Töötuba: Kunst häälekandjana avalikus ruumis

2 minutit

Töötuba käsitleb ühiskondlike teemadega tegeleva kunsti jõudmist näituseruumist avalikku ruumi. Milliseid töid on näitusel esitletud, mis opereerivad avalikus ruumis, kuidas nad toimivad? Mis on kunsti kriteeriumid avalikus ruumi “edukas” olemiseks? Millised on olnud sõnumid ja tegevused linnaruumis, mis püüdsid 20. sajandi teisel poolel ja kaasajal mõjutada inimeste suhtumist ja arusaamu, haakudes näitusel käsitletud teemadega? Mismoodi teos muutub, kui ta liigub valgest kuubist/galeriist/muuseumist välja? Millised on näitusel käsitletud teemade võimalikud kunstilised väljendused, kui need oleksid hoopis avalikus ruumis? Mida tähendab avalik ruum, mis võimalused on seal end kuuldavaks teha? Kas püüda oma tegevust ka kooskõlastada, taodelda lubasid või positsioneerida end “tabamatute tasujatena”, guerillja-taktikutena? Mis juhtub kui tänavakunst tuua tuppa?

Töötuba koosneb visuaalsete näidetega illustreeritud loengust, ringkäigust näitusel, mille järel osalejad valivad näitusel kajastatud probleemi ning dialoogis mõne konkreetse kunstiteosega teevad sellele nö vastuse – kuidas peaks antud tööd edasi arendama/muutma/ümbermängima kui ta asuks näitusesaali asemel linnaruumis. Meediumina kasutatakse plakatit ning seetõttu õpib osaleja ka selle kanali ajalugu ja toimimist avalikus ruumis. Oma töö valmistamisel mõtlevad osalejad ka läbi, kus nende valmistatud palaktid võiksid asuda, kes oleks sihtgrupp, millised oleksid nö õnnestumise kriteeriumid?

Plakateid, lendlehti vms võiks hiljem eksponeerida Kumus fuajees või kusagil muuseumi ruumides, et oleksid külalistele nähtavad enne näitusele sisenemist, kasvõi näiteks teatud päevade jooksul (kasutada Lasnamäe poolset tunnelit, auditooriumi ümbrust jne). Osalejad saavad oma tehtud plakatid ka kaasa, mida ise oma vastutusel, omas keskkonnas levitada.

Märksõnad: poliitiline/sotsiaalne kunst, sekkuv plakat, häkkimine, detournment, tänavakunst.

Töötuba aitab läbi viia kunstnik, disainer ning taktikalise meedia uurija Margus Tamm (tema tööd ja tegemised on leitavad tammtamm.net), vt lisaks ka Margus Tamme esinemine TEDx konverentsil Tartus, 2012 teemal “Mis on plakat?” http://vimeo.com/22028926

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp