Uurimuslik näitus ja raamat ajaloo käsitlusest 19. sajandi kunstis

1 minut

19. sajand oli ajaloosajand, mil ajaloost kujunes omaette teadusharu ning kasvas plahvatuslikult selle populaarne tõlgendamine ja sidumine rahvuse ja maaga.
Väljapanek keskendub neljale Baltimaade 19. sajandi kunsti- ja ajaloopublikut enam erutanud teemale: oma maa nn euroopaliku ajaloo algusele 12.–13. sajandil ja rahva usulistele tõekspidamistele; Baltimaadega seotud Venemaa vanemale ajaloole; Napoleoni-vastastele sõdadele; ajaloo- ja rahvuskangelase surma ning postuumse austamise problemaatikale. Viies näitusesaal tutvustab Euroopa ajaloopildi traditsiooni antiikseid juuri, hilisemat arengut ja vaimustust sellest 19. sajandil.

Näitusega kaasnev raamat „Friedrich Ludwig von Maydelli pildid Baltimaade ajaloost” koosneb Friedrich Ludwig von Maydelli (1795–1846) kui Baltimaade ajaloo üht esimest käsitlejat ja „pildistajat”¬ tutvustavast sissejuhatusest ning tema albumi „Viiskümmend pilti Venemaa saksa Läänemere-provintside ajaloost” kommenteeritud tõlkest ja piltidest.

Laupäeval, 14. septembril toimub näitusel „Kui kunstnik kohtus Kleioga. Ajaloopildid 19. sajandil” publikupäev, mille raames saab osaleda ekskursioonidel ning Laupäevaakadeemia loengul.
www.kadriorumuuseum.ee

Jaga

Samal teemal

Jaga
Sirp