi ilmus Riho Pätsi
koorilaulude kogumik. 2010. aastal avati R. Pätsi bareljeef Tallinna Ülikooli Riho Pätsi nimelises auditooriumis, ka nägi trükivalgust Riho Pätsi monograafia „Muusikaline kasvatus üldhariduskoolis” kolmas trükk.

Riho Pätsi Koolimuusika Fondi tegevust  kajastab Tallinna Ülikooli veebileht www.tlu.ee/pats

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp